Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: szybkość AF na końcach 70-200

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie szybkość AF na końcach 70-200

mam pytanie,

70-200/4IS, ustawiona ostrosc na minimum (1.2m), celowanie gdzies w dale. przejscie do nieskonczonosci trwa kilka razy dluzej na 200mm niz na 70mm. to normalne? jezeli tak to dlaczego?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

to raczej normalne w kazdym tele

http://www.youtube.com/watch?v=M-SneVmKEhE
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

OK. Wygląda to tak jak u mnie. A czy ktoś może od strony teoretycznej powiedzieć dlaczego tak się dzieje?

Domyślnie

To nie jest pewne, to tylko według mojej logiki: w 70-200 jest ostrzenie wewnętrzne więc nie możesz zobaczyć jak przesuwa się soczewka odpowiedzialna za ostrzenie. Wydaję mi się więc, że soczewka ta przesuwa się z taką samą prędkością ale przy 70mm ma znacznie krótszy dystans do pokonania niż przy 200mm. Jeżeli więc przesuwa się tak samo szybko na krótszym i dłuższym dystansie, to logicznym było by, że skala w przypadku krótszego dystansu obraca się szybciej, a w przypadku dłuższego wolniej. Wydaje mi się , że mam rację, ale poczekaj jeszcze, pewnie ktoś bardziej obeznany zechce się wypowiedzieć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

soczewki czy to na dlugim, czy krotkim koncu powinny miec taki sam dystans do przebycia, skala ostrzenia jest przeciez taka sama, chyba ze Canon ma inna konstrukcje

jak popatrzysz w obiektyw to powinno byc widac zakresow ruchow soczewek

w moich Sigmach 70-200 i 120-300, szybkosc AF na dlugich i ktotkich koncach jest niemal identyczna
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pewnie to dlatego, że na 70mm ten obiektyw jest po prostu jaśniejszy - nie praktycznie, tylko konstrukcyjnie, to i AF działa szybciej
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    soczewki czy to na dlugim, czy krotkim koncu powinny miec taki sam dystans do przebycia, skala ostrzenia jest przeciez taka sama
    I widać. Na obu końcach jest ten sam dystans, ale wraz ze zwiększaniem ogniskowej prędkość przesuwu grupy soczewek odpowiedzialnej za ostrzenie spada.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

No to to jak to jest ta szybkość, a ludzi narzekają na Tamrony to ja nie chce myslec jaką predkosc ma Tami. Choc oczywiscie wiadomo, ze rzadko potrzeba przebiegu przez caly zakres, ale jednak

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

na 200mm w samej szybkość przejscia zakresu różnic wielkich nie ma, ale to nic nie znaczy, po wciśnieciu spustu, silnik Tamrona nieco pozniej startuje, często też musi sie troche cofnac aby ustawic AF, a jak juz ustawi sie w dobrej pozycji to samo potwierdzenie ostrosc zajmuje dluzej

Domyślnie

W sumie w ultra ciemnych sytuacjach to i 70-200 nie rusza w czasie rzeczywistym tylko z minimalnym lagiem...ale mowie o naprawde ciemnych eksozycjach (np. z zalozonym dekielkiem )

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów