Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Kompakt vs DSLR

Początki nałogu

Domyślnie

Mirhon-przy formacie 10x15 różnic wielkich nie będzie.Zdjęcia z kompaktów będą sprawiały wrazenie ostrzejszych,dzięki dużek GO,wyostrzaniu a niektore dzięki niezłej optyce.Zdjęcia z 8080 są naprawde piękne.Lustrzanki może nieco lepiej przedstawiają skórę ludzką ale tylko nieco bo do wzorca analogowego in daleko.Mam fuji s7000 a żona f710-ten ostatni kompakt jest szczególnie pięknie zaprojektowanu-jak mini lustrzaneczka,jego użytkowanie jest prawdziwa przyjemnoscia ,af bardzo szybki a migawka praktycznie nie ma zwłoki.Jakość obrazu conajmniej dobra.Mam na codzień widok zdjec z 350 kolegi,10d,d70 innych kumpli.Całą kupkę własnych z E1-powiem tylko(pomijajac ocene samych wymienionych lustrzanek) ,że ujęcia z kompaktów są bardzo przyzwoite i wielokrotnie w niczym nie ustępuja lustrzankom.Szczególnie w niezlych i dostatecznych światłach,zdjęcia nocne również są fajne.Dobry kompakt ma jeszcze jeden walor,może zawsze być z nami.W wielu zastosowaniach lustrzanka daje komfort psychiczny i przyjemnośc focenia-normalny wizjer zapewniajacy przyjemne kadrowanie(w tunelu ale zawsze),szybki AF(ale czy pewny?),dobrą ergonomię(ale taki fujik s7000 ma ergonomię o niebo lepszą od 350d-w ocenie samych użytkownikow 350d),szybkstrzelnośc,duży bufor pamięci,wymienne obiektywy,systemy błysku(zaawansowane kompakty mają te same systemy) itp.W wielu przypadkach są to zalety niepotrzebne,zbędne a nawet przeszkadzające.Przyjaciólka moja fociła nikonem FM2,miala lampę i dwa obiektywy,strasznie jej to ciążyło w podróżach,poleciłem jej kiedyś Yashicę T4 z Zeissem.W tym roku przywiozła furę zdjęć z pustyni Utah,bardzo udanych, zrobionych Nikonem 5900,malutka cyfroweczką,zdjęcia robione w róznych porach dnia.Jest szczęśliwa bo niczego nie dźwiga a rejestruje to na co ma ochotę.Gdyby kupiła kompakcik pozwalajacy jej na większa kontrole ekspozycji(co zrobi)miałaby wszystko co chce.Kobiety i mężczyźni obcujący długo z fotografią,bardzo rzadko stają sie szowinistami sprzętowymi i maniakami internetowymi.
    Cześć.Ch.

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Exclamation

Kompakt czy lustraznka?
    ROwer czy motocykl?
    Kurczak czy schabowy?
    Dres czy garnitur?
    Kodak czy Canon?

Widzicie róznicę?
    CO kto uważa za niezbędne i bardziej dla niego opłacalne, to kupuje.

I koniec kropka.

Koniec dyskusji
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dla równowagi sił niech kolega Twój rozpocznie na forum taki sam wątek w dziale "cyfrowe kompakty" żeby Ci udowodnić że kompakt jest lepszy. Dyskusja bez sensu i końca.

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Domyślnie

Mam podobną sytuacje (moj kolega tez ma C-770 a ja ma 300D) i efekty widać przy słabym świetle 770 polegnie bez najmniejszych oporów.Tak samo w drogą strone przy bardzo jasnym świetle nie da rady bo ma czas minimalny 1/1000.
    Canon 40D | EF 100-300mm f/4.5-5.6USM | Speedlite 430 EX |CZJ Sonnar 180/2.8
    onePhoto:
    KLIKNIJ

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Domyślnie

Albo jego akumulator trzyma nie cały dzień a moj około 2 dni(bez lampy).
    onePhoto:
    KLIKNIJ

Początki nałogu

Domyślnie

Taak ale czas powyzej 1/1000 rzadko sie przydaje..pozatym kolega moze dla porównania sprawdzic zoom =) i co wtedy ? Canon 350d odpada ;P Kompakt ma o wiele wiecej zalet dla zwyklego uzytkwonika niz lustrzanka...ale dla zaawansowanego amatora jak wy lustrzanki sa znowu lepsze...
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

sprawdzic zoom?.... nie bardzo wiem jak to siie robi do lustra mozesz sobie podpiac nawet 1200mm
    350D

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Domyślnie

Do C-770 mozna podpiąć tylko 2 rodzje lamp a do 350d o wiele więcej takze nie wiem o czym jest ta dyskusja bo wiadomo ze dSLR jest szybszy lepszy i prosze tu się nie wymodrzać .
    onePhoto:
    KLIKNIJ

Rychos
    Guest

Domyślnie

...mnie do kupna lustrzanki z wymienna optyka ostatecznie przekonalo to, ze uzyskane fotografie bardziej przypominaja fotografie analogowa (oczywiscie inne plusy takze, mniejsze szumy, szybkosc AF...).
    Zwlaszcza denerwujaca jest GO w kompaktach - wczesniej mialem Olympusa Camedie 2500L - niewatpliwa zaleta tego aparatu bylo wspaniale macro.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alien
    ... pozatym kolega moze dla porównania sprawdzic zoom ...
    Hmm ........ on do nas mówi !!!....., ale o czym ???

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów