Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Co kupić: Szybka karta pamięci, porządna ładowarka i akumulatorki AA? +pytania

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luke87 Zobacz posta
    ...ENELOOP są dobre ale niewiele się różnią od Energizer 2500...
    Raczysz chyba żartować. Miałem cztery komplety ogniw AA Energizer 2500 mAh i trzy z nich poszły do kosza. Najgorsze ogniwa z jakimi miałem do tej pory styczność, nawet ogniwa firmy Pentagram okazały się być bardziej niezawodne. Zresztą na forum można znaleźć niezbyt pochlebne opinie o akumulatorach tej firmy.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gazelle Zobacz posta
    jeszcze raz dziękuję :-D
    decyzja podjęta: ładowarka BC-700 & aku Sanyo
    super!
    Warto zwrócić uwagę na to czy sprzedawca oferuje w zestawie polską instrukcję obsługi...bo nie wszyscy takowa dołączają w zestawie. A jakby nie było może się czasem przydać.
    Pucha i słoki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Raczysz chyba żartować. Miałem cztery komplety ogniw AA Energizer 2500 mAh i trzy z nich poszły do kosza. Najgorsze ogniwa z jakimi miałem do tej pory styczność, nawet ogniwa firmy Pentagram okazały się być bardziej niezawodne. Zresztą na forum można znaleźć niezbyt pochlebne opinie o akumulatorach tej firmy.
    Może miałeś jakieś podróby. U mnie 3 komplety 4x Energizer 2500 działają bez żadnego zarzutu i cała rodzinka szczęśliwa.

1. Ważne jest aby ogniwa miały oznaczenie HR.
    2. Tak jak pisałem wcześniej, akumulatory powinny być starannie konserwowane (dobra ładowarka i umiejętność jej użytkowania).

Co do Pentagramów to mam komplet i powiem, że są przeciętne. W ogóle co to jest "Pentagram". Energizer to energizer i ma swoją renomę na rynku światowym.

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Warto zwrócić uwagę na to czy sprzedawca oferuje w zestawie polską instrukcję obsługi...bo nie wszyscy takowa dołączają w zestawie. A jakby nie było może się czasem przydać.
    Tych co poleciłem dodają Polską instrukcję obsługi

gazelle
    Guest

Domyślnie

sprawdziłam. ma. :-D przyda się owszem. i to bardzo;-). te różne prądy ładowania, napięcia wyjściowe mAh ... ah!

gdy wrócę z wakacji i będę miała czym się pochwalić to zwieszę coś w galerii...
    Ostatnio edytowane przez gazelle ; 21-10-2009 o 23:50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gazelle Zobacz posta
    sprawdziłam. ma. :-D przyda się owszem. i to bardzo;-). te różne prądy ładowania, napięcia wyjściowe mAh ... ah!
    Nie ma w tym nic naprawdę trudnego.

Proponuję używać zawsze tych ustawień ładowarki:
    - Discharge 100mA
    - Charge 200mA
    - jeśli po pierwszym ładowaniu akumulator szybko się wyczerpie - użyć odpcji Discharge/Charge Refresh

Im mniejszym prądem będzie się rozładowywało i ładowało akumulator to tym lepiej dla niego. Dłużej będzie żył, lepiej się rozładuje/naładuje i oczywiście dłużej posłuży.

gazelle
    Guest

Domyślnie

Nie ma w tym nic naprawdę trudnego.

Proponuję używać zawsze tych ustawień ładowarki:
    - Discharge 100mA
    - Charge 200mA
    - jeśli po pierwszym ładowaniu akumulator szybko się wyczerpie - użyć odpcji Discharge/Charge Refresh

Im mniejszym prądem będzie się rozładowywało i ładowało akumulator to tym lepiej dla niego. Dłużej będzie żył, lepiej się rozładuje/naładuje i oczywiście dłużej posłuży.
    zanotowałam. chyba dam radę

Miasto
    SK

Domyślnie

Może miałeś jakieś podróby.
    Żadne podróby. Ogniwa były oryginalne.

U mnie 3 komplety 4x Energizer 2500 działają bez żadnego zarzutu...
    U mnie działały cztery, niestety trzy z nich przedwcześnie zakończyły swój żywot.

Tak jak pisałem wcześniej, akumulatory powinny być starannie konserwowane (dobra ładowarka i umiejętność jej użytkowania).
    Jeżeli chodzi o ładowanie to zawsze ładowane były z zachowaniem właściwych prądów ładowania za pomocą BC-700. Tak na marginesie to obsługa ładowarki nie wymaga jakiejś wielkiej filozofii (przynajmniej dla większości osób).

Co do Pentagramów to mam komplet i powiem, że są przeciętne. W ogóle co to jest "Pentagram".
    I właśnie o to chodzi. Tak jak napisałem wcześniej nawet ogniwa takiej firmy jak Pentagram okazały się być bardziej niezawodne a niżeli ogniwa dużo bardziej znanego Energizer'a.
    EOS + Speedlite

Miasto
    SK

Domyślnie

Miałeś pecha i trafiłeś na felerną serię
    Możliwe, jednakże akumulatory kupowane były u różnych sprzedawców w różnych odstępach czasu.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Miałeś pecha i trafiłeś na felerną serię
    Ja tez mialem pecha kupujac 2a komplety (po 4szt) oryginalnych (z hurtowni) energizerow 2500 w odstepie roku?
    Cyfrowe gluptaki robily na nich tylko po kilka fotek i sie wylaczaly, teraz siedza w zabawkach dla dziecka bo tam nie potrzeba duzych pradow, a efekt samorozladowywania nie jest problemem. Po kupnie eneloopow 2000 problem z zasilaniem znikl, kupilem tez sanyo 2700, ale mam co do nich mieszane odczucia wiec nie polecam.
    CANON EOS 40D z dodatkami

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Google:
    http://www.e-baterie.com/doc/bc-700.pdf

Najlepsze tradycyjne aku to sanyo 2700, seria 2500 była taka sobie(pewnie poprawili ale smród pozostał). Do częstego używania zdecydowanie lepsze(w praktyce około 3000 pojemności) niż eneloopy.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 22-10-2009 o 18:16

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów