Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Znośny obiektyw, pomóżcie ;)

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Zidus
    Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie Znośny obiektyw, pomóżcie ;)

Proszę o rady, co wybrać. Chodzi mi o jakieś 2 tanie szkiełka do body. Jedno do tele a drugie bardziej pod szeroki kąt (a może jedno uniwersalne?). Mam też konwerter raynox DCR 250 i zamierzam go wykorzystywać z obiektywami. Zastanawiam się nad:
    KITem 18-55 IS,
    Tamronem AF 28-200,
    sigma 70-300 dg macro,
    canon 55-200,
    canon 28-105,
    canon 28-80,

Wiem że nie są to jakieś super szkła ale na początek mi wystarczą (tak myśle )
    Chyba że macie jakieś inne sprawdzone zestawy

Pozdrawiam!

Domyślnie

Jakie body warto napisać.

Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie

Oczywiście 500D

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zidus Zobacz posta
    Oczywiście 500D

Napisałeś jakby to było oczywiste .

Ja bym brał z tych Canona 18-55IS + Canon 55-250 IS (o tym nie wspominałeś).Moim zdaniem do 500D 18-55IS to naturalny wybór zwłaszcza,że szkiełko tanie a daje dobrą jakość. Jeśli coś jaśniejszego w tym zakresie to tylko Tamron 17-50/2,8 ale to już inna cena. Co do tele to uważam,że Canon 55-250 IS będzie lepszy od Sigmy 70-300 DG APO która ma gorszy AF,nie ma IS a dodatkowo zakres 220-300mm jest w niej beznadziejny optycznie.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Bywalec Awatar toshimitsu
    Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

OK wiec tak, wg mjie polecanie KIT-a ma jeden sens, kosztuje tak malo ,ze malo sie straci na zmianie na cos lepsze go a zmienisz napewno. Dla mnie bylaby tu jescze strata tych wszytskich szans na zrobienie fajnego zdjecia.

Ja bym wzial tego tamrona 17-50 i sigme 70-300 i rzeczywiscie warto doplacic do APO.

tylko ten 500D... jak bedziesz robil filmiki a nie wiem czy 500D ostrzy w trakcie krecenia to moze byc slychac "mlynek do kawy" w Tamronie.. znaczy sie moze byc slychac motorek

A sigma 70-300 do filmikow - takie ciemne tele bez IS'a.... to tylko ze statywem. Sigma jest fajna jako dosyc kompaktowe tele z calkiem przyzwoita jakoscia obrazu.
    Positively dirty minded

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toshimitsu Zobacz posta
    OK tylko ten 500D... jak bedziesz robil filmiki a nie wiem czy 500D ostrzy w trakcie krecenia to moze byc slychac "mlynek do kawy" w Tamronie.. znaczy sie moze byc slychac motorek
    motorek słychać na każdym, no może z wyjątkiem manualnego takumara wtedy jeszsze dodatkowo możesz sobie prezsłonę ustawić jaką chcesz ty a nie aparat
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta

Ja bym brał z tych Canona 18-55IS + Canon 55-250 IS (o tym nie wspominałeś).Moim zdaniem do 500D 18-55IS to naturalny wybór zwłaszcza,że szkiełko tanie a daje dobrą jakość. Jeśli coś jaśniejszego w tym zakresie to tylko Tamron 17-50/2,8 ale to już inna cena. Co do tele to uważam,że Canon 55-250 IS będzie lepszy od Sigmy 70-300 DG APO która ma gorszy AF,nie ma IS a dodatkowo zakres 220-300mm jest w niej beznadziejny optycznie.
    Popieram: KIT z IS + canon 55-250 IS. Zresztą dopiero co gdzieś obok jest prawie identyczny temat, wystarczy tylko poczytać.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Domyślnie

kit+sigma z wyżej wymienionych... ale jeśli chodzi o sigmę to koniecznie APO!!
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie

Ok, to Sigma 70-300 APO + kit. A może by kita czymś zastąpić? Czy raczej nie da rady znaleźć nic w podobnej cenie i podobnej jakości.

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na kita IS nie znajdziesz zamiennika w podobnej cenie i lepszej jakości. Sorry Gregory...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów