Z ta wielkoscia w SD cos faktycznie jest na rzeczy, jak jeszcze mialem FZ50 i juz kupilem 450D to mialem Extreme III 2GB wersja 20 mb/s i Extreme III 4GB w wersji 30 mb/s. Okazalo sie, ze ta dwojka byla zauwazalnie szybsza od tej czworki. Widac to bylo po wyswietlaniu sie zdjecia na LCD po jego zrobieniu i przy przegladaniu fot, ciekaw jestem jaki wplyw mialo na zapis.
Obecnie sie juz przyzwyczailem, ale na poczatku odczuwalem drobny dyskomfort.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Ekhm...przepraszam że oftop lekko, ale intryguje mnie, jakie faktycznie osiągacie prędkości przy waszych kartach...
Aktualnie testuję sobie ( CF ) Ext III wersję 8GB 30mb/s ( zieew ), i wychodzi mi prędkość odczytu w granicach 17 - 18 mega na sek. ( czytnik to ext III sandiska + solidny kabel usb - oryginał od body - podłączony bezpośrednio z płytą główną ).
Teraz zerkam...stara ext III 4GB... osiągnęła 17mb/s
dla porównania wrzucam jeszcze PQI 8GB ( x120 ) - praawie 16,5 mb/s
co ciekawe - druga taka sama ( sic ! ) PQI 8gb dała wynik odczytu 17mb/s
i na koniec jeszcze pretec 16GB ( x233 ) - 18,26 mb/s !
Dla pewności podpiąłem czytnik Hama 19in1 - pretec dał radę tylko 6,80 mb/s
soft to USBDeview
Ktoś mi powie czy osiągam normalne prędkości czy coś u mnie nie bangla jak należy ?
@ Flanel
Mamy przecież na forum wątek Czytniki Kart Pamięci.
Mój skromny wkład tam, to #131
Wniosek, jaki z tego płynie, jeśli chodzi o Extreme III i Extreme III 30MB/s:
Jeśli czytnik nie wspiera UDMA, to wynik jest w normie, jeśli czytnik wspiera UDMA, to wersja 30MB/s powinna być wyraźnie szybsza.
Nie pamiętem niestety jak to jest z tym czytnikiem SanDisk'a (i czy np. nie zmieniał się w czasie pod kątem tego UDMA), ale w wątku podlinkowanym na początku przewija się on regularnie, więc możesz porównać swoje doświadczenia, ew. podpytać konkretne osoby.
Ostatnio edytowane przez APP ; 27-08-2009 o 09:53