Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: "Wystawiony do wiatru" przez młodych.

Dopiero zaczyna Awatar Bejobejo
    Miasto
    Warszawa

Thumbs down "Wystawiony do wiatru" przez młodych.

Ostatnio spotkała mnie niemiła przygoda z klientami. Pojechałem o określonej w umowie godzinie na błogosławieństwo a tam okazało się, że przywitał mnie jeden z ojców mówiąc, że młodzi zrezygnowali z moich usług i pojechali z innym wynajętym fotografem na zdjęcia bo podobno nie mogli się do mnie dodzwonić. (wymówka, nikt się z ich strony nie odzywał)
    Pojechałem więc do kościoła spotkać się z nimi i wyjaśnić co jest grane, tam po mętnych tłumaczeniach dowiedziałem się tego samego co wcześniej.
    Miałem podpisaną z nimi umowę o dzieło i wcześniej musiałem w związku z tym odmówić kilku parom. Czy ktoś z was miał już podobną sytuację? Jak tak, to jak ją rozwiązał?

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Umowa nie przewidywała takiej sytuacji lub innej formy rezygnacji zleceniodawcy ?
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Dopiero zaczyna Awatar Bejobejo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Umowa nie przewidywała takiej sytuacji lub innej formy rezygnacji zleceniodawcy ?
    W umowie nie ma, jest tylko, że w sprawach nieuregulowanych umową, mają zastosowanie przepisy kodeksu cywilnego oraz Prawa Autorskiego.

Zablokowany

Domyślnie

Zaliczka?

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Dajesz w umowie odpowiedni punkt i jak coś takiego występuję to płacą przykładowo 70% całej sumy

Zablokowany

Domyślnie

A masz to sprecyzowane? Sam chętnie dodam do umowy. Zasadniczo ja poza punktem o przepadku zaliczki w razie nie wywiązania się młodych nie mam obwarowanej podobnej sytuacji. Kiedyś dałem młodym umowę od jednego z kolegów z forum. Zawierała klauzulę w stylu ,,nie odpowiadam za wygląd państwa młodych''. Było sporo śmiechu, ale życie pokazuje, że wszystko wymaga literalnych doprecyzowań...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Dajesz w umowie odpowiedni punkt i jak coś takiego występuję to płacą przykładowo 70% całej sumy
    W tym wypadku to tylko w miarę normalnym kraju dałoby się cokolwiek odzyskać. W PL to czarno widzę zakładanie sprawy cywilnej w sądzie, płacenie adwokatowi i użeranie się 2-3 lata. Szkoda zdrowia psychicznego i czasu.

Należy po prostu brać odpowiednio wysokie zaliczki.

Zablokowany

Domyślnie

Jeśli ktoś ma zgrabny punkt umowy precyzujący tę kwestię to poproszę na PM lub może do wątku, sprawa pewnie ważna dla wielu osób.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

OK. Sam się złapałem na błędzie.

Nie powinno się pobierać pieniędzy na poczet usługi np. fotoreportażu i pisać w umowie 'zaliczka'. Zawsze powinno się pisać zadatek.

Dlaczego? W języku potocznym rozpowszechniona jest zaliczka, jednak w języku prawniczym te dwie konstrukcje mają inne cechy.
    W skrócie - jeśli najmujący fotografa zmieni zdanie tydzień przed ślubem i już go 'nie chce' to wedle prawa ma prawo otrzymania z powrotem zaliczki, a fotograf zostaje na lodzie z wolnym terminem.
    Zadatek zaś przepada na rzecz fotografa.

Szczegóły: http://oknotest.pl/pl/zaliczka_czy_zadatek.php

W praktyce jednak, jak wspomniałem wyżej nawet jeśli napiszemy 'zaliczka' to większość ludzi nie będzie dochodzić w sądzie prawa do np. 300zł zwrotu.

Domyślnie

Wprawdzie mam przed sobą umowę z zespołem grywającym na weselach a nie fotografem, jednak można to zaadaptować pod własne potrzeby. Może się komuś przyda wypis części paragrafów.

"W przypadku rezygnacji z usługi przez Zleceniodawcę, Zleceniobiorca otrzymuje odszkodowanie w wysokości 50% sumy ustalonej w umowie oraz zachowuje zadatek. Zleceniodawca ma obowiązek przekazania wyżej wymienionej sumy na wskazany przez Zleceniobiorcę rachunek bankowy lub osobiście Zleceniobiorcy. Płatność należy dokonać w terminie do 7 dni roboczych. Zleceniobiorca ma również prawo dochodzić swoich roszczeń na drodze postępowania sądowego."

"W przypadku nie wywiązania się Zleceniobiorcy z usługi z przyczyn leżących po jego stronie, Zleceniodawca otrzymuje dwukrotną wartość zadatku, płatną na wskazany przez Zleceniodawcę rachunek bankowy lub osobiście Zleceniodawcy. Płatność należy dokonać w terminie do 7 dni roboczych. Zleceniodawca ma również prawo dochodzić swoich roszczeń na drodze postępowania sądowego."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów