Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Kompakt vs DSLR

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    @pn_: co za avatar humor Ci sie zmienil, czy.... polubiles TO forum
    Aj zmienilem, bo wszyscy mysla, ze poprzednim wyrazam swoj stosunek do forum lub puszek, co jest absolutna nieprawda. Teraz jest syn 1.0, jak syn 2.0 przestanie sie wreszcie krzywic na widok wycelowanego szkla z puszka wiadomej Wam firmy i sie usmiechnie, to zmienie, bo ten avatar mam na zaprzyjaznionym forum.

A jak sie nie bedzie chcial usmiechnac, to sprobuje Kodakiem zony...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    (...)krzywic na widok wycelowanego szkla z puszka wiadomej Wam firmy i sie usmiechnie (...)
    wyczuwam w Tobie gniew.... hyyy... hyyy... siegnij do niego i przylacz sie do nas
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Czy koledzy sugerują że jeśli ktoś nie ma artystycznych aspiracji i foci sobie do albumu fotki 10x15 to zakup DSLR mija się z celem? A taka np kontrola DOF przecież to nawet na małym wydruku widać o wysokich ISO i odwzorowaniu kolorów nie wspomnę ale może sie mylę.

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    wyczuwam w Tobie gniew.... hyyy... hyyy... siegnij do niego i przylacz sie do nas
    No nie, to by bylo niezgodne z regulami, z gniewem, to musze pozostac po ciemnej stronie mocy...

A syna 2.0 tez na nia przeciagne... :-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Czy koledzy sugerują że jeśli ktoś nie ma artystycznych aspiracji i foci sobie do albumu fotki 10x15 to zakup DSLR mija się z celem? A taka np kontrola DOF przecież to nawet na małym wydruku widać o wysokich ISO i odwzorowaniu kolorów nie wspomnę ale może sie mylę.
    DSRL warto kupic chocby ze wzgledu na wygode i mozliwosci fotograficzne jakie daje. natomiast jakosc matrycy w przypadku znaczkow pocztowych 10x15 odgrywa znikoma role. inna kwestia, ze to co najbardziej widac na odbitkach to obiektyw, a dopiero w pozniejszej kolejnosci ilosc i jakosc megapikseli korpusu

kilka rzeczy do sprostowania:
    1. odwzorowanie koloru spieprzy Ci lab, wiec nie masz sie czym stresowac problem tak samo dotyczy kompakta jak i z lustrzanki. i tu i tu mozesz miec spartolone jasne partie, a w srodku mozesz miec "plamy brazu" lub podobne zjawiska :-)
    2. podglad DOF to daje Zenit z obiektywem przelaczonym w manual :-) a w malpce czy hybrydzie, gdzie GO jest niemalze nieskonczona, przycisk podgladu jest formalnie zbedny
    3. z wysokim ISO swietnie radzi sobie "malpka" Fuji F10. i jesli Fuji utrzyma taki poziom R&D to lada dzien ich hybrydy tez beda produkowac takie zdjecia, konkurujac jakosciowo z lustrzankami. a przy mniejszej matrycy, a co za tym idzie wiekszej glebii ostrosci, to beda idealne aparaty do fotografowania krajobrazow

wybor lustrzanki i jej przewaga wcale nie jest dla mnie taka oczywista. to tylko producenci chca, zebys w to wierzyl, bo projekt lustrzanki jest tanszy niz projekt hybrydy. a przede wszystkim, majac w perspektywie miliony frajerow, ktore beda zarzynac sie zeby kupic L-ki w przekonaniu, ze to im da lepsze zdjecia - kazdy producent bedzie wolal sprzedawac lustra (czyli: caly system) niz kompakty.

wszystko zalezy od zastosowan. sa przypadki, gdzie zalety hybryd przewazaja ich wady. podobnie ma sie z "malpkami". podawalem tu kiedys na forum przyklad uznanego fotografa krajobrazowego, ktory swoj zestaw oparty na srednioformatowej Mamiyce rozszerzyl o cyfry: 20D i Minolte A2. ta druga wlasnie ze wzgledu na wyzej wymienione zalety
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

oczywiscie, ze nie mija z celem - np. szybkosc AF - powalasz ,,przeciwnika'' na kolana. i kompakt juz niedorownuje - i jesli Ty tego potrzebujesz, to juz kupujesz dSLR i cykasz w 10x15cm.

ale tu nie jest forum o foto-knock-downach, no chyba ze mowimy o zaprzyjaznionej firmie
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

kilka rzeczy do sprostowania:
    1. odwzorowanie koloru spieprzy Ci lab....
    2. podglad DOF to daje Zenit....
    3. z wysokim ISO swietnie radzi sobie "malpka" ...
    Kilka rzeczy z którymi się nie zgadzam:
    Ad1. Lab to 3 element na który nie mam (teoretycznie wpływu) - Ja drukuję samemu na skalibrowanej drukarce a jak zanosze do labu to obrabiam z profilem i proszę bez obróbki. Porównanie DSLR do kompaktu robiłbym w takich właśnie warunkch.
    Ad2 - nie chodzi mi o podgląd głębi ale o możliwości uzyskanie znacznie większych możliwości kontroli DOF w zależności co podepnę do DSLR w kompakcie sprawa jest jasna
    Ad3. Zwłaszcza >800 ;-)

Co do odwzorowania kolorów to większość kompaktów (w tym mojego kumpla) robi w JPG i jeśli zwalisz WB, ekspozycje to kolorki mogą być fajne ;-).
    Robiac DSLR w RAW mam nieporównywalnie większe możliwości kontroli efektu finalnego nawet gdy to jest tylko 10x15.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Co do odwzorowania kolorów to większość kompaktów (w tym mojego kumpla) robi w JPG i jeśli zwalisz WB, ekspozycje to kolorki mogą być fajne ;-).
    Robiac DSLR w RAW mam nieporównywalnie większe możliwości kontroli efektu finalnego nawet gdy to jest tylko 10x15.
    wiesz... 90% uzytkownikow trabantow tez robi tylko JPEG, bo RAW to "mara nieczysta" a i wiele hybryd (np. moja ex Minolta D7i) tez ma RAW i tez niezle mozliwosci korekty (choc nie takie jak z dobrej matrycy APS-C, bo te maja znacznie lepsza tonalnosc)
    tak czy siak, przy 10x15 to naprawde nie ma co porownywac. za male, zeby w ogole bylo mozna cos powiedziec o zdjeciu. tam po prostu zbyt wiele defektow uchodzi plazem. jesli mowic o jakimkolwiek porownaniu, to proponuje 20x30. znacznie mniej wyrozumialy format. i tam rzeczywiscie widac przewage 350D nad zabawkami klasy C770.

zgadzam sie tez, co do wiekszych mozliwosci kontroli GO w lustrzance. dla mnie to jest spora zaleta. ale tez kompakty z nieskonczona GO maja w pewnych warunkach przewage nad lustrzankami. co by nie mowic, jesli robisz krajobraz w warunkach kiepskiego oswietlenia, to mozliwosc uzyskania GO od stop po horyzont, nie ryzykujac przy tym rozwiania lisci i traw na wietrze przy dlugim czasie... zwiekszenie ISO nie zawsze zalatwia sprawe

jesli chodzi o ISO > 800 to Fuji F10 juz nie daje rady, nie da sie ukryc. tylko pytanie, jak czesto to jest potrzebne. ja swoim 10D w ciagu 10 miesiecy uzywania nie zrobilem chyba zdjecia przy ISO 1600, a przy ISO 800 zdarzylo mi sie moze kilka razy. kwestia zastosowan. ale wlasnie o nia rozbija sie wybor rodzaju aparatu. DSLR nie jest antidotum na wszystko

olej kolesia i niech sobie robi glupie zarty. zdjecia rob, ciesz sie aparatem, sluchaj opinii ludzi bardziej przytomnych fotograficznie niz ten kolega :-)
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

olej kolesia i niech sobie robi glupie zarty. zdjecia rob, ciesz sie aparatem, sluchaj opinii ludzi bardziej przytomnych fotograficznie niz ten kolega :-)
    Ale ja się naprawdę nie przejmuję :-) żal mi sie go tylko trochę zrobiło...swoją drogą jeśli ktoś jest z tym szczęsliwy to tylko pozazdrościć oszczędzonej kasy, którą można by przepić ;-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

(...) swoją drogą jeśli ktoś jest z tym szczęsliwy to tylko pozazdrościć (...)
    wlasnie o to chodzi. dla osob, ktore zajmuja sie fotografia hobbystycznie, miara fajnosci jest szczescie z robienia zdjec jesli czlowiek jest szczesliwy, to czemu nie?
    www albo tez flickr

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów