Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: pytan kilka o szkielko

luckyluke_23
    Guest

Domyślnie pytan kilka o szkielko

Wszystkich posiadaczy obiektywow i znawcow optyki prosze o podanei rzetelych prawdziwych osadow jaki to obiektyw kupic mam. Zawezajac poszukiwania dodam ze chce kupic szerokokatny 10-20mm, aparat jakim pstrykam foty to canonik 50D dzieki za pomoc
    pytanie drugie obiektyw macro z jaka ogniskowa slyszalem ze tak jak w przypadku sigmy najlepszy jest 60mm juz nie pamietam jaki powod ale pewnie mniej problemowy jest to tez jak by kto chcial sie wiedza swa podzielic to bede wdzieczny i w nagrode dam worek kartofli z gory dziekuje (thank You from the mountain)

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Ja używałem 50 mm macro 1:1 i uważam, że jest to zdecydowanie zbyt krótka ogniskowa. Wydaje mi się, że najlepsza ogniskowa do macro to będzie 90-100 mm, bo nie będzie trzeba "dociskać" obiektu do obiektywu - jednocześnie płosząc większość drobnej zwierzyny :P

Co do 10-20 to się nie wypowiem, bo nigdy czegoś takiego nie miałem (i niestety przez najbliższy czas pewnie nie będę mieć).
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Co do szerokiego kąta to dobry wybór, większość użytkowników chwali sobie to szkło.
    Jeżeli chodzi o makro to optymalna moim zdaniem będzie Canonowska setka - oczywiście wszystko zależy od finansów.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

luckyluke_23
    Guest

Domyślnie

wiem ze 10-20 mm to dobry wybor ale chodzi mi konkretnie o firme moze ktos juz pracuje na akim szkle wiem ze ostatnio sigma wydala trefne szkla od jakiegos pol roku szkla te powodoja nieostry obraz na obrzezach zdjecia a co do macro no to wiadoma sprawa ze blizej obiektu mozna zaslonic swiatlo to tez kicha z makiem poszperam jeszcze gdzies w necie jakies recenzje to se moze cos wykabinuje cena nie gra roli bo szkielka kupie w Hong kongu sa taniutkie tak samo jak kupilem canonika 50d w bankoku za jeda trzecia ceny europejskiej ale tanio to nie znaczy ze mam wywalac kase na byle chlam prawda

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luckyluke_23 Zobacz posta
    wiem ze 10-20 mm to dobry wybor ale chodzi mi konkretnie o firme moze ktos juz pracuje na akim szkle wiem ze ostatnio sigma wydala trefne szkla od jakiegos pol roku szkla te powodoja nieostry obraz na obrzezach zdjecia
    ja mam sigme 10-20 ,ale te pierwsza wersje ze zmiennym swiatlem

rogi faktycznie sa gorsze niz centrum kadru
    na pelnej dziurze zwlaszcza
    uzywam do krajobrazu wiec i tak musze przymykac
    od f8 jest okej na rogach
    f11 i f13 to najlepsze przyslony wg mnie

http://farm4.static.flickr.com/3506/...8c3168bd_o.jpg
    tu masz przyklad
    wiem ze zmniejszone do web ale mozesz ocenic pobieznie

ja z sigmioka jestem zadowolony
    zwlaszcza ze kupilem lekko uzywana wersje za 1200 PLN w zeszle wakacje
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Z tego zakresu to raczej Canon EF-S 10-22mm. Coś do poczytania:
    http://www.optyczne.pl/24.1-Test_obi...5-4.5_USM.html
    A macro to Canon 100/2.8 : http://www.optyczne.pl/93.1-Test_obi...Macro_USM.html
    To oczywiście przy założeniu, że cena nie jest najistotniejsza.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01 Zobacz posta
    Z tego zakresu to raczej Canon EF-S 10-22mm. Coś do poczytania:
    http://www.optyczne.pl/24.1-Test_obi...5-4.5_USM.html
    A macro to Canon 100/2.8 : http://www.optyczne.pl/93.1-Test_obi...Macro_USM.html
    To oczywiście przy założeniu, że cena nie jest najistotniejsza.
    Podpisuję się pod oboma typami. Mam, używam, chwalę.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01 Zobacz posta
    Coś do poczytania
    Na Optyczne.pl znajdziesz też testy innych obiektywów UWA: tu, tu, tu, tu i tu.
    Sam skusiłem się na Sigmę 10-20, bo trafiła mi się używka w dobrej cenie z pewnej ręki a na Canon 10-22 nie miałem kasy :-).
    Jestem z niej zadowolony i mogę potwierdzić, że świetnie sobie radzi ze słońcem w kadrze.
    Na początek polecam jednak lekturę na Optyczne.pl
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Uprawnienia umieszczania postów