Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: [ulex] Portrety B&W

ulex
    Guest

Domyślnie [ulex] Portrety B&W

Witam wszystkich! Konkretna ze mnie babka więc od razu przejdę do meritum : potrzebuję pomocy. Ciężko obiektywnie oceniać własne prace wiec publikuję tutaj z nadzieją, że uzyskam od Was nieoceniona, bo konstruktywną krytykę
    Wszystkie zdjęcia robione przy świetle zastanym, obróbka w LR. Macie może jakieś rady, uwagi?

Domyślnie

Sorry, ale nie wiem czy słowo "portret" jest w tym przypadku na miejscu, no chyba że nazywamy tak każde zdjęcie twarzy człowieka... wyglądają raczej na przypadkowe zdjęcia przerobione do B&W, to taka ogólna uwaga, dużo by jeszcze pisać, ale sam z pewnością znasz słabe strony tych zdjęć. Pozdrawiam serdecznie.

ulex
    Guest

Domyślnie

Własnie chciałam poznać słabe strony tych zdjec przez poporzez wypowiedzi innych. Prosze, wytlumacz mi o co Ci chodzi. Oczywiste jest, ze to konwersja do b&w, nie mam innej mozliwosci. Ucze sie swiadomie fotografowac i duzo łatwiej mi na poczatku opanowywac odcienie szarosci niz cala game kolorystyczna (nie panuje jeszcze nad kolorem) Dlaczego nie uwazasz, ze powinnam je umiesic w tym dziale? Czy przez ekspresje twarzy? Usmiechy? Prosze, wytlumacz mi...
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Numeruj zdjęcia będzie łatwiej. Wykasowałaś exify więc ciężko coś konkretnie doradzić, ale mam wrażenie że na pierwszych 2 podeszłaś za blisko z obiektywem przez co twarze są trochę zniekształcone. Na 1 trochę za mała GO, odcięłaś głowę od szyi, mogło by też być trochę jaśniej i bardziej kontrastowo. Ostatnie bardzo mi się podoba, są drobne mankamenty, przycięta broda, ucho, biały prawy, dolny róg, ale generalnie git.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    na pierwszych 2 podeszłaś za blisko z obiektywem przez co twarze są trochę zniekształcone.
    Pank dobrze zauważył. Nie podchodź tak blisko- albo unikaj krótkich ogniskowych. Szczególnie zdjęcie nr. 1- model nie ma szyi. Zrobione jest z takiej perspektywy, że mamy szerokie za duże czoło.
    nr.2 dobry kontrast, ostrość, moment, kadr mógłby być szerszy ale ogólnie ładnie
    nr.3 sympatyczne najbardziej szkoda brody uciętej, tutaj mamy wiadomo ekstremalne zniekształcenia ale o to chodziło i dobrze to zagrało

heh muszę podpis pochwalić strasznie ich nie lubię ale ten się bardzo spodobał Zobaczyłem go dopiero po dłuższej chwili oglądania a jednocześnie jak się go już spostrzeże to jest wyraźny

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ulex Zobacz posta
    Oczywiste jest, ze to konwersja do b&w, nie mam innej mozliwosci.
    Ucz sie w całej gamie kolorów, bw staraj się robić jesli zdjecia do tego pasują jak spojzysz przez wizjer od aparatu i pomyslisz to zdjecie nadaje sie do czerni i bieli. Inaczej możesz sie przez tą palete kolorów zablokować nie potrafiąc nic innego ukazac niz tylko czern i biel co nie znaczy ze mozna być w tym perfekcjonistą.

co do zdjec kobieta i chłopczyk sa za blisko obiektywu głowy są zaokraglone.
    jesli wybierałbym z tych 3 to chłopczyk, fajna go i ta bliskosc nie przeszkadza
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

ulex
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Wykasowałaś exify więc ciężko coś konkretnie doradzić
    Niestety nie potrafię zachować exifów (czy ktos moglby mi podpowiedzieć jak to zrobić? korzystam z lightrooma)

Teraz dopiero widzę, ze na 1 brakuje szyi Skupiłam się na oczach. Wszystkie trzy zdjęcia zrobione były na 50mm/1.8, a mam tendencje do zacieśniania kadrów ponieważ nie lubię przeszkadzajek w tle. Musze nad tym popracować.

Cytat Zamieszczone przez MarcinG Zobacz posta
    heh muszę podpis pochwalić strasznie ich nie lubię ale ten się bardzo spodobał Zobaczyłem go dopiero po dłuższej chwili oglądania a jednocześnie jak się go już spostrzeże to jest wyraźny
    Dzięki Czyli działa tak jak chciałam

Dzięki za chwilę poświęconą na krytykę i rady. Mam nadzieję, że uda mi sie zniwelować*błędy następnym razem

ulex
    Guest

Domyślnie

Może takie? Mozecie mi podpowiedziec czy twarz na 5# jest beczkowata?

4#

5#

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

jak dla mnie z tych wszystkich zdjęć to podoba mi się 4 wbrew tytułowi jest w kolorze
    co do 5 to wygląda tak jakbyś odciął modelce głowę położył na ziemi i zrobił zdjęcie niczym kolekcjoner ściętych głów, tylko mina nie taka lol
    Ostatnio edytowane przez RAdoCanon ; 25-08-2009 o 00:25
    5dm2

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Popracuj nad konwersją do BW. Zdjęcia, jak sama nazwa wskazuje, powinny być czarno-białe a nie szaro-szare.

http://canon-board.info/showthread.php?t=44528
    http://canon-board.info/showthread.php?t=44871
    http://canon-board.info/showthread.php?t=4163
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów