Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Perseidy - roj meteorytow

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Perseidy - roj meteorytow

Witam,
    podobno od 17 lipca mozna obserwowac na niebie Perseidy - czyli roj meteorytow. Dzis w nocy (to jest z 12 na 13 sierpnia 2009) ma byc maximum tego zjawiska. Zastanawialam czy da sie takiego jednego z drugim sfocic i znalazlam m.in. takie informacje: http://www.pkim.org/?q=pl/cyfrowe_ob...iczne_meteorow

Moze osoby, ktore juz sie zajmowaly w poprzednich latach fotografowaniem tego zjawiska podziela sie doswiadczeniem...

Wybierzecie sie poogladac/pofocic?

Coś już napisał Awatar darekmil73
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fociłem w zeszłym roku z balkonu w Warszawie. Efekty raczej marne ze względu na łunę miejską.
    Wiadomo - statyw, wężyk spustowy najlepiej z programatorem, najjaśniejsza przesłona, wysokie ISO, ale w granicach przyzwoitości (szumy).
    Czas ekspozycji zależny od łuny, najlepiej się wybrać na łowy daleko od miasta.
    W tym roku dodatkową przeszkodą będzie Księżyc, a i pogoda nie rozpieszcza:/
    Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8L USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM + Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8L II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Ja mam nadzieję na ładną pogodę, bo miejscówkę jako taką mam , ale zobaczymy co z tego wyjdzie, bo zapowiadają zachmurzenie.

edit: w jakich godzinach ma być maksimum aktywności?
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 12-08-2009 o 12:32
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Ja mam nadzieję na ładną pogodę, bo miejscówkę jako taką mam , ale zobaczymy co z tego wyjdzie, bo zapowiadają zachmurzenie.

edit: w jakich godzinach ma być maksimum aktywności?
    slyszalem cos, ze o 2.00, ale rozne zrodla roznie podaja :/
    Ostatnio edytowane przez roshuu ; 12-08-2009 o 13:19
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

dazz
    Guest

Domyślnie

Świetny temat na zdjęcia. Na astrofotografii znam się dosłownie jak świnia na gwiazdach, ciekaw jestem jaka ogniskowa jest potrzebna do sfotografowania tych meteorytów, czy z 600mm da się już coś powalczyć. Macie jakieś przykładowe zdjęcia?
    Tylko ta dzisiejsza pogoda to tragedia :/

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Ja w tamtym roku robilem na 100tce i tez bylo widac. W sumie na kazdej ogniskowej mozna zlapac pod warunkiem ze akurat dobrze celujesz :P Na szerszym prawdopodobienstwo jest oczywiscie wieksze.
    Plus to oczywiecie pole zdala od miasta - akurat tak sie sklada ze warunki mam swietne, wiec w tym rok o ile pogoda dopisze zaryzykuje 17mm
    Ostatnio edytowane przez roshuu ; 12-08-2009 o 13:30

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Ja w tamtym roku robilem na 100tce i tez bylo widac. W sumie na kazdej ogniskowej mozna zlapac pod warunkiem ze akurat dobrze celujesz :P Na szerszym prawdopodobienstwo jest oczywiscie wieksze.
    możesz pokazać jakieś fotki, ciekaw jestem jak to wygląda

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz Zobacz posta
    możesz pokazać jakieś fotki, ciekaw jestem jak to wygląda
    jak dojade do domu to poszperam w zbiorach i pokaze.

Domyślnie

Sluchajcie, jesli chodzi o focenie Perseidow czy innych rojów, to uzywajcie jak najmniejszych ogniskowych. Im mniejsza ogniskowa tym wieksze pole widzenia, a uwierzcie mi ze pomimo wyznaczonego radiantu 'spadajacych gwiazd' moga pojawic sie zupelnie z innej strony . Procz Perseidow bedziecie mieli takze okazje zlapac na zdejciu jakas sztuczna satelite .
    Jak sfocic np. Perseidy ?
    Ciemne miejsce, statyw, niska ogniskowa, ISO 200 wystarczy i dlugi czas . Najlepiej z wezykiem lub pilotem.., jak jasny perseid przeleci mozemy opuscic lusterko..., lub tez poczekac na kolejnego . Im dluzszy czas tym ciekawiej - wiecej Perseidow i ruch gwiazdek zaznaczony na fotce .

Pozdrawiam serdecznie
    Astromaniak
    Leju

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lejcyn Zobacz posta
    Sluchajcie, jesli chodzi o focenie Perseidow czy innych rojów, to uzywajcie jak najmniejszych ogniskowych. Im mniejsza ogniskowa tym wieksze pole widzenia, a uwierzcie mi ze pomimo wyznaczonego radiantu 'spadajacych gwiazd' moga pojawic sie zupelnie z innej strony . Procz Perseidow bedziecie mieli takze okazje zlapac na zdejciu jakas sztuczna satelite .
    Jak sfocic np. Perseidy ?
    Ciemne miejsce, statyw, niska ogniskowa, ISO 200 wystarczy i dlugi czas . Najlepiej z wezykiem lub pilotem.., jak jasny perseid przeleci mozemy opuscic lusterko..., lub tez poczekac na kolejnego . Im dluzszy czas tym ciekawiej - wiecej Perseidow i ruch gwiazdek zaznaczony na fotce .

Pozdrawiam serdecznie
    Astromaniak
    Leju
    Witam!

Ale to ISO200 to dla jakiej przysłony? Ja wybieram się dzisiaj na dość fajne miejsce (mam nadzieję że nie zmieniło się przez rok :P) uzbrojony w 8mm

Jak myślisz lepiej włączyć redukcje szumów dla dłuższych naświetleń (c.fn.) czy sobie darować?

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów