Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
chyba coś pokręciłeś
nie bronię marketów bo często ceny tam są znacznie wyższe niż gdzie indziej ale:
zarzucanie "manipulanctwa w cennikach i falszywych promocji" w moim odczuciu bardziej pasuje do większości "tanich" sklepów internetowych niż do marketów.
Jeżeli w marketowej gazetce mam napisane np 200 zł za towar to idąc do marketu faktycznie płacę 200 zł. (a zdarza się że mogę się jeszcze potargować)
A co mamy w sklepach internetowych:
ostatnio szukałem obiektywu i powtarzał się mniej więcej taki scenariusz:
cena w internecie 5600 ale jak już zadzwoniłem to minimum 5900, (cena do dziś nie została zmieniona na stronie). Zresztą różnica w cenie między tym co było nma stronie a faktyczną ceną dochodziła do 1000 zł. Oczywiście 5900 jak przyjadę i zapłacę gotówką. Bo jak chcę żeby mi przysłali to trzeba doliczyć min 30 zł za przesyłkę, a jak przyjadę to muszę płacić gotówką bo jak chcę zapłacić kartą (dla mnie teoria bo tej formy płatności nie lubię) to do płatności doliczają mi 3% ceny (jak dla mnie skur....o) ponadto w trzech przypadkach gwarancja owszem ale realizowana tylko i wyłącznie przez sklep. A teraz o dostępności: spośród 8-9 sklepów tylko jeden miał na stanie ale nie w łodzi tylko w warszawie a drugi sklep oferował mi zamiast nowego używany. na pytanie kiedy mogą sprowadzić terminy były od 14 dni do "nie wiem - może miesiąc"
Dokładnie tak jest jak napisałeś.. przerabiałem to niedawno

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
Obiektyw kupiłem w normalnym - nieinternetowym i niemarketowym sklepie, w którym robię większość zakupów foto, w cenie 5800.

Więc nie piszcie mi tu o tym że szybciej, latwiej i taniej można kupić w internecie, bo czas jaki spędziłem na szukaniu, dzwonieniu (bo niektórzy odpowiadają na maile po kilku lub kilkunastu dniach) i dochodzeniu się z tymi oszustami a także zszargane nerwy często mogą się okazać znacznie więcej warte niż 100-200 zł więcej zapłacone za nabycie towaru w markecie.

Zbyszek, ale masz ładny avatar
a co do tematu to nie niestety Grzesiek nie ma sieci sklepów więc tak to tylko w Kielcach mamy - ostatnio znowu zostawiłem u niego jakieś 12000 - wszystko na miejscu w cenach prawie jak z allegro, z Canon Polska bez problemów - nawet nie musiałem mówić że ceny mają być dobre..

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
z kierownikiem działu. Kupując laptopa i aparat dostałem na każde pokrowiec
Cytat Zamieszczone przez h4ry Zobacz posta
nie wiem czy zaliczasz axk EURO do grupy MM/Saturn, ale wiem że w Rzeszowie w EURO zapytałem pracownika o rabat na obiektyw, poszedł zapytał kierownika i zaproponowali 3%. W MM/Satrunie też masz podobną sytuację. Wystarczy mieć trochę chęci/charyzmy/uporu/wiedzy (odpowiednie zakreślić) i można jakiś rabat wywalczyć. Może nie próbowałeś nigdy (nie wiem) i dlatego takie Twoje negatywne podejście.
Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
Dokładnie. Łatwiej się dogadać o:
1) ostatnią sztukę
2) coś z wystawy (np. monitor, gość nawet mi pokazał menu serwisowe, ile wyświecił - niestety marża była mała więc upust też, więc nici z kupna)
3) towar z jakimś drapnięciem, nie mającym wpływu na funkcjonowanie (tu można dużo zyskać)
4) towar niechodliwy
5) towar objęty jakąś ich kampanią (to trzeba wyczuć, jaki polecają).

I nie walić: "Chcę zniżkę". Zagadać, że to ostatnia sztuka/drapnięcie/długo leży... Czy można coś zrobić z ceną... Dyplomacja
z kierownikiem się idzie dogadać.. jak kupowałem w zeszłym roku plazmę to bez problemu dorzucili uchwyt na ścianę i kable w cenie telewizora (jakieś 300 zł warte przy 5000 za telewizor) przy czym telewizor był dopiero co zdjęty z ciężarówki - nie otwierany, godzinę wcześniej go przywieźli, nowy model dopiero wchodzący więc da się dogadać.. z tym że miałem palmtopa z odpalonymi porównywarkami typu skąpiec i ceneo