Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Pomoc w wyborze lustrzanki

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie Pomoc w wyborze lustrzanki

Witam
    Mam pytanie odnośnie kupna aparatu. Sprawa wygląda następująco. Zajmuje się zawodowo videofilmowaniem i powiedzmy półprofesjonalnie fotografowaniem. Fotografowałem kilka ślubów dla znajomych. Zdjęcia się podobają i weszło kilka zamówień, w tym jeszcze 2 na ten rok. Do tej pory używałem Canona 50D z 17-55 f/2.8 oraz 85/f 1.8. I tu zaczyna się problem. Zastanawiam się nad kupnem drugiego body + lampa + może jeszcze jakiś obiektyw. Budżet na tą chwilę chciałbym zamknąć w 5-6 tys.
    Zastanawiam się czy warto kupować używanego 5D mimo jego niewątpliwych zalet (nie pewność co do jego faktycznego stanu), czy może 40D lub kolejną 50-tkę, a do nich lampa i może jakaś jasna stałka.
    Kusi 5D Mark II ale jego obecna cena to jakieś nieporozumienie, natomiast 5D boję się kupować używane a nie znam nikogo pewnego.
    Czy macie jakąś radę i propozycję? Z góry dzięki.
    C5D | C50D | C24-70/2,8 | C50/1,8 | T70-200/2,8 | 580 EXII

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak do ślubów, to 5DI, przyczaić się i kupić. 17-55 nie podepniesz, więc jeszcze szkiełko musisz dokupić, a to nieco podraża zakup
    Pomijając kontestowane kwestie: plastyki, nieco elastyczniejszego rawa czy niskiego poziomu szumów, jedno jest pewne co daje FF - możesz być bliżej i objąć szerszy plan.
    To zdaje się w Twojej robocie jest istotne.
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

Co do walorów 5D to się jak najbardziej zgadzam, jednak pozostaje kwestia kupna niezajechanego i pewnego body w rozsądnej cenie. Kwoty za jakie pojawiają się na allegro są lekko wygórowane 5 -5,5tys za używane body?! Do tego dochodzi brak gwarancji. Tak rozumując lepiej wyłożyć 5 tys. na 5D Mark II i reszta na raty. No i znów to ale… to kwota ok. 10 tys. I tak w kółko.
    Dlatego myślałem o zakupie czegoś pośredniego + szkła i lampa. Rozważam już różne opcje od 450D poprzez 500D, 30D; 40D i 50D. Jednak trudno znaleźć ten złoty środek.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No cóż, przy obecnych cenach za używkę do 50tys. klapnięć to tak będzie. Tyle na dziś jest wart. Zrobisz parę ślubów i Ci się zwróci.
    Ale jeżeli zatysfakcjonuje cię obrazek z 50D, to zaczaj się na 40-stkę + lepsze szkło.
    Opcje typu 1000D lepiej zostawić dla nastolatków.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Jak możesz się nawet półprofesjonalnie zajmować fotografowaniem skoro nawet wybranie body jest dla Ciebie problemem? Jednego cropa już masz, wybór oczywisty, poluj na 5D i nie marudź.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Wybór jest taki wg mnie: albo zmieniasz na FF i polujesz ciągle to na kolejne L-ki (które przeważnie kosztują 3-5 tys), albo polecam kupno backupu w postacji 20D,30D lub nawet 400D, no chyba, że będziesz jechał naraz na 2 aparaty, co też jest świetnym rozwiązaniem bo nie zmienia się szkieł (tak często) - wtedy 30D lub 40D.
    Z cropa też można sporo wyciągnąć, choć FF to trochę inna bajka
    Pozdrawiam
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

Coraz bardziej skłaniam się do rozwiązania typu 40D (ew. 30D) +430EXII. Na 40D zapięty obiektyw 85 f/1.8 na 50D 17-55 f/2.8. Pozostała kwota odłożona na lepsze lepsze szkła.

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ice Zobacz posta
    Coraz bardziej skłaniam się do rozwiązania typu 40D (ew. 30D) +430EXII. Na 40D zapięty obiektyw 85 f/1.8 na 50D 17-55 f/2.8. Pozostała kwota odłożona na lepsze lepsze szkła.
    Cropem nie zrobisz takich zdjęc jak 5D - ale możesz próbować.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

A kto powiedział że jak FF to tylko Lki? Ja korzystam z 3 stałek USM i owszem, prędzej czy później zmienię je na Lki ale nie ma to nic wspólnego FF. Światło przyda się również na cropie.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

pank Ty tym całym dobytkiem żonglujesz na jednym 5d?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów