-
Odp: Ostrzeżenie - ZPK Mastiff i Tom01
Pan Sie myli
wpadlem na dzien do domu wiec wykonalem pomiary.
jestem troche pod naciskiem czasu wiec nie bede zamieszczal screnow , jesli konieczne to pod koniec wrzesnia , gdyz zaraz wyjezdzam
1. wygenerowalem programem graficznym klin desynsometryczny o polach o poziomie szarosci 0 , 2 , 4 , 8... 200
2. wyswietlilem na ekranie monitora obraz tego klina
a) monitor w trybie ochrona oczu
b) monitor w trybie obrazu - po kalibracji.
obraz z a i b sfotografowalme na tych samych ustawieniach expozycji aparatu w trybie M
odczytalem poziomy szarosci wywolanych identycznie zdjec
Dane z pomiaru .
a)ochrona oczu :
pole 0 - poziom szarosci pomierzony na zdjeciu 16
pole 200 - poziom szarosci pomierzony na zdjeciu - 155
tlo monitora ( czyli biel kartki ) - 214
b)tryb obrazu :
pole 0 - poziom szarosci pomierzony na zdjeciu 16
pole 200 - poziom szarosci pomierzony na zdjeciu - 171
tlo monitora ( czyli biel kartki ) - 226
Opracowanie wynikow.
Poniewaz posiadam dokladny pomiar krzywej charakterystycznej mojej matrycy , wiec uzyskane poziomy szarosci przeliczylem na natezenie oswietlenia emitowanego przez monitor
a)dla ochrony oczu
rozpietosc tonalna dla zakresu 16- 155 ( 0-200) odpowiada w rzeczywistosci zakresowi natezenia oswietlenia 4,12 eV co odpowiada kontrastowi 1:17
rozpietosc tonalna dla zakresu 16- 214 ( 0-tlo) odpowiada w rzeczywistosci zakresowi natezenia oswietlenia 5,34 eV co odpowiada kontrastowi 1:40
b) dla ochrony oczu
rozpietosc tonalna dla zakresu 16- 171 ( 0-200) odpowiada w rzeczywistosci zakresowi natezenia oswoetlenia 4,42 eV co odpowiada kontrastowi 1:21
rozpietosc tonalna dla zakresu 16- 226 ( 0-tlo) odpawiada w rzeczywistosci zakresowi natezenia oswoetlenia 5,67 eV co odpowiada kontrastowi 1:51
Z cala pewnoscia obserwuje spadek kontrastu obrazowania przechodzac z trybiu Obrazu RGB na ochrone oczu i potwierdzaja to pomiary.
ps .
mialem na serwerze charakterystyke matrycy wiec przytaczam, jest TUTAJ.
nie mam zadnego interesu w tym by manipulowac tymi danymi. Tak wyszlo , to jest logiczne i zgodne z tym co widza moje coczy na monitorze.
--- Kolejny post ---
b) dla ochrony oczu
rozpietosc tonalna dla zakresu 16- 171 ( 0-200) odpowiada w rzeczywistosci zakresowi natezenia oswoetlenia 4,42 eV co odpowiada kontrastowi 1:21
rozpietosc tonalna dla zakresu 16- 226 ( 0-tlo) odpawiada w rzeczywistosci zakresowi natezenia oswoetlenia 5,67 eV co odpowiada kontrastowi 1:51
qrde... pospiech.
b) dla trybu obraz RGB
Uprawnienia umieszczania postów