Zobacz wyniki ankiety: które szkło bym wybrał

Głosujących
266. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 89

Wątek: canon 17-40 L f/4 v canon 16-35 L II f/2.8

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

no w tym wypadku chyba najlepiej 16-35 II L zawsze to szerzej
    Canon FF

Domyślnie

Mam 17-40/4 i bardzo lubię ze względu na fajny zakres, jednak przy ślubach jest czasem za ciemny, jak by nie patrzeć 16-35 szerszy i jaśniejszy, tylko czy warto za to dopłacać 2x tyle to jest dylemat Szkoda ,że Canon nie ma 14-24/2.8
    ...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mojlo Zobacz posta
    Mam 17-40/4 i bardzo lubię ze względu na fajny zakres, jednak przy ślubach jest czasem za ciemny, jak by nie patrzeć 16-35 szerszy i jaśniejszy, tylko czy warto za to dopłacać 2x tyle to jest dylemat Szkoda ,że Canon nie ma 14-24/2.8
    Kiedyś mając 17-40 nie brałem nawet ze sobą idąc na śluby bo faktycznie do kościoła i na sale to ciemno (no chyba że ktoś mocno błyska), kiedy zamieniłem go na 16-35 okazuje się że to moje podstawowe reporterskie szkło. Jak dla mnie to warto!

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Gdyby to nie oznaczalo kolejnego szkla do noszenia to sam kupil bym 24MKI+uzywane 17-40. Wilk syty i owca cala. Niestety 6stego szkla na sluby nosic nie bede.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Kiedyś mając 17-40 nie brałem nawet ze sobą idąc na śluby bo faktycznie do kościoła i na sale to ciemno (no chyba że ktoś mocno błyska), kiedy zamieniłem go na 16-35 okazuje się że to moje podstawowe reporterskie szkło. Jak dla mnie to warto!
    Ja mam 17-40 no i niestety też na ślubach go nie używam - za ciemny. Staram się robić zdjęcia bez lampy ale tym obiektywem na słabo oświetlonych salach starą piątką jest to niewykonalne. Też kiedyś miałem dylemat 17-40 czy 16-35 ? Wybrałem tańszą opcję a teraz trochę żałuję. Mam 24 f/1.4 ale w wielu sytuacjach brakuje mi szerszego kąta ;/

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie rozumiem jak moj wybor pod moje potrzeby ma byc pomocny w twoim wyborze pod twoje potrzeby. ja sam 16-35 w ogole nie bralem pod uwage...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

ale w gruncie rzeczy wyniki sondy są dość ciekawe, bo zasadniczo chciałoby się wybrać to potencjalnie lepsze (bo jaśniejsze, droższe, etc.) tym bardziej w niezobowiązującej sondzie (bez konieczności zapłaty za dokonany wybór :-)), a tu wynik 17-40 jest bardzo przyzwoity, co wskazuje według mnie na wręcz przewagę 17-40
    wiem, przegiąłem z interpretacją wyniku :-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    ale w gruncie rzeczy wyniki sondy są dość ciekawe, bo zasadniczo chciałoby się wybrać to potencjalnie lepsze (bo jaśniejsze, droższe, etc.)
    albo tez lepsze, bo tansze to IMHO jedno z podstawowych kryterium wyboru.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    albo tez lepsze, bo tansze to IMHO jedno z podstawowych kryterium wyboru.
    bez wątpienia - przy rzeczywistym wyborze i w efekcie zakupie - masz całkowitą rację
    w takiej sondzie jednak możemy dać ponieść się fantazji, stąd zdecydowanie częściej, moim zdaniem, wybór kierować powinien nas na 16-35 (bo "lepsze" i droższe, no i niby bardziej zawodowe) i jestem z tego powodu zaskoczony bardzo dużą ilością wskazań na 17-40 co o tym szkle bardzo dobrze świadczy

nie będę daleko szukał - chciałem kupić 16-35 ale suma plusów dodatnich i plusów ujemnych zdecydowanie zawiodła mnie w stronę 17-40. Wyboru oczywiście nie żałuję, ale w sondzie "zagłosowałem" na 16-35, bo gdybym nie miał innych potrzeb i nadmiar środków pewnie bym jednak to szkło kupił. Z przyczyn identycznych jak wolałbym zamiast hondy jednak porsche :-)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    tym bardziej w niezobowiązującej sondzie (bez konieczności zapłaty za dokonany wybór :-)), a tu wynik 17-40 jest bardzo przyzwoity, co wskazuje według mnie na wręcz przewagę 17-40
    To wskazuje raczej na to, że użytkownicy 17-40 chcą się utwierdzić w swoim wyborze. Miałem 17-40, teraz mam 16-35II i w życiu bym do starego nie wrócił. Porównanie ostrości w narożnikach na f/4 wypada tak samo. Szerszy kąt w 16-35 wyraźnie lepszy, z mniejszą beczką i trochę szerzej. Kolorystyka 16-35 też lepsza (17-40 trochę ochładza). Nie ma takiego kryterium oceny w którym 17-40 jest lepszy, poza ceną oczywiście (dotyczy to też ceny filtrów). Wyniki sondy odzwierciedlają to że dla niektórych różnica na plus w 16-35 jest nie warta dopłaty.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 17-02-2012 o 13:08

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów