W ogóle nie ogarniam co Wy rozkminiacie i na co to komu
Kojarzę tylko, że w moim smartfonie mam czerń maksymalnie obniżoną, bo jak jest czarny to nić nie świeci (super AMOLED).
Szach mat!
nie martw sie . nikt nie rozumie !
ale ostatecznie to z nudow dla rozrywki.

przyklad winen byc latwy do zrozumienia:

- porownalbym to do zakupu wzmacniacza z kolumnami

powiedzmy kupuje do pokoju , w ktorym mieszkam wzamacniacz 100 wat.
super , full wypas , rzadze w bloku , nikt takiego nie ma.
po 3 miesiacach uzytkowania na full okazuje sie , ze zaczynaja mnie bolec uszy , musze wiec zredukowac poziom dynamiczny , ograniczyc moc czyli glosnosc np do polowy.

mimo, ze mam do dyspozycji pelne 100 wat , wykorzystuje tylko polowe . tyle mocy Maja inne znacznie tansze wzmaciacze i kolumny.

nie ma znaczenia czy tej redukcji dokonam recznie " na sluch " krecac galkom wzmocnienia , czy tez przy uzyciu jakiegos kalibratora - musze ograniczyc glosnosc .
byc moze kalibratorem zrobilbym to nieco subtelniej ( np do poziomu 26,75 dB , a recznie uda sie 26 dB), ale ostatecznie musi byc ciszej.

analogicznie z tym eizo.
korzystajac z pelnych mozliwosci monitora okazuje sie, ze naswietlam zbytnio oczy , musze wiec ograniczyc moc. poniewaz czerni oddac sie ciemnej nie da ( gdyz i tak mam ja ustawiona w okolicach Minimum) ,wiec jest to mozliwe obnizajac swiatla. Wchodze w zakres podobny jaki daja tansze monitory.

to jest dobra analogia.

nie ma koniecznosci przywolywania kalibracji , gdyz to nie Problem w tym jak zostala przeprowadzopna , a w tym ze nalezy obnizyc w ogole jasnosc , czyli Kontrast czyli tym samym moc. Czyli ograniczyc zakres tonalny jaki moze Monitor wyswietlic.

w sumie obnizenie kontrastu monitora przy zachowaniu poziomu czerni sprowadza sie do obnizenia mocy oddanej - identycznie jak w przypadku wzmacniacza - czyli mniejszego obciazenia dla oczu/sluchu .

--- Kolejny post ---

nie "galkom" tylko pokretlem lub " galka"