Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 139

Wątek: Który windows, żeby uniknąć problemów?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chyba dowiedziałem się wszystkiego co potrzebowałem. Wychodzi na to, że w październiku Komputronik zarobi parę groszy A gdybym miał jakieś dodatkowe pytania to skorzystam z zaproponowanej infolinii do Viteza.
    Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.
    Jarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Chyba dowiedziałem się wszystkiego co potrzebowałem. Wychodzi na to, że w październiku Komputronik zarobi parę groszy A gdybym miał jakieś dodatkowe pytania to skorzystam z zaproponowanej infolinii do Viteza.
    Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.
    Wal smialo na forum. Jak sie da to pomozemy. Mozna juz zrobic "pre-order" windowsa 7. Jest nawet "atrakcyjna cena" gdzie niegdzie (mowie o UK - nie orientuje sie juz jakis czas na rynku PL). Powiedz co masz "nietypowego", moze ktos ma i uzywa "7". State programiki DOSowe tez dzialaja, teminale UNIXowe tez.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Hmmm... Wsparcie dla Windows XP zostało przesłużone przez MS do kwietnia 2014.p
    Tylko wsparcie podstawowe, czyli krytyczne luki bezpieczeństwa.

Z jakiego powodu? Z kilku zapewne. Między innymi, dlatego, że to dobry system i masa firm nie chce przesiadać się na Vistę tylko po to, żeby było bardziej kolorowo.
    Z punktu widzenia korporacyjnego mogę Ci podpowiedzieć że to nie "dobry system" decyduje o tym czy się przesiadać na inny system czy nie.

Demagogia? Vitez, powiedz co takiego przydatnego ma Vista czego nie ma XP? Chyba, że komuś niezbędne są dodatki typu Windows Game Explorer (WTF?)
    A Ty mi powiedz jak długo używałeś Windows 7 zanim go zacząłeś opiniować? Bo wiesz... suche porównywanie tabelek, wykresów, funkcji to my tu na forum już przerabialiśmy na podstawie obiektywów czy aparatów. I zdanie mam to samo - najwięcej warte są opinie faktycznych użytkowników... a nie porównywanie tabelek.

"Downloads will be available until August 20, 2009" - to raz, więc już niedługo. Poza tym w tym downloadzie jest build 7100 a ja mam build 7229 (a 32bitowego - 7260)- troszkę lepszy, dostępny dla subskrybentów Technet itp, czyli taka wersja VIPowska ; legalny jak najbardziej, klucze z MS działają i się aktywuje bez problemu.

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Jeśli któryś z pluginów nie będzie chciał działać, to odpalam wersję 32bit (na tym samym systemie?) i wtedy działa.
    Co mogę zrobić w sytuacji, gdy jakiś programik, który lubię, odmówi współpracy? Da się go jakoś zmusić do pracy, czy muszę kupić nowy, o ile będzie?
    Czy W7 da się potraktować norton ghostem?
    Na tym samym systemie Photoshop Ci się instaluje w dwóch wersjach. na pulpicie stworzy się najprawdopodobniej skrót tylko do 64bit, więc w menu start znajdujesz i wyciągasz na pulpit również wersję 32bit.
    Co do programików odmawiających współpracy to bez obaw - powinno być lepiej niż w Viście, bo mi a właściwie siostrze poszedł jakiś dośc stary programik pod Win 98 i XP - Cross Stitch, który nijak nie potrafił pójść na trzech różnych Vistach. Ot taki przykład. Również i ja nie spotkałem się z żadną niekompatybilnością. Raz mi zabrakło sterowników do czegoś a były tylko pod XP - odpalenie ich w trybie kompatybilności z XP i jako Administrator pomogło.

Aha - Win7 da się bez problemu potraktować Ghostem. Ghost kopiuje przecież całe partycje, niezależnie co się na nich znajduje. Ale ja i tak kupiłem upgrade Ghosta z 2003 do 14 bo coś nie zawsze mi 2003 chciał działać.

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Windows7 ma tzw. tryb XP, który przynajmniej w teorii powinien zapewnić pełną zgodność, gdyby jakiś soft odmawiał współpracy.
    Uprzedzę, że tylko wersja Ultimate będzie mieć ten tryb XP (i nie mylić go z trybem kompatybilności - to normalnie Windows XP w Windows 7, coś jak Virtual PC).

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    No i jeśli masz kartę graficzna z rodziny geforce 7xxx to win7 nawet nie masz co instalować, wersja RC z miejsca wywala się na plecy.
    Chyba u Ciebie . U mnie na laptopie poszło bez problemu.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oprócz W7 Ultimate wirtualny XP będzie również w Profesional.

Problemy z grafiką to sprawka niechlujstwa i olewania userów nie tylko przez nvidię. Od ATI ( a w zasadzie AMD bo to oni spaprali tą porządną markę) nie można się doczekać stabilnie działajacego softu np. do mobilnych HD2600. Trzeba używać zmodowanych driverów ale fanatycy nie mogą robić wszystkiego za tą pożal się Boże "firmę". Matrox też nie jest lepszy. A mówimy o płaskiej grafice !!!
    W7 bardzo elegancko stara się zapobiegać crashowi systemu spowodowanego twórczością AMD. O ile Vista wymagała twardego resetu to w7 przygasi ekran, chyba ? czyści pamięć grafiki i z wdziękiem powraca do akcji. Trwa to 1-2 sek.

Z trybem XP w naszych zastosowaniach nadziei wielkich bym nie wiązał a to z powodu zaimplementowanej ubożuchnej S3. Natomiast działa bardzo fajnie.

Ktoś tu wspomniał, że w7 to kolejne lepsze obrazki. To nie prawda. W7 odarty z dupereli jest przynajmniej o jedną rzecz mniej picerski od XP. Kto używa systemu i zerka na prawy dolny narożnik to wie w czym rzecz :-)
    Ostatnio edytowane przez andrzej3k ; 10-08-2009 o 23:27

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tylko wsparcie podstawowe, czyli krytyczne luki bezpieczeństwa.
    Nie wiem czego więcej potrzeba. BTW, IE8 wypuścili też na XP więc chyba nie tylko krytyczne poprawki...

Z punktu widzenia korporacyjnego mogę Ci podpowiedzieć że to nie "dobry system" decyduje o tym czy się przesiadać na inny system czy nie.
    Z Windows 2000 na XP korporacje przeskoczyły szybciutko mimo, że W2000 to dobry system. Na Vistę nie przeskoczyli. Może właśnie czekają na kolejny dobry system (W7?)

A Ty mi powiedz jak długo używałeś Windows 7 zanim go zacząłeś opiniować? Bo wiesz... suche porównywanie tabelek, wykresów, funkcji to my tu na forum już przerabialiśmy na podstawie obiektywów czy aparatów. I zdanie
    Nie używałem siódemki. Tak samo jak nie używałem Visty. Z racji tego, że od dekady param się pracą IT wiem co znaczy przeskok na nowy system. Znam też z autopsji problemy wielu userów po przeskoku z XP na Vistę.

Oskarkowy pytał który system wybrać żeby uniknąć problemów. Poleciłem mu XP.

Vitez, zaczynamy objawiać symptomy wojenki systemowej.
    Zwróć uwagę, że W7 jest jeszcze wersją RC więc nie polecałbym tego systemu nikomu póki nie wyjdzie wersja produkcyjna.
    Z drugiej strony mam nadzieję, że będzie to naprawdę dobry system tak jak był nim W2000 i WXP. Czego Tobie, sobie i innym szczerze życzę!
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zwróć uwagę, że W7 jest jeszcze wersją RC więc nie polecałbym tego systemu nikomu póki nie wyjdzie wersja produkcyjna.
    W przypadku Windowsa to chyba na SP2 albo SP3 ;-)

Z drugiej strony mam nadzieję, że będzie to naprawdę dobry system tak jak był nim W2000 i WXP. Czego Tobie, sobie i innym szczerze życzę!
    A tak poważniej - faktycznie, po nieudanej Viście* wydaje się, że Microsoft odrobił lekcje. 7 chodzi sprawniej, niż XP na moim starym gracie (Athlon XP 2500+).

* Tak szybkie wydanie nowego systemu jest wg mnie ewidentnym przyznaniem się do porażki.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 11-08-2009 o 07:00
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pomimo że RC a właściwie jest już RTM to jest stabilna. Ja korzystam ze starego builda PL i jeszcze nie miałem żadnych problemów
    Reklama (z łac. reclamo, reclamare) to informacja połączona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania określonych spraw lub idei (np. promowanie marki).
    http://noop.pl <-homesite

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dj_drops Zobacz posta
    Pomimo że RC a właściwie jest już RTM to jest stabilna. Ja korzystam ze starego builda PL i jeszcze nie miałem żadnych problemów
    Dj_drops, wierzę!
    Sam kiedyś korzystałem z Windows 2000 od późnej wersji beta i nie sprawił mi ani razu żadnego problemu. Na XP przesiadłem się po wydaniu SP1, bo nie był to idealny system na starcie.
    Cieszę się, że siódemka ma opinię tak dobrego systemu, miałem już obawy co dalej, bo XP tak czy siak będzie trzeba kiedyś porzucić.

Oskarkowy podjął już zresztą decyzję o wskoczeniu na Windows 7.
    Daj Boziu, żeby jesienią napisał: "Super, full wypas, wszystko śmiga!!"
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie używałem siódemki. Tak samo jak nie używałem Visty.
    I to dla mnie oznacza że Twoje opinie są zupełnie niewarte uwagi. Dziękuję.

Ja się od ładnych paru lat param fotografią a nie odważyłbym się opiniować jedynek Canona, bo żadnej dłużej niż parę minut w ręku nie trzymałem (chyba że z zastrzeżeniem 'na podstawie opinii innych, wyczytanych' ). Tak dla porównania.

Zwróć uwagę, że oskarkowy pytał jaki system, ale niekoniecznie teraz - napisał już że w październiku go zamówi.
    Skoro z wersją RC Win7 64bit nie ma problemów pod względem podanych wymagań, to jakich problemów można oczekiwać w wersji produkcyjnej?
    A jakich problemów można oczekiwać w 8letnim systemie?
    Mi wyobraźnia podpowiada wiele...

Btw wersja produkcyjna już jest (RTM), tylko jeszcze nie na półkach sklepów. Dziś/jutro takową instaluję i będę mógł bez klucza używać jej 120 dni a do tego czasu kupię pudełkową wersję.

Mówiąc szczerze prezentujesz bardzo nieładny typ uporu "nie spróbowałem ale wiem że jest niedobre" ... cóż - masz prawo mieć swoje zdanie, szkoda że niestety nie poparte żadnym konkretnym argumentem ani doświadczeniem z tym czy innym systemem, a tylko "XP jest da best" .

Przypomina mi nieco upór analogowców gdy zbliżała się era dominacji aparatów cyfrowych jakieś 6-7 lat temu... i upór Nikonowców gdy zbliżała się era pełnoklatkowych luster cyfrowych...

A ja tylko mówię "spróbuj" , zamiast odrzucać na starcie właściwie bez powodu.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spoon Zobacz posta
    na laptopie z go 7600 chodzi bez problemu.
    Karty laptopowe to inna bajka i inne sterowniki - na rc7100 i kartach 7900/7600/gs/gt/gto wywala się w 90% przypadków(masa wątków w google). Tak tylko uprzedzam bo masę czasu straciłem na szukaniu rozwiązania.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 11-08-2009 o 11:34

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów