Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 139

Wątek: Który windows, żeby uniknąć problemów?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamtg Zobacz posta
    Mam laptopa, jakieś półtory roku, od początku na Viście, nie chodzi źle, ale cudo to nie jest. Po przeczytaniu opinii o nowej 7 zastanawiam się nad nią, a że tutaj widzę, są osoby znające się na tym, zatem pytam:
    1. Czy warto zmienić Viste na 7, w przypadku gdy ta pierwsza chodzi całkiem nieźle?
    No jak sam piszesz cudo to nie jest. Inaczej: znajoma ma budżetowego laptopa (Pentium 1.4 GHz, 2 GB RAM, 160@5400, i jakiegoś GeForce'a Go) i od początku co chwilę narzeka, denerwuje się, że "nic się da na tym zrobić, bo to się zawiesza i koniec". Po udostępnieniu przez M$oft 7@7100 zainstalowałem jej toto wraz nod32 i outpost firewall pro i malwarebytes i firefoxem z wyłączonym aero, pointer shadow i clear type.

Cytat: " Wiesz co, fajny jest ten nowy Windows", czemu - pytam, " Bo chodzi i to nawet szybko".

2. Czy będzie jakiś Upgrade od Microsoftu, żeby nie trzeba było całego nowego systemu kupować?
    Nie wiem jak w Europie, ale w USA był upgrade (download) do Win7 zielony za $55 z podatkiem
    the silence is deafening

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak przy okazji - jak jest u was z wydajnością gier pod W7 w stosunku do XP?
    Odpaliłem z ciekawości ostatnio Call of duty (pierwszą część) i tu zonk - wydajność dramatycznie niższa, nie robiłem benchmarków, ale na oko minimum 2x mniejszy framerate. Sprzęt stary (XP 2500+ i Radeon X1950 Pro), ale bez przesady ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Dzieki wielkie!

To teraz tylko czekam, aż się pojawi Windows 7 w sklepach i zaraz zmieniam.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!

Dopiero zaczyna Awatar solver
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    Również testowałem Windows 7 RC - wkońcu powstał godny następca XP. Przesiadka wcześniej, czy później jest nieunikniona.
    Cytat Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz posta
    ciekawe kiedy dadzą go na MSDNAA :-D
    Jeszcze troche poczekamy.
    a właśnie, że nie musimy już czekać 15 sierpnia pojawiła się na MSDNAA oryginalna wersja Win 7 pro ENG oraz lang pak - zatem można już mieć pełnowartościowy i ORYGINALNY system od M$. Już ściągnąłem jednak nie miałem czasu na instalacje, pewnie zrobie to dzisiaj. Jeżeli na MSDN waszych uczelni jeszcze nie ma, to wina admina i jego trzeba pogonić, bo niestety nic nie dzieje się automatycznie:neutral:
    Można oczywiście poczekać na pełna polska wersje win 7 pro bodajże do 21 sierpnia (proszę mnie poprawić jeśli się mylę)plus pare dni na poślizg admina. Jednak o ile się nie mylę jednak wyjdzie na to samo bo lang pak działa na tej samej zasadzie(tu też proszę mnie poprawić jeśli się mylę).
    wspomnienie wywoływania zdjęć w piwnicy z ojcem, zawsze dodają otuchy:wink:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mr3x Zobacz posta
    Porada 3.
    Często pada pytanie czy wybrać 32 czy 64 bit'owy system. Naturalną ewolucją jest system 64bitowy jednak zanim wybierzesz upewnij się co do jednego - czasem do Twojego aparatu potrzebujesz sterowników tak aby zrzucić zdjęcia albo wykonać operacje na dołączonym oprogramowaniu. Ja posiadam wysłużonego już Canon'a 300D. Sterowników do systemu 64bitowego za bardzo nie ma. Przy zrzucaniu zdjęć ominąłem ten problem korzystając z czytnika kart
    Ja skracam w tym wypadku poradę "do 3GB RAM włącznie = 32bit, powyżej = 64bit" , chyba że komuś mocno zależy na aplikacjach specjalnie 64bitowych (maaało ich).
    Co do podłączania aparatu... no tu na forum od zawsze radzimy czytniki .

Porada 4.
    Oprogramowanie, które wymaga tylko Windows XP.
    Dobra porada. Troche okraszę - na laptopie siostry zdarzyło mi się że bez problemu działa na Win 7 32bit jeden program wymagający Win XP, który nijak nie chciał ruszyć na Viście. Ot ciekawostka.
    Poza tym oprócz 'XP mode' zawsze można próbować trybu zgodności - w wielu przypadkach działa.

Porada 5.
    Jeżeli obawiasz się o sterowniki to w większości działają te, które dostępne są pod Vistę. Czasami trzeba zainstalować je ręcznie ale Windows 7 daje radę
    Raz mi jakieś sterowniki ale to w Win 7 Beta nie bardzo chciały pójść. Program instalacyjny się odpalał i za chwilę sam zamykał. Pomogło odpalenie instalatora sterowników (były pod Vistę 64bit) w trybie zgodności.

Mam laptopa, jakieś półtory roku, od początku na Viście, nie chodzi źle, ale cudo to nie jest. Po przeczytaniu opinii o nowej 7 zastanawiam się nad nią, a że tutaj widzę, są osoby znające się na tym, zatem pytam:
    1. Czy warto zmienić Viste na 7, w przypadku gdy ta pierwsza chodzi całkiem nieźle?
    2. Czy będzie jakiś Upgrade od Microsoftu, żeby nie trzeba było całego nowego systemu kupować?
    1 - jest taka zasada "lepsze jest wrogiem dobrego". Jeśli działa Ci znośnie i nie masz większych zarzutów a boisz się zmieniać - to nie zmieniaj. Win 7 będzie ładniejszy, zgrabniejszy i wg mnie wydajniejszy... wielkich kłopotów przy przesiadce nie powinieneś mieć. Decyzja należy do Ciebie.

2 - Aktualnie słyszałem o dwóch rodzajach upgrejdów - upgrejd darmowy dla laptopów od niektórych producentów, kupione po konkretnej dacie (nie pamiętam jakiej, ale niedawno - w lipcu jakoś), czyli nowe, z systemem innym niż Win7 będą mogły być upgrejdowane za darmo do adekwatnych wersji Win 7.
    Drugi upgrade - normalny Win 7 Upgrade dla dowolnego komputera, do kupienia i licencjonowany niestety tylko za oceanem... W Europie ni widu ni słychu o takiej opcji.
    Trzeba będzie spojrzeć jak będzie wyglądać licencja OEM...

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    No jak sam piszesz cudo to nie jest. Inaczej: znajoma ma budżetowego laptopa (Pentium 1.4 GHz, 2 GB RAM, 160@5400, i jakiegoś GeForce'a Go) (...)
    Cytat: " Wiesz co, fajny jest ten nowy Windows", czemu - pytam, " Bo chodzi i to nawet szybko".
    Na dwóch starszawych laptopach - takich sprzed 3-4 lat, zainstalowałem Win 7 RC 32bit. Obie użytkowniczki potwierdzają - działa zauważalnie szybciej i stabilniej niż Vista i XP. Do systemu dorzuciłem Kaspersky Antivirus Beta 6 miesięczny: http://www.kaspersky.com/windows7

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Tak przy okazji - jak jest u was z wydajnością gier pod W7 w stosunku do XP?
    Odpaliłem z ciekawości ostatnio Call of duty (pierwszą część) i tu zonk - wydajność dramatycznie niższa, nie robiłem benchmarków, ale na oko minimum 2x mniejszy framerate. Sprzęt stary (XP 2500+ i Radeon X1950 Pro), ale bez przesady ;-)
    Wydajność akurat nie za dużo zależy od systemu. Najbardziej - od sterowników. Pokombinuj w tym kierunku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    Jeszcze troche poczekamy.
    Już się zaczyna pojawiać na MSDNAA, ale nie u wszystkich :-( u mnie jest komunikat żeby pisać do admina jak nie ma na liście...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz posta
    Już się zaczyna pojawiać na MSDNAA, ale nie u wszystkich :-( u mnie jest komunikat żeby pisać do admina jak nie ma na liście...
    o ile sie nie myle napisałem o tym pare postów wyżej...ech

co do samego Windowsa 7 pro ENG z MSDNAA to jest ciakawy myk, otóż tej wersji nie da się tak po prostu spolszczyć Lang Pakiem dostepnym tam do pobrania. Okazuje się, że bezproblemowo zmienic jezyk można tylko w wersjach ultimate i essesnalis. Dziwne ale prawdziwe.
    Jednak ja zainstalowałem i spolszczylem nie ma z tym problemu a żeby nie szukać dalej podziele sie wiedzą wykopana na googlach jak zmienić jezyk w W7pro:
    w cmd z poziomu admina wpisać:
    DISM /Online /Add-Package /PackagePath: (ścieżka do lp-plik jezyka)
    potem w cmd:
    bcdedit /set {current} locale pl-PL
    bcdboot %WinDir% /l pl-PL

poźniej w regedit:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\MUI\UILanguages\
    i usunąć en-US
    restart i i cacy wszystko działa

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

nie wiem czy akurat tu będzie dobrze ale w sumie powinno. Otóż moje pytanie odnosi się do użytkowników finalnej "siódemki" (akurat ja mam wersje pro jeśli to ma znaczenie dla niektórych)
    Czy u Was też wywala się ACR 5.4 przy włączeniu "strighten tool" podczas obróbki;/? Już któryś raz z kolei muszę od nowa "wywoływać" zdjęcia, bo PS zalicza crash...trochę to irytujące szczególnie jak się ma za sobą 100 i więcej zdjęć. Ktoś ma jakieś rady poza nie używaniem tej funkcji?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solver Zobacz posta
    nie wiem czy akurat tu będzie dobrze ale w sumie powinno. Otóż moje pytanie odnosi się do użytkowników finalnej "siódemki" (akurat ja mam wersje pro jeśli to ma znaczenie dla niektórych)
    Czy u Was też wywala się ACR 5.4 przy włączeniu "strighten tool" podczas obróbki;/?
    U mnie nie. Win 7 RTM Ultimate 64bit.

Ktoś ma jakieś rady poza nie używaniem tej funkcji?
    Reinstalacja/inna wersja?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Jak tak tylko formalnie napiszę, po textach Vitezia zorientowałem się, (jak zawsze w porę ) że większość programów, za które zapłaciłem ma już wersje 64b, zainstalowałem sobie 7100@64b i

XP - nie widziałem
    7@7100/32 - raz czy dwa widziałem

7@7100/64 - "co chwilę" bsod

Do końca października już niedaleko, dlatego zostawie to jak jest, ale żeby wywalać bsoda przy każdej zmianie rozdzielczości.... stery nVidi WHQL z WU
    the silence is deafening

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów