Mógłby Pan mówić, że się mylę, gdyby wykazał niezbicie mój błąd. Tymczasem ja pokazałem pomiar a Pan??? Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, aż takich przedszkolnych błędów. Panie drogi, oprócz kompletnej nieznajomości zasady działania matrycy LCD, dochodzi jeszcze brak blado zielonego pojęcia jak aparat cyfrowy robi zdjęcia. Nie mówiąc o braku umiejętności prawidłowej obsługi posiadanego sprzętu.
Co prawda w kaleki sposób, ale wykazał Pan, że można przyciąć dynamikę od strony świateł. Tyle, że to jest wiadome od zawsze. W wątku mowa jest kompletnie o czym innym. Przypominam, że rozmawiamy o tym, że regulując jaskrawość podświetlenia, zmienia się jednocześnie i proporcjonalnie poziom bieli i czerni. Może przemówi to w końcu do pana, kiedy zrobi Pan podobny test, ale w tym samym trybie monitora, raz przy jaskrawości max a drugi raz przy min.
PS. Jeśli chce Pan cokolwiek zmierzyć, musi Pan zmierzyć jasność tylko mierzonego pola i niczego innego w okolicy. I nie aparatem, bo nim się nie da nic zmierzyć, a jakimkolwiek miernikiem luminancji.