Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: Jaką lustrzankę doradzicie?

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkasiaa79 Zobacz posta
    Może napiszę, czego oczekuję od nowego aparatu. Mówię na podstawie swoich doświadczeń z Canon A570 IS.

W trybie auto zdjęcia ok, chociaż i tak nigdy mi się kolory nie podobały. Wolałabym aby kolory były "żywsze".

Gorzej z trybem zdjęć robionych w pomieszczeniu jak i w trybie nocnym. Przy tych za każdym jednym razem zdjęcia wychodziły zamazane chociaż się naprawde uważało aby nie ruszac rękami. Ale chyba nie tędy droga zeby za każdym razem przy robieniu fotki opierać je na czymś i stawać na głowie aby nie drgnęły. Więc może jest aparat który lepiej się sprawdza w takich sytuacjach?
    Kup porzadna lampe zewnetrzna i statyw.

Miał 4 mpixele co było do bani bo wiele nie przybliżył. A dodatkowe cyfrowe czy jak się to nazywa przyblizenie 16x nic nie dawało, bo wtedy już kompletnie kicha wychodziła.

Zależałoby mi na dużych zbliżeniach. Nie zawsze stoi się blisko czegoś co chce się zfotografować. Aby robił duże zbliżenia ale oczywiście żeby foty przy tym nie traciły na jakości.
    Google mowia, ze ma 7.1M i to wystarczy do robienia dosc duzych odbitek, do duzych "zblizen" potrzebny jest teleobiektyw, np: 70-300 lub dluzszy, do "zoomu cyfrowgo" dobry jest program graficzny.

Aparat potrzebny:
    - do robienia zdjęć w pomieszczeniach (np przy zwiedzaniu zabytków, w domu)
    - do robienia zdjęć np na urlopie, w górach, aby wyłapywał piękne widoki i oddawał jakością to co widzą oczy
    - do robienia zdjęć przyrody w dużym przybliżeniu - w tym temacie chciałabym dopiero zacząć swoją przygodę
    - do robienia zdjęć osób w ruchu - aby ruch człowieka nie wychodził jako zamazana postać na zdjęciu
    - do sfotografowania np jakiegoś tekstu itp
    Nie obejdzie sie bez kilku obiektywow.
    CANON EOS 40D z dodatkami

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

kasiu Canon A570 IS to swietny aprat. mam starszy, a60 - dopoki mi nie przestał działac to nawet lokalne konkursy foto mozna bylo wygrywac, gdzie inni mieli lustrzanki analogowe, albo inne hybrydy (to jeszcze nie byly czasy tanich cyfrowych luster).

Powiedz czy brakuje Ci w nim zoomu? czy wystarcza.
    Czy uwazasz ze na impreze, albo na wycieczke bedziesz chciala brać lustro z obiektywem i dźwigać je ze sobą?

Chcesz nowy aparat czy uzywany moze byc?
    Powiem Ci ze ładne kolory to kwestia obróbki, ew obiektywów za cenę większą niż Ty byś pewnie chciała na komplekt wydać.

zdjecia przyrody to kwiat i mrówka w makro, czy orzeł na skale?

Powiem szczerze - wymagania co do sprzetu, które podałaś wymagałyby kilku róznych obiektywów, bo podałaś niestety zestaw, który rzadko kiedy idzie w parze ze sobą. Swietny AF, duzy zakres, stabilizacja, makro jak m isie wydaje i dobre kolory.

W miare Twoje potrzeby pokryłaby sigma 18-200 OS/Tamron 18-270 + canon 1000d/500d. Ale na pewno nie wszystkie..

tylko nie wiem czy przy takiej cenie i ograniczonych mozliwosciach nie lepiej kupic mniejszy i tanszy canon g10, ktory niewiele jakosciowo bedzie odstawal ale zmiesci sie do kazdej torebki

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Moim zdaniem też zdecydowanie nie lustro. Jeśli coś z Canona to seria G lub SX, model w zależności od budżetu. Lustrzanka cię rozczaruje, zbyt wiele aspektów technicznych do kontrolowania. Kompakty lub hybryda zrobi to za ciebie. Lustrzanki mają wiele zalet, ale są wymagające i należy ten sprzęt opanować. Z doświadczenia wiem, że nawet kilkutygodniowa przerwa w fotografowaniu powoduje utratę pewnych, istotnych z punktu widzenia efektu końcowego, nawyków. Jeśli fotografia jest dla ciebie okazjonalną zabawą to lustrzanka nie jest dobrym wyborem.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

szymekgd - mnie się wydaje że nie chodziło o 7 mpix z matrycy tylko o 4x zoom optyczny.Po prostu koleżanka jeszcze nie wie o co w tym wszystkim chodzi. Ja jeszcze raz proponuję zdobyć trochę wiedzy i zdjecia naprawde się poprawia o 200%

Coś już napisał Awatar Zidus
    Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie

Kasia, to zależy od Ciebie.
    Tak jak napisali moi poprzednicy będzie Ci potrzeba kilku obiektywów tj.
    macro - wiadomo o co kaman
    tele - zbliżenia
    i moze być kit do domów i pomieszczeń czy innych podobnych

Przemyśl sobie jeszcze jedną sprawe. Kiedy ja kupowałem swoje lustro myślałem że będę je zabierał wszędzie, bo przecież lepsza jakość zdjęć i możliwości a swojego starego Finepixa A600 sprzedam. Doszło co do czego to szkoda zabierać lustra na biwak, czy impreze z dużą ilością alkoholu... Niech zamoknie, zawilgotnieje, albo ktoś potrąci. Tak więc kiedy mam wolne, pogoda dopisuje biore moją 500tke i się doskonale a na biwaczek czy urodziny kumpla biorę kompakta (łatwiej go bezpiecznie skitrać )

bizzart
    Guest

Domyślnie

aha i jeszcze jedno...
    polecam Ci, Kasiu:

http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=5

http://canon-board.info/showthread.php?t=2118

światobrazu.pl

...Kto czyta, nie bladzi ;D

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Kasiu, wiem ze po przeczytaniu tego, jesli wrocisz mozesz myslec, ze ludzie sa zlosliwi, albo ze nie chcemy zebys miala lustro, bo bronimy swego. Nie. Kiedys tez myslalem ze jak kupie lustro canona za 2000zł to zdjecia juz beda super. Po pierwszym zetknieciu i zrzuceniu zdjec na kompa poczułem się jakby ktos na mnie wylał kubeł zimnej wody. wydalem tyle kasy a zdjecia gorsze od mojego dawnego canona a60, z 2-megapixelowa matryca..
    Przez 2-3 miesiace lustra nie dotykalem, za to czytalem, ogladlaem zdjecia, czytalem fora internetowe - w tym to (moje pytania na ogół były juz zadane, nie musialem prawie o nic sie dopytywac). Po 2 miesiacach wzialem go do ręki, zaczalem patrzec na rzeczy, o ktorych wczesniej nie zdawalem sobie sprawy.. sesja po 2-3 miesiacach wyszla tak jak pierwsze zdjecia w linku w moim podpisie (galeria CB). W koncu zobaczylem poprawe jakosci zdjec w stosunku do kompaktu.
    Co ciekawe.. po roku robienia zdjec dorwałem kompakt i robiłem zdjecia mojej chrześnicy. Kompakt identyczny jak mój - okazało się, ze po tym jak poduczylem się od strony teoretycznej fotografii, tamten kompakcik rowniez daje rade. W tej chwili marzy mi się właśnie dobry kompakt, niestety.. wciąż są inne wydatki

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    Nie obejdzie sie bez kilku obiektywow.
    I tu się z tobą nie zgodzę.

IMHO początkującemu polecam spacerzoom 18-2xx.
    Jest i szeroko, i daleko, i makro da się zrobić, i są wersję ze stabilizacją.
    No i przede wszystkim jest niedrogo i uniwersalnie,
    można się rozwijać i uczyć, i sprawdzić czy to wystarcza lub czego mi tu brak...

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Lustrzanka jest ważna w jakiś 30%, natomiast najważniejsze to obiektyw wysokiej klasy.
    Nie każdy potrzebuje szkieł z najwyższej półki,
    ja mam Sigmę 18-200 DC OS i jestem zadowolony z jakości fotek.
    Mi wystarcza...

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 11-08-2009 o 14:01
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    I tu się z tobą nie zgodzę.

IMHO początkującemu polecam spacerzoom 18-2xx.
    Jest i szeroko, i daleko, i makro da się zrobić, i są wersję ze stabilizacją.
    No i przede wszystkim jest niedrogo i uniwersalnie,
    można się rozwijać i uczyć, i sprawdzić czy to wystarcza lub czego mi tu brak...
    Nie każdy potrzebuje szkieł z najwyższej półki,
    ja mam Sigmę 18-200 DC OS i jestem zadowolony z jakości fotek.
    Mi wystarcza...Pozdrówka!
    Masz takie prawo
    Przyznasz jednak chyba, ze jest widoczna roznica miedzy zdjeciami z tanich i drogich obiektywow? Za cene obiektywu ktory proponujesz mozna juz kupic Canona z serii G, co proponuje kolega Biperek i ja sie z tym calkowicie zgadzam.
    CANON EOS 40D z dodatkami

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Moje zdanie jest nieco inne. Skoro Cię stać na lustrzankę to sobie ją kup, będziesz miała przynajmniej rozwojowy sprzęt. Jak będziesz chciała to się nauczysz, a jak nie to za rok rozczarowana sprzedasz.
    Ostatnio edytowane przez MariuszM ; 11-08-2009 o 14:33
    Biegam, bo lubię

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów