Ja skracam w tym wypadku poradę "do 3GB RAM włącznie = 32bit, powyżej = 64bit" , chyba że komuś mocno zależy na aplikacjach specjalnie 64bitowych (maaało ich).
Co do podłączania aparatu... no tu na forum od zawsze radzimy czytniki.
Dobra porada. Troche okraszę - na laptopie siostry zdarzyło mi się że bez problemu działa na Win 7 32bit jeden program wymagający Win XP, który nijak nie chciał ruszyć na Viście. Ot ciekawostka.Porada 4.
Oprogramowanie, które wymaga tylko Windows XP.
Poza tym oprócz 'XP mode' zawsze można próbować trybu zgodności - w wielu przypadkach działa.
Raz mi jakieś sterowniki ale to w Win 7 Beta nie bardzo chciały pójść. Program instalacyjny się odpalał i za chwilę sam zamykał. Pomogło odpalenie instalatora sterowników (były pod Vistę 64bit) w trybie zgodności.Porada 5.
Jeżeli obawiasz się o sterowniki to w większości działają te, które dostępne są pod Vistę. Czasami trzeba zainstalować je ręcznie ale Windows 7 daje radę![]()
1 - jest taka zasada "lepsze jest wrogiem dobrego". Jeśli działa Ci znośnie i nie masz większych zarzutów a boisz się zmieniać - to nie zmieniaj. Win 7 będzie ładniejszy, zgrabniejszy i wg mnie wydajniejszy... wielkich kłopotów przy przesiadce nie powinieneś mieć. Decyzja należy do Ciebie.
2 - Aktualnie słyszałem o dwóch rodzajach upgrejdów - upgrejd darmowy dla laptopów od niektórych producentów, kupione po konkretnej dacie (nie pamiętam jakiej, ale niedawno - w lipcu jakoś), czyli nowe, z systemem innym niż Win7 będą mogły być upgrejdowane za darmo do adekwatnych wersji Win 7.
Drugi upgrade - normalny Win 7 Upgrade dla dowolnego komputera, do kupienia i licencjonowany niestety tylko za oceanem... W Europie ni widu ni słychu o takiej opcji.
Trzeba będzie spojrzeć jak będzie wyglądać licencja OEM...
Na dwóch starszawych laptopach - takich sprzed 3-4 lat, zainstalowałem Win 7 RC 32bit. Obie użytkowniczki potwierdzają - działa zauważalnie szybciej i stabilniej niż Vista i XP. Do systemu dorzuciłem Kaspersky Antivirus Beta 6 miesięczny: http://www.kaspersky.com/windows7
Wydajność akurat nie za dużo zależy od systemu. Najbardziej - od sterowników. Pokombinuj w tym kierunku.