Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Mało kontrastu w portretach - jak zrobić?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja mówię o obniżeniu kontrastu, również w świetle zastanym. mówię o tym, że taki efekt da się uzyskać używając tylko ACRa, bez potrzeby PSa.
    jakie "konie" masz na myśli?
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Duże rozmiarowo oryginały.
    W porządku, nie kontynuuję dyskusji. Jakoś nie przemawiają do mnie załączone powyżej efekty. Ale jak ktoś tak lubi... jego wola.
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na szybko trzy metody:
    1. nowa warstwa, tryb przenikania "soft light" i malujesz czarnym albo bialym z róznym natezeniem krycia (opacity, zacznuj od 10%) - efekt nie do konca bedzie taki jak na zdjeciu 2, ale za to nie bedzie razic tak straszny spadek kontrastu.
    2. nowa warstwa, tryb screen - reszta jak wyzej - w ten sposób zrobisz to, co pokazales.
    3. Aby wykonac fotke 1 (byc moze takze 2, nie wiem jak wyglada oryginal) wystarczy umiejetne dobranie parametrów wywolywania w ACR, a najlepiej Lightroomie.

Osobiscie polecam nieuzywanie PS'a. Do obróbki fotografii i RAWów najlepszy jest Lightroom, po kilku miesiacach okaze sie, ze do PSa zaglada sie sporadycznie w celu powaznej, modyfikacji zdjecia. Lightroom przypomina bardziej prace w ciemni.
    Ostatnio edytowane przez pet1154 ; 13-08-2009 o 08:27

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pamiętajmy o akcjach w Photoshopie...
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    Pamiętajmy o akcjach w Photoshopie...
    których konkretnie?

czemu każdy chce w PSie takie efekty robić skoro wystarczy w kilka minut dobrze oświetlenie ustawić?

fotografia biznesowa

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    których konkretnie?

czemu każdy chce w PSie takie efekty robić skoro wystarczy w kilka minut dobrze oświetlenie ustawić?
    Konkretnie takich, które samemu można zrobić - krzywe, jasność/kontrast, HSL, kolor selektywny, balans kolorów - kilka warstw dopasowania, minuta tweakingu i efekty na talerzu.

No to ciekawe, jak chcesz np. dosmażyć street photo, będziesz latał z grupką ludzi i lampami po mieście? :P

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    Konkretnie takich, które samemu można zrobić - krzywe, jasność/kontrast, HSL, kolor selektywny, balans kolorów - kilka warstw dopasowania, minuta tweakingu i efekty na talerzu.

No to ciekawe, jak chcesz np. dosmażyć street photo, będziesz latał z grupką ludzi i lampami po mieście? :P
    a widziałeś te zdjęcia w pierwszym poście? według Ciebie to street? Może u Ciebie w mieście dziewczyny tak się na co dzień malują i pozują na ulicy, ale u mnie na wsi nic z tego:P

poza tym wystarczy naturalne światło. kiedy spada kontrast? wtedy kiedy światło świeci Ci prosto w obiektyw - taka mała podpowiedz

fotografia biznesowa

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co mnie obchodzi światło pod włos - obróbka jest niezbędna, to część procesu kreatywnego, od tego się nie ucieka, temu trzeba stawić czoła

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no jasne że tak. ale jak to mówią w wojsku - "im więcej potu na poligonie, tym mniej krwi w boju"
    mi jak najbardziej nie chodzi o przemądrzanie się, tylko chcę trochę podpowiedzieć jak mieć mniej pracy i przy okazji czegoś się nauczyć. czegoś innego niż fotoszopa.

fotografia biznesowa

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tamte foty z #1 posta to 75% jest obróbka. Nawet nie przepaliłbyś tak na matrycy a'la hi key, bo matryca kiepsko przepala, nie jak film. Światłem tam posłuzono się w stopniu podstawowym, nie dostrzegam tam jakiegoś mistrzostwa i miliarda lamp, zresztą już pominę kwestię estetyki, bo to rzecz gustu - imho foty średnie, ktoś sobie jaja robi i tyle

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów