Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Tamron SP 90 f/2.8 vs. Canon 85 f/1,8

Domyślnie Tamron SP 90 f/2.8 vs. Canon 85 f/1,8

Witam,
    Temat nieco przyszłościowy jeżeli chodzi o mnie, bo wstrzymuję się narazie z zakupem nowego body, by poczekać na ewentualne 60D, zobaczyc jaka bedzie cena, co wniesie nowego itp. - a chce szklo kupic razem z body.

Do swojego kompletu chciałbym dołożyć obiektyw troszkę do macro i do portretów jednak umożliwiający nieco większą odległość, bo mam też 50 f/1.8, ale przydałoby się coś więcej.

Jak wygląda sprawa Tamrona? Jest szkłem typowo do macro, czy portrety wychodzą równie przyzwoicie - podobnie jak na 85 ? Co prawda jest nieco jasniejszy od Tamrona ale chcialbym uslyszec pare zdan na temat tych obiektywow.

Tak czy siak narazie zostaję na crop`ie więc 100mm odpuszczam, a spodobały mi się zdjęcia z 85`tki, a także zdjecia makro z Tamrona.
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 11-08-2009 o 21:50
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

T 90 to b. dobra stałka jest.
    Ceny podobne, a canon jaśniejszy jest i cichszy. Ja kupę sobie na mikołaja 85 1,8, bo bardziej kręci mnie portret niż macro, a canon ma chyba ładniejszy bokeh.
    Jak chcesz to mogę porobić parę sampli 90-tką.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Jeżeli masz parę portretów machniętych Tamronem to chętnie bym zobaczył chociażby np. bokeh na portretach, bo macro naprawdę świetnie wyglądają dzięki odwzorowaniu 1:1.

Dzisiaj tak właśnie przeglądałem po raz kolejny i w większości pomysłów w głowie przejawiał się Canon 85, ale pomyślałem jeszcze o tym Tamronie, który co prawda jest ciemniesjzy ale ma to odwzorowanie i rzeszę użytkowników fotografujących makro, a nie ukrywam czasem mam ochotę coś w tych dziedzinach pofocić tylko nie ma czym za bardzo - stąd założony temat.
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Używam go z 20D do kwiatków w pracy. W weekend mogę coś ustrzelić dla Ciebie.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Tamron będzie wg mnie bardziej uniwersalny i przy wyższych przysłonach daje obraz bardziej ostry niż canon.Co do kolorystyki i bokeh to bardzo podobne jednak canon ma różnicę w świetle, która często się przydaje.
    Wadą tamrona jest wysuwany obiektyw i w dłuższym czasie używania będzie następować większe zasysanie kurzu (gdyż nie jest szczelny) niż w canonie.
    Gdybym porównywał tylko samą optykę to tamron ma lepszą ale liczą się również inne parametry choćby te użytkowe.
    Wybór nie jest łatwy i dlatego w swoim czasie miałem obydwa :-D i tamrona używałem do macro a canona do portretu.

Coś już napisał

Domyślnie

Jak dla mnie Tamron. Bardziej uniwersalny. Mam 85 f1,8 i 100 f2,8. Ten drugi lepszy ! Fakt że droższy, ale bardziej elastyczny. Tamron to tańszy odpowiednik, ale naprawdę dobry. Kolega ma do NIKON-a D700 i cuuuuuda tworzy jak chodzi o portret. Poza tym pełnej dziury tak często się nie używa.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

copyman a jak ten tamron wypada w porównaniu do canona 100/2,8macro?

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    copyman a jak ten tamron wypada w porównaniu do canona 100/2,8macro?
    Pozwolę sobie odpowiedzieć gdyż robiłem testy na obydwu obiektywach.
    Optycznie minimalną przewagę w zakresie ostrości ma tamron, trochę gorsze za to ma CA i tu canon jest również nieznacznie lepszy.
    Ale największy plus canona to wewnętrzne ogniskowanie ( nie wysuwa się obiektyw).
    Generalnie dwa świetne szkła macro co wybierzesz to będziesz zadowolony .

Domyślnie

ale jeżeli chodzi o odwzorowanie, ostrość i powiększenie na macro to raczej Tamron, tak?
    Bardzo bym prosił właśnie o sample bez obróbki z Tamrona i Canona jezeli chodzi o portret i makro.
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasprzak Zobacz posta
    ale jeżeli chodzi o odwzorowanie, ostrość i powiększenie na macro to raczej Tamron, tak?
    Bardzo bym prosił właśnie o sample bez obróbki z Tamrona i Canona jezeli chodzi o portret i makro.
    Jeżeli nie przeszkadza Ci wysuwający się obiektyw ,który często płoszy obiekty, chętnie spełniłbym prośbę ale od roku nie mam już tych szkieł ( zostałem z sigmą 150/2.8 macro ).

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów