Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Pobieranie balansu bieli & krajobrazy

Arrow Pobieranie balansu bieli & krajobrazy

Witam !

Od niedawna jestem posiadaczem C1000D z kitem. Najwięcej fotografii robię w plenerach, są to zdjęcia krajobrazowe i pseudo-makro - na tyle na ile pozwala kitowy obiektyw. Mój problem polega na niewłaściwym odwzorowaniu kolorów przez aparat. O ile balans bieli pobrany z białej kartki w najróżniejszych miejscach sprawdza się i kolorystyka wychodzi dość wierna o tyle w 3 przypadkach nie mogę sobie poradzić z uzyskaniem kolorów jakie powinny być.

A mianowicie:
    1 przypadek - zdjęcia robione w plenerach w zacienionych miejscach przy słonecznej pogodzie - np. łąka z kwiatami w cieniu lasu - mocno ocieplona kolorystyka, zbyt zażółcona zieleń traw.

2 przypadek - nie sposób uzyskać wiernie koloru fioletowego, szczególnie w przypadku kwiatów - tu już niezależnie od warunków i miejsca w jakich robię zdjęcia. Wychodzą zauważalnie zbyt niebieskie.

3 przypadek - kolor żółty - polne kwiaty, które bardzo mocno kontrastują z zielenią traw, szczególnie przy bezsłonecznym niebie - wychodzą w odcieniu wpadającym w pomarańcz.

Proszę o wskazówki i rady ewentualnie naprowadzenie mnie na właściwe postępowanie w kwestii tych ustawień.

We wszystkich powyższych przypadkach:
    - próbuję zarówno na predefiniowanych balansach bieli jak i na pobieranych nierzadko kilkakrotnie w miejscu robienia zdjęć,
    - zdjęcia robię w JPG,
    - nie mam żadnego filtra na obiektywie,
    - aparat jest nowy (~600 zdjęć),
    - to nie jest moja pierwsza lustrzanka - jakie takie doświadczenie mam (Fuji, Pentax, Nikon).

Bardzo proszę o pomoc !

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Polecam mimo wszystko RAW.
    Niestety jeśli chodzi o jpg to przy nie właściwym ustawieniu balansu bieli pozostaje rzeźbienie w PSie a i tak z wątpliwym efektem.
    Raw daje Ci wolną rękę na wszelakie zmiany wspomnianego już balansu bieli , nie mówię tu o ekstremalnych warunkach ,ale pomimo wszystko raw to błogosławieństwo,włącz a sam się przekonasz.
    Ostatnio edytowane przez sbogdan1 ; 11-08-2009 o 11:04
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

moze sprobuj przestawic sie na RAW
    ewentualnie RAW + JPG

wywolujac rawa w sofcie dostarczonym z aparatem mozesz ustawic balans bieli jak ci sie podoba zarowna suwaczkami jak i biala pipetka
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Również polecam RAW. Na cd od canona jest świetny DPP. Jeśli zdjęcia są dobre wystarczy wywołać RAW-y, natomiast jeśli chcesz poprawiać np. balans bieli robisz to szybko i bezstratnie. Oczywiście przy RAW-ach też możesz się wspomagać białą kartką.
    Miłego dnia
    moja www

Uprawnienia umieszczania postów