Pokaż wyniki od 1 do 10 z 489

Wątek: Ostrzeżenie - ZPK Mastiff i Tom01

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie Odp: Ostrzeżenie - ZPK Mastiff i Tom01

Cytat Zamieszczone przez fhumargo Zobacz posta
    proszę podaj powody zwrotu?
    może być na pw
    życzę szybkiego i pozytywnego załatwienia sprawy.
    Powodem zwrotu był "zafarb". Oczywiście żadnego zafarbu nie ma. Faktem jest jednak, że ludzie mają osobniczą, nieco różną wrażliwość spektralną narządu wzroku. Efekt doskonale widać kiedy się postawi dwa monitory z różnymi panelami a ustawi na tą samą temperaturę barwową. Będą wyraźnie inne. Co więcej, jedni ludzie będą twierdzić, że lewy jest zielony, prawy czerwony a inni całkowicie odwrotnie. Aby uzyskać neutralną biel, czasem konieczna jest regulacja "wizualna" nie na czujniki i przyjęcie takiej bieli jako punkt wejścia do kalibracji. W przypadku CX240 mamy do dyspozycji najbardziej zaawansowaną regulację jaka w ogóle istnieje przy dzisiejszym zaawansowaniu techniki. Jeśli ktoś, silnie przyzwyczajony od patrzenia 10 lat na konkretny typ monitora, widzi na nowym "zafarb" to są dwa wyjścia: Dać sobie czas na adaptację, przyzwyczajenie oczu/mózgu do innego widma lub skorygowanie nowego monitora aby wyświetlał podobnie jak stary. Z reguły nowszy, szczególnie kilka klas wyższej półki, daje bardziej neutralny obraz, stąd pierwsza metoda jest najbardziej słuszna. Niestety, są ludzie którzy twierdzą, że jest źle i koniec. I nawet po tygodniu twierdzą, że jest dalej źle. W innym przypadku, kiedy użytkownik "walczył" z własnymi zmysłami, adaptacja, odzwyczajanie się od poprzedniego monitora trwało miesiąc. Tutaj się tego nie dało przeforsować, bo użytkownik twierdził, że jest źle i koniec kropka, beznadzieja. Umocowaniem było podpieranie się opiniami znajomych. Wówczas, pomijając sensowność, należało dostroić monitor do prywatnych preferencji. Ustawiałem monitory ludziom nawet z dużymi zaburzeniami widzenia barwnego i widzieli do tego stopnia dobrze, że przygotowane materiały były poprawne dla ludzi zdrowych. Da się. Niestety nie udało mi się przekonać, że to jest właściwa metoda i jest 100% skuteczna, aby oczy użytkownika powiedziały, że jest dobrze. Trzeba do tego odblokować 3D LUT w monitorze za pomocą ColorNavigatora. Proponowałem wysłanie ww za darmo, sprawdzenie i jeśli się nie da, wówczas zwrot. Nie wierzę, że nie dałoby się, robię to 22 lata i jestem pewien, że użytkownik ustawiłby sprzęt tak jakby mu się tylko wymarzyło. Monitor zamienia się w plastelinę, można ulepić co się chce. Stanowisko: "nie bo nie".

Sprawa będzie zakończona, to oczywiste, faktury trzeba płacić, nawet jeśli po fakcie dochodzi się do wniosku, że wcale nie trzeba było przyjąć zwrotu. Fakty są takie, że dostarczyłem sprzęt ponad stan w zamówieniu, pomagałem ile się dało w poprawnym uruchomieniu i wdrożeniu. Zderzyłem się z, przepraszam za określenie, betonowym podejściem i niepotrzebnie wziąłem na siebie to, że użytkownik nie potrafił skorzystać z zakupionego sprzętu.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-01-2014 o 19:57
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uprawnienia umieszczania postów