W Edit/Preferences/Plug Ins&Stratch Disk można ustawić sobie np. RAM driva.
Czy ktoś robił eksperymenty z RAM dyskiem w Win XP dla Photoshopa?
W Edit/Preferences/Plug Ins&Stratch Disk można ustawić sobie np. RAM driva.
Czy ktoś robił eksperymenty z RAM dyskiem w Win XP dla Photoshopa?
ja nie. porob sam i podziel sie obserwacjami?
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Jak ci się uda założyć ramdysk pod Windows XP to daj znać.
A są jakieś problemy? Przez googla znalazłem dość dużo softu do tego.Zamieszczone przez Angmar
Ściągnąłem sobie taki ram drive:
http://www.arsoft-online.de/index.ph...cman&Itemid=30
odpaliłem skonfigurowałem na 100 MB, sformatowałem i działa. Nie ustawiałem swap'a na tym dysku bo to raczej nie jest dobry pomysł. Natomiast w szopie ustawiłem go jako scratch disk i wszystko działa. Nie wiem tylko jak potestować czy to ma sens. Czytałem na jakiejś stronce że radzili stosować taki trik z szopem aby go przyśpieszyć.
Dysk jest widoczny w menedżerze urządzeń jako "Memory Device".
najprostrzy pomysl: wybierz spora fotke, np 3000x2000 pixeli i zadaj jakies pracochlonne zajecie (np. filtr jakis) i zmierz czas z Twoim ram-dyskiem i bez niego. zrob tak kilka razy, za kazdym razem wychodzac z programu graficznego i na nowo wczytujac obrazek. nie zapomnij podzielic sie obserwacjamiZamieszczone przez mirhon
![]()
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Przyklad do powyzszego przykladu - u mnie NeatImage , standardowe odszumianie (default) na 8 megapikselowym srednio zaszumionym (iso800, pomieszczenie, niezbyt ciemno) na swiezo odpalonym PS, TIFF 16bit - ok 4-5 sekund.
Niestety nie rozumiem, co ma to dać. Chcesz powiedziec, że PS jest glupio napisany i wali po dyskach nawet, gdy ma ramu od wuja wolnego? W przeciwnym wypadku przecież to nic nie da, bo ramdysk zmniejsza ilość dostępnego ramu, dodając szybki dysk. Czyli PS musi wykonac dodatkowa operacje swapowania ramu na dysk (ramdysk). gdzie zysk?
Ja powiem tak: PS nie jest glupio napisany ale wali po dyskach. I co z tego? Teraz sa szybkie dyski, wiec nie ma problemu. A RAM to PSowi to zawsze za malo, zwlaszcza filtry lubuja sie w jego zzeraniuZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
Cóż, jeśli jakiś program ma jeszcze wolny ram i pisze na dysk, to jak to nazwać? A jeśli nie ma wolnego ramu, to na pewno sytuacja się nie poprawi przez przeznaczenie kilkuset mb na ramdysk.
Może to nie PS tak wali w dyski, tylko mechanizm swapowania kochanego windowsa? Możnaby swap systemowy w takim razie spróbować machnąć na ramdysk (bo windows jest źle napisany)