Ale o czym Wy koledzy piszecie????
Ja nie zalozylem watku pt. "dlaczego tak drogo?", tylko "skad taka kiepska dostepnosc?". Czytajcie uwaznie i nie robcie offtopu - plizzz.
Jak moglem sciagnac 24L II z US (a wtedy NIGDZIE go nie bylo), to tez znalazlem jeden sklep, ktory oferowal to szkielko za (z tego co pamietam) prawie 9K pln. A i owszem - moglem kupic - i co z tego? Zly czlowiek jestem czy co? Dla mnie to byla cena przesadzona i to z nawiązką.
Canon za obiektywy daje tzw. ceny sugerowane. Jedni tego przestrzegaja, inni opuszczaja jak jest towaru mase a jeszcze inni jak jest bryndza, chca to wykorzystac i narzucaja swoje "kwiatki". Nie o tym chcialem tu dyskutowac, tylko o tym dlaczego i skad taka sytuacja, bo wierzyc mi sie nie chce, ze nagle wstrzymali produkcje.
Coś jest na rzeczy, wprowadzają nowe szkiełka bardzo sprytnie, niestety w małych ilościach by nie umoczyć (zablokować kasy). EOS-Niewolnicy - jak zawsze - poczekająZamieszczone przez CR; juzer koment
Znowu może się tak zdarzyć, że będą produkować w małych partiach, z miesiąca na miesiąc inne szkiełka w swoich fabach.
A gdzieś czytałem, że szkiełek innych niż eLe to oni szybko nie wypuszczą więc kogo nie stać np. na nowe macra (za nowe 100HIS pewnie zawołają z $1200) to lepiej niech wcześniej zaopatrzy się w nowe sztuki cacek (cena) typu 100 macro, 200/2.8, 135L. Nowe wersje mogą pozostać w strefie marzeń - kursy walut.
Podsumowanie:
- Canon zapowiedział szkło macro HIS w 2009 do kupienia
- przecieki z Getty itp. mówią o nowej 70-200 i 300 i dłuższe
- każdy czeka jak na sraczkę na 24-70 HIS
- ktoś gdzieś pisał, że testują nowego fisza
- imprezy sportowe za pasem a telasy mają po 10 lat i się zdążyły zamortyzować
Dla mnie z powyższego jasno wynika, że na rynek używek wypłynie b. dużo walniętych szkieł, także pozor![]()
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 13-08-2009 o 15:04
the silence is deafening
Bo jedno z drugim ma coś wspólnego :-D . Dobra. Wypuszczają mniej szkieł bo:
- dział jakości zabrał się wreszcie do pracy i we wszystkich mkII będą same dobre sztuki
- szykują się dalsze wznowienia i robią miejsce mkII
- polaków ominął kryzys i wszystko co się pojawi momentalnie wykupują
Swoje 24mkII kupiłem za bardzo przyzwoite pieniądze. Dostawa z Azji południowo wschodniej.
Ostatnio edytowane przez BuRton ; 13-08-2009 o 16:13
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
Canon 5DII, 30D, EF 24-105 f/4 L, EF 35 f/1.4 L, EF 70-200 f/2.8 IS L, EF 85 f/1.2 L II, EF 300 f/4 IS L, 580 EX II Pentax K10D, MZ50, DA 12-24 f/4, DA 18-55, F 35-80, DA 40 f/2.8 Limited, DFA 50 f/2.8 macro, DFA 100 f/2.8 macro, AF-540FGZ, Zeiss Planar 85 f/1.4, Tamron 70-300, Exakta 80-200, Takumar-A 2x TC
Sie gdzieś czytało, że fish-eye przestał być produkowany jakoś 2 miesiące temu. Czytało się to co gietrzy mówił, że nowy fish już w testach. To miałoby sens i ciągłość.
Aha, chciałbym dodać że na 24-70HIS ja nie czekam.
A imprezy sportowe są co roku.
I jeszcze wspomną po raz kolejny, że chciałbym 35Lmk2 ;-)
Co to sa te HIS o ktorych mowicie?