Witam serdecznie,
Przeczytałem z zaciekawieniem cały wątek o wyborze systemu operacyjnego.
Zaciekawiło mnie też porównanie Windows XP i 7. Jako trener Microsoftu (MCT) mam okazję już od kilku dni testować Windows 7 RTM w wersji Ultimate 64bit i mam nadzieję, że moje obserwacje będą dla Was pomocne.
Porada 1.
System Windows Vista, całkowicie skreślam z tego porównania bo nie był to udany produkt ze stajni Microsoftu, choć ma wiele innowacji, które w 7 nabierają nowego blasku!Nie radzę zatem wybierać tego systemu.
Porada 2.
Windows 7 chodzi bardzo przyzwoicie, rzekłbym nawet że lekko i przyjemnie i lepiej od Windows XP. Zanim jednak postanowisz przesiąść się z XP na 7 dobrze jest wykonać jedną rzecz. Podłącz wszystkie urządzenia, z których korzystasz w normalnych warunkach (nawet aparat) i uruchom aplikację "Windows 7 Upgrade Advisor Beta". Dzięki tej aplikacji zobaczysz z jakim oprogramowaniem możesz mieć problem pod 7 oraz jakie urządzenia mogą nie być wspierane!
Link poniżej:
http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en
Porada 3.
Często pada pytanie czy wybrać 32 czy 64 bit'owy system. Naturalną ewolucją jest system 64bitowy jednak zanim wybierzesz upewnij się co do jednego - czasem do Twojego aparatu potrzebujesz sterowników tak aby zrzucić zdjęcia albo wykonać operacje na dołączonym oprogramowaniu. Ja posiadam wysłużonego już Canon'a 300D. Sterowników do systemu 64bitowego za bardzo nie ma. Przy zrzucaniu zdjęć ominąłem ten problem korzystając z czytnika kart
Porada 4.
Oprogramowanie, które wymaga tylko Windows XP. Fakt pod Windowsem 7 istnieje możliwość uruchomienia tzw. trybu "Windows XP Mode". Jest to w rzeczywistości maszyna wirtualna. Jednak warto pamiętać o jednym. Żeby uruchomić ten tryb, musisz posiadać uruchomioną opcję w Bios'ie "Hardware Virtualization" lub "Intel Virtualization Technology" lub podobne. Rada szczególnie przydatna posiadaczom laptopów. Choć sprzęt w pełni może być zgodny z wirtualizacją to niestety producent laptopa może nie zezwalać na uruchomienie tej technologii. Ostrzegam przede wszystkim posiadaczy laptopów SONY!! Sam padłem ofiarą tej niedogodności!
Bez wsparcia sprzętowego nie da się uruchomić "Windows XP Mode".
Funkcja XP Mode wspierana będzie tylko w wersjach: Professional, Enterprise i Ultimate!
Porada 5.
Jeżeli obawiasz się o sterowniki to w większości działają te, które dostępne są pod Vistę. Czasami trzeba zainstalować je ręcznie ale Windows 7 daje radę
W razie pytań służę pomocą
mr.existenz@gmail.com
Pozdrawiam
M.