Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Sony WX1 - nowy packet king?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Sony WX1 - nowy packet king?

Żarty, na bok:

- jest mały
    - jest szeroki 24-120
    - jakość jak na takie coś powala
    - cena w miarę $350
    - f/2.4-f/5.9; lekka tragedia, ale rozmiar czyni cuda
    - tryb macro (5 cm)
    - chyba custom WB (one push)
    - fajna (dla mnie) ergonomia; wszystko z kciuka

dwa minusy:

- karty a$$ stick
    - ekran low-res

Dla mnie bomba, jednego na pewno kupię jako Ixus 2009 edyszyn.
    Ciekawe, z czym do ludzi wyskoczy w tym roku prawdziwy Digital Elph

Co myślicie? szczególnie właściciele/użytkownicy nowych Ixusów, czego wam brakuje w tych maleństwach a co ma ten Alfiok junior
    the silence is deafening

Uzależniony

Domyślnie

Skupiajac sie na jakosci.
    Porownanie bezposrednie z innym kompaktem ccd faktycznie pokazuje potencjal, pytanie czy nie nie oznacza to wysypu cmos'ow w malych kompatkach. Mamy porownanie ccd vs ten tajemniczy cmos, nie ma porownania z faktycznym cmosem.

Minus do jakosci, na wszystkich samplach widac odszumianie, sposob w jaki odszumia "ksiondz" przyprawia mnie o mdlosci, nienawidze tego algorytmu.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Skupiajac sie na jakosci.
    Minus do jakosci, na wszystkich samplach widac odszumianie, sposob w jaki odszumia "ksiondz" przyprawia mnie o mdlosci, nienawidze tego algorytmu.
    No tak, ale przy zeskalowaniu tych 10 MPx do 2-3 algorytmu widać nie będzie a zdjęcie będą ostre, o odbitce 10x15 nie wspomnę.
    W zamian dostajemy 24-120 (jakoś nie wierzę, że Canon nam to da) i super rozmiary* - aparat będzie (chętniej*) używany przez kobitkę, jako drugi obok S2 IS - ten na dworze a junior wewnątrz.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Jak już przy tym jesteśmy to co to za minimalna czułość ISO 160? Ja w moim IXUS'ie (i S3 zresztą też) bałbym się używać tak wysokich czułości
    Na plaży czy innym słońcu będzie S2 IS. Poza tym imho iso 400 poprawnie pchnięte w prawo jest całkiem OK.

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Mile mnie natomiast zaskoczył obiektyw. Takiego szerokiego kąta z takim zakresem próżno szukać wśród Canonów.
    O, o, o to mi chodzi. Ztcp zwykły Ixus (35-120) kosztował kiedyś 800 zł a ten z 28-105 już 1600 zł.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 11-08-2009 o 17:07 Powód: Automerged Doublepost
    the silence is deafening

Uzależniony

Domyślnie

Doksztalcilem sie w temacie, do tej pory moim faworytem byl lx3.
    Ale sony jest duzo mniejszy i prawie 2x tanszy. Faktycznie bardzo interesujacy model.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Co myślicie? szczególnie właściciele/użytkownicy nowych Ixusów, czego wam brakuje w tych maleństwach
    Trybu manualnego..

Szczerze mówiąc to prawie bez rewelacji. Jedyna nowość, która dobrze sobie poczyna patrząc po samplach to to łączenie 6 ekspozycji w jedno zdjęcie. Na ISO 320 porównując ze zdjęciem robionym normalnie widać sporą poprawę

Jak już przy tym jesteśmy to co to za minimalna czułość ISO 160? Ja w moim IXUS'ie (i S3 zresztą też) bałbym się używać tak wysokich czułości

W sprawie ergonomii czepiałbym się do obu.. W Sonym za zmianę ogniskowej ustawianej kciukiem (można się przyzwyczaić, ale nie lubię) i kółko trybów umieszcone na tylnej ściance. To i tak lepiej od IXUS'ów, które kółka nie mają wcale.

Mile mnie natomiast zaskoczył obiektyw. Takiego szerokiego kąta z takim zakresem próżno szukać wśród Canonów. Przez światło na długim końcu robi się lekki zgrzyt, ale to standard przy tego typu konstrukcjach.

Poza tym IMHO IXUS'y są ładniejsze..
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 11-08-2009 o 15:54
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uprawnienia umieszczania postów