wybrałem Tokinę 11-16, jutro ma dotrzeć, strasznie jestem jej ciekaw![]()
wybrałem Tokinę 11-16, jutro ma dotrzeć, strasznie jestem jej ciekaw![]()
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
odświeżam temat bo stoję przed dylematem C 10-22 czy S 10-22 3.5
priorytetem jest dla mnie ostrość i światło.
co za co przeciw ..
bardziej kusi mnie specyfikacja Sigmy ale na Canonie wiele razy już pracowałem i jest świetny.. niestety nie mam porównania co do sigmy, a foce w sporcie stąd AF dla mnie ważny.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Także jestem za Canonem, używałem i byłem bardzo zadowolony.Sigmie w kwestii AF-u nie ufam!
Osobiscie pracuje na Canonie wykorzystuje go w dość ekstremalnych warunkach a mianowicie podzczas skokow ze spadochronem.Sprawdza sie w róznych warunkach atmosferycznych (deszcz,wilgoć,niskie temperatury,czasem trafi sie nawet małe oblodzenie) jeszcze nigdy mnie nie zawiódł .W swojej kilkunastoletniej karierze wykończyłem Tokine i Sigme .Zdecydowanie polecam Canona.
Gdyby Bóg chciał aby człowiek latał dałby mu skrzydła,gdyby nie chciał nie dałby mu wyobraźni.:-D
Witam
Mam nadzieję że nie ma wątku o tym szkle, a przynajmniej ja nie znalazłem prawie nic.
A konkretnie chciałem znać opinie tych co mają i używają?? Warto bo mogę mieć taką w sensownych pieniądzach.
Mam to szkiełko, bardzo sobie chwalę. Używałem zarówno na APS jak i na FF (tu trochę winietuje, ale używalne od 12mm).
Mój egzemplarz ostry i kontrastowy bez wybierania. Mechanicznie wykonana z dbałością, pierścieniami przyjemnie się kręci. Filtr cirpol 82mm trochę kosztowny, ale warto zakupić.