Ostatnio znalazłem takie zdjęcia w internecie i interesuje mnie jak takie zdjęcia zrobić
Może jakieś sugestie dotyczące PS?![]()
Ostatnio znalazłem takie zdjęcia w internecie i interesuje mnie jak takie zdjęcia zrobić
Może jakieś sugestie dotyczące PS?![]()
Może 20 letnie doświadczenie fotografa które Ty chcesz zastąpić jedną-trzema radami??
proponuję pobawić się w edycji
W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać
zwlaszcza m.in. suwaczkiem od kontrastu...
no comment...
"Może jakieś sugestie dotyczące PS?"
Tak: naucz sie obslugi jego podstawowych narzedzi.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=109419
Reakcje kolegow z forum sa troche ostre ale maja racjeJesli chodzi o fotografie to nie ma uniwersalnych efektow ktore mozesz zastosowac do kazdego zdjecia. pobaw sie troche PS-em porob tutoriale i wtedy zrozumiesz.
Positively dirty minded
PSa nie trzeba. wystarczy odpowiednie światło, dobrze naświetlić i w ACRze lekka edycja. pamiętajcie - PS to ostateczność. kilka zdjęć jeszcze można obrabiać tak, ale jak ma się z sesji sto?
...to się edytuje 100. Jak się ma tysiąc, to się wybiera co ciekawsze i też się edytuje. W czym problem? Nikt ci nie każe godzinami ślęczeć na jedną fotką.
Do większej ilości zadań ogranicza się do minimum edycję ręczną, a całość edytuje się za pomocą akcji czy skryptów.
Żywe jpegi, to ostateczność.
C-F-K - forever
Mellan - jak Ci się nie chce, czy nie potrafisz, ustawić światła to jasne, można edytować sto. ja wolę na to jednak poświęcić 5 minut, czyli mniej niż na selekcję i potem minimalnie ingerować w foty.
I potem takie "konie wrzucasz"? Światło światłem, czasem drobna korekta daje różnicę zwłaszcza jak robisz w różnych warunkach na zastanym. Mówię głównie o poprawieniu kadru, odszumieniu, usunięciu jakiś niepotrzebnych rzeczy, wreszcie o rozmiarowaniu, wyostrzaniu i takich tam. Ale o czym ja gadam...
Jak Ci się nie chce czy nie potrafisz edytować to rób te jpegi... koniec OT
Ostatnio edytowane przez Mellan ; 12-08-2009 o 20:27
C-F-K - forever