Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Nowa Sigma 10-20 f/3,5 - nowe=lepsze?

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

C 10-22 ma jednak lepsze wyniki ostrosci.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Domyślnie

no właśnie, cieszą jakiekolwiek testy, opisy i recenzje, bo zastanawiałam się nad tą Sigmą jako alternatywną propozycją, zamiast C10-22. Choć coraz bardziej skłaniam się ku C, i pewnie wyjdzie "jak zawsze" - 70-200 też chodziła po głowie Sigma, nie ma jej, i nie żałuje nawet w 0,01% - ale o tej Sigmie zdecydowanie mniej wiadomo

potrzebna mi ostrość, USM/HSM i światło. niby C ma nieco gorsze, ale jest raczej ostrzejszy, i jednak USM to USM..
    C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Domyślnie

wybaczcie, że post pod postem. "jakaś" forma testu - porównania Sigmy z Tokiną 11-16/2,8.

http://www.carstens-welt.de/html/objektivtest.html
    C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michbet Zobacz posta
    Napiszę tak szkiełko jest już w moim plecaczku od niedzieli:-D znajdę chwile czasu to przeprowadzę konkretne testy...
    Może nie testuj, tylko wrzuć po prostu jakieś ciekawe fotki

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mamy test na optycznych.
    http://www.optyczne.pl/170.11-Test_o...sumowanie.html

Wynik bardzo dobry, ale zaciekawilo mnie jedno:
    "Przede wszystkim jednak znacznie poprawiono zachowanie na brzegu kadru, które było piętą achillesową starego modelu."

Patrzac na sample nie widze poprawy wzgledem mojej 4-5.6 w 10mm jest duzo lepsza niz staloswietlna przy tych samych przyslonach..

Wada 10-20 3.5 jest to, co w 4-5.6 bylo zaleta - CA
    W starym lepiej, w nowym gorsza.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    "Przede wszystkim jednak znacznie poprawiono zachowanie na brzegu kadru, które było piętą achillesową starego modelu."

Patrzac na sample nie widze poprawy wzgledem mojej 4-5.6 w 10mm jest duzo lepsza niz staloswietlna przy tych samych przyslonach..
    Nie polegaj zbytnio na samplach z optycznych. Lepiej im wychodzą wykresiki, niż sample.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

No i jestem w tym samym miejscu z wyborem w sumie

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Mamy test na optycznych.
    http://www.optyczne.pl/170.11-Test_o...sumowanie.html

Wada 10-20 3.5 jest to, co w 4-5.6 bylo zaleta - CA
    W starym lepiej, w nowym gorsza.
    Odświeżę temat bo aktualnie jestem przed wyborem UWA. Chodzi mi o to czy w przypadku gdy absolutnie nie zależy mi na świetle ( foto czysto krajobrazowe ) warto brać nowszą droższą wersje ?? Czy te niby lepsze rogi ( bo na samplach jakoś nie widzę różnicy ) sa naprawdę lepsze pod względem rozdzielczosci ??. Czy jest jakaś róznica w oddawaniu kolorów prze te dwa obiektywy ?? Uprzedzam od razu nie będe kupował Canona 10-22 wiec prosszę mi go nie doradzać

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

No nic, sam sobie znalazłem fajny teścik u Juzy ( dość świeży ):

http://www.juzaphoto.com/eng/article...ron_tokina.htm

Ja osobiście będe kupować starą wersje sigmy ( tańsza, mniejsza z mniejszymi, tańszymi filtrami ) W moim zastosowaniu praktycznie bez róznicy w stosunku do nowej wersji.

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Odświeżę temat. W ostanim tj. grudniowym wydaniu magazynu Digital TotoVideo jest test/porównanie trzech UWA: dwóch sigm 10-20, starej i nowej oraz tamrona 10-24.W sumie to najlepiej wypada stara sigma 10-20, również pod względem ostrości (w centrum podobnie, natomiast na brzegach lepsza stara). Nie zgadza sie to z testami na optycznych.pl, gdzie nowa sigma wygrywwła zdecydowanie pod względem rozdzielczości, zarówno w centrum, jak i na brzegach.Ciekawe, skąd takie różnice w testach.Czyżby taki rozrzut jakosciowy poszczególnych egzemplarzy, nie świadczyłoby to najlepiej o sigmie, w końcu to obiektywny klasy EX. Albo któryś z tych testów nie jest wiarygodny...
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów