Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: 580ex + cp-e4

Domyślnie 580ex + cp-e4

Witam.
    Posiadam lampę Canon Speedlite 580EX i battery pack CP-E4.
    Mam pytanie.
    Podczas wykonywania zdjęć przy zastosowaniu CP-E4 w niewielkim stopniu lampa ładuje się szybciej niż bez battery packa. W momencie gdy w lampie baterie rozładują się całkowicie w battery packu zużycie ich jest w granicy 250mAh. Posiadam ładowarkę z pomiarem pojemności baterii i dlatego łatwo jest mi stwierdzić stopień rozładowania.
    Używam akumulatorków eneloop 2000mAh.
    Czy opisywany przeze mnie przypadek to rzecz normalna czy jest coś nie tak?

Bywalec
    Miasto
    Wawa-Szmulki

Domyślnie

Uzywam tego battery packa wraz z nowsza wersja lampy (580exII) i tylko odnosnie takiego polaczenia moge sie wypowiedziec. U mnie tez tak jest, ze w przypadku ustawienia jednoczesnego poboru pradu z dwoch zrodel (lampa + battery pack) szybciej rozladowuja sie akumulatory w lampie. Niestety nie jestem w stanie Ci powiedziec ile jeszcze energii zostawalo wowczas w akumulatorach umieszczonych w cp-e4 gdyz tego nigdy nie sprawdzalem, nie sadze, aby byly one rozladowane tylko w ok. 8%.
    Ja ustawilem w CF lampy, aby w przypadku podlaczonego zewnetrznego zasilania, to wlasnie z niego zasilac lampe. Brakuje mi jednak mozliwosci wyjecia akumulatorow z lampy i korzystania tylko z cp-e4.

Domyślnie

Hmmm, coś musi tu być ..... Testowałem CP-E4 z EX580 II i lampa zapier....ła tylko na początku ... 20-30 błysków na zasilaniu z lampy i CP-E4 szło jak ta lala. Ale później cały zestaw chodził mi wolniej, niż lampa na własnym zasilaniu Nieźle .. Zasilanie ustawione na pobieranie prądu z lampy i CP-E4. Jestem troszkę rozczarowany.. tym bardziej, że zapłaciłem za CP-E4 750 zł + 150 zeta za dodatkowy koszyk..

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Wrzuć w lampę i battery pack baterie duracella, taki zestaw podobno jest mega szybki (widziałem na forum dpreview opis tego, nie używałem z moją 580ex2 cp-e4 ale na bateriach lampa szybciej się ładuje...)
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Domyślnie

kurcze, nie po to mam akumulatory aby kupować baterie Wymieniłem wszystkie 40 szt (które posiadałem) na 52 szt AA nowej generacji, Sanyo Eneloope, GP Recyko (te polecam) i Hahnel Synergy, oczekiwałbym że zaj* akusy, z szybciej się ładującą EX580 II (od EX580) i dodatkowym wzmocnieniem w postacji Cp-E4, wystarczy aby mieć ciągły błysk, do ciężkiej niepodległej !!!!!!!!!!!!!!

Uprawnienia umieszczania postów