Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Kompakt vs DSLR

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ja swoim 10D w ciagu 10 miesiecy uzywania nie zrobilem chyba zdjecia przy ISO 1600, a przy ISO 800 zdarzylo mi sie moze kilka razy.
    hmm no walsnie a mi sie zdaza dosc regularnie robic na ISO 400, 800 uzywam troszke rzadziej ale tez czesto a 1600 czasami wiec mi akurat lustro jest bardzo potrzebne. drugi argument to szybkosc AF i brak opoznienia.
    350D

Początki nałogu

Domyślnie

Mirhon-zróbcie z kolegą podobne ujecia,takie normalne w plenerze w przecietnym swietle.Pooglądasz i ocenisz.To będzie traumatyczne przeżycie.
    Cześc.Ch.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Mirhon-zróbcie z kolegą podobne ujecia,takie normalne w plenerze w przecietnym swietle.Pooglądasz i ocenisz.To będzie traumatyczne przeżycie.
    Cześc.Ch.
    Oglądałem wiele fotek 10x15 z różnych kompaktów. Teraz co 2 ma cyfrówkę i się chwali fotkami, zwłaszcza po urlopie.
    Abstrahując od tematów tych zdjęć to większość z tych które widziałem miało totalnie zwalone kolory, szumy, jak dla mnie dziadostwo. Kolega Akustyk napisał że badziewne HP za 3 stówki zrobi w 10x15 przyzwoite zdjęcie.
    Tak się składa że mam w domu takie HP i nawet w tak małym formacie nie ma co porównywać..Co do lepszych kompaktów to się zgodzę że w normalnych warunkach zdjęcia (10x15) będą porównywalne ale IMHO jeśli już chodzi o fotki we wnętrzach, światło zastane to DSLR jest lepsze, kolory w DSLR są lepiej odwzorowane np. skóra.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja mam Fuji s602 i 20D.

O ergonomii nie bede pisal. Ostatnio dlugo w rekach nie mialem Fujii i jak ostatnio wzialem to.... MIÓD. Pieknie lezy. 20D nie ma porownania. Tak wiem mozna dokupic gripa za ladnych pare stowek. Ale tak myslac to lepiej dokupic Marka.

Jakosc zdjec. Na pewno lepsza w 20D. Ale... Fuji wart 1300 zl Canon 5000 zl. Ponad czterokrotnej roznicy w jakosci na pewno nie widac przy wydrukach 10x15, a nawet przy 20x30 (osoba nie bedaca onanista sprzetowym nie bedzie w stanie z metra rozpoznac ktore foto z ktorego aparatu - no chyba ze po GO). Przy czym porownujac crop'y z obu aparatow na monitorze to roznica juz bezdyskusyjna.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

chase - to kiedy sprzedajesz 20D?

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Kompakt, czy lustrzanka - oba rodzaje aparatów są świetne, tylko do różnych rzeczy.
    To tak, jakby zastanawiać się, czy lepszy jest duży samochód dostawczy, czy osobowy.
    Nie rozumiem więc sporu. Jak umówisz się z kumplami na piwo, to po co brać DSLRa, lepiej kompakta, bo tu chodzi o zrobienie zdjęcia i już. Kompakty mają możliwość analizowania wcześniej kadru, który zrobią. Mają np. AI focus, który sam ustala, gdzie jest fotografowany obiekt. Inne z kolei potrafią rozpoznać, czy i gdzie na zdjęciu są ludzkie twarze i na nie ustawić ostrość.
    Najważniejszą zaletą kopmaktów jest możliwość robienia łatwego zdjęcia bez większej ingerencji użytkownika. Po porostu naciska i jest zdjęcie, a jak mu nie będzie wychodzić, to może przełączyć się na manuala (o ile jest) i dopiero się bawić.
    Oczywiście DSLRy też mają "zielony kwadracik", ale czasem nie da on dobych efektów - np. ustalenie punktu, na który ma ostrzyć.

Z drugiej strony jak np. będziesz robił reportarz z zamieszek na ulicach to weźmiesz lustrzankę, bo tu liczy się czas i łatwość zoomowania. Wyobraź sobie fotoreportera, który stoi na środku ulicy, który czeka aż wysunie mu się zoom w kompakcie, a na przeciw niego policjanci strzelający gumowymi kulami

Ten spór przypomina mi trochę teksty typu: Mój 350D jest lepszy od 1Ds, bo jest lżejszy i ma wbudowaną lampę ;-)
    Ostatnio edytowane przez Ramirez ; 31-08-2005 o 14:03

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    Ten spór przypomina mi trochę teksty typu: Mój 350D jest lepszy od 1Ds, bo jest lżejszy i ma wbudowaną lampę ;-)
    O rany, to nie jest żaden spór. Zastanawiałem się tylko w jakich sytuacjach na fotkach 10x15 można pokazać wyższość DSLR...

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    O rany, to nie jest żaden spór. Zastanawiałem się tylko w jakich sytuacjach na fotkach 10x15 można pokazać wyższość DSLR...
    Masz 2 obiektywy, które nakładają się ogniskowymi. Cała potęga lutrzanek tkwi w możliwości obiektywów i innych gadżetów, jakie można do nich podpiąć.

To, co mi przychodzi do głowy:

1. Spróbuj może zrobić zdjęcie makro przez odwrócony obiektyw - najszybciej to po prostu wziąć aparat z jednym z obiektywyów i przyłożyć przedeń drugi.
    Na forum było to opisywane. Miejmy nadzieję, że uzyskasz większe zbliżenie, niż Twój kolega.

2. Masz b. jasny jeden z obiektywów. Sprawdź jasność obiektywu kolegi. Jeśli jest znacznie ciemniejszy, możesz spróbować zrobić zdjęcie, w którym rolę odegra b. mała GO.

3. Wykorzystać zapis RAW i zrobić zdjęcie HDR (high Density Range) - o tym też jest na forum. Zaletą RAWa będzie to, że z 1 foty będziesz mógł wygenerować zdjęcia o różnych korektach EV (oczywiście bez przesady, bo będą straszliwe szumy) i je potem połączyć.
    Z połączonych kilku zdjęc zrobionych w serii w 1 HDR, nie wyjdą ci np. ostre korony drzew.
    Mi najlepiej wychodzą foty HDR pod programem Photomatix Pro.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    2. Masz b. jasny jeden z obiektywów. Sprawdź jasność obiektywu kolegi. Jeśli jest znacznie ciemniejszy, możesz spróbować zrobić zdjęcie, w którym rolę odegra b. mała GO.
    Na tym to akurat chyba kazdy kompakt polegnie
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Zastanawiałem się tylko w jakich sytuacjach na fotkach 10x15 można pokazać wyższość DSLR...
    Przy (prawie) dowolnym obiektywie, np kitowym - kaz koledze z kompaktem zrobic zdjecie z iso400 a pozniej 1600 .
    Albo niech zlapie w ciagu dwoch sekund min dwa razy ostrosc (czyli spust do polowy, puscic, znowu spust do polowy) na bawiacego sie kota, biegajacego psa czy dziecko.

Przy obiektywie 50 1.8 w lustrzance (za ledwie 400zl ok) - kaz mu kompaktem zrobic zdjecie przy przyslonie 1.8 i/lub w ciemnym (ale nie do konca) pomieszczeniu nieporuszone zdjecie bez lampy/statywu. No i niech pokaze taka GO z kompaktu jaka ma 50 1.8 przy 1.8 .

I tak w zaleznosci od obiektywu. Bo sama puszka z zalet to ma tylko szumy, GO (wielkosc matrycy) i AF oraz wizjer optyczny TTL (choc to dla wielu wada bo nie ma obrotowego LCD ).

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów