Angmar -chyba się przejęzyczyłeś. Jest dokładnie odwrotnie - Biblia Photoshop CS PL strona 188 cytuję: "Model RGB jest także nazywany podstawowym modelem addytywnym, ponieważ kolor staje się jaśniejszy w miarę , jak dodajesz więcej czerwonego, zielonego lub niebieskiego światła.Wszystkie monitory, urządzenia projekcyjne i inne , które transmitują lub filtrują światło......działają w oparciu o model addytywny". CMYK jest natomiast modelem substraktywnym.napisał Angmar :
CMYK to system barwny addytywny, RGB to system substraktywny
Nie wiem co masz na myśli mówiąc to bo : Biblia Photoshop CS PL str.190 : " W naturze nasze oczy postrzegają kolory przedmiotów zgodnie z substraktywnym modelem kolorów ( czyli CMYK , nie RGB - mój wtręt oczywiście). ....... . Gdy światło słoneczne pada na obiekt, to obiekt ten absorbuje część światła i odbija resztę. Odbite światło to kolor który widzi nasze oko". Ze względu na oddanie kolorów w druku trzeba więc powiedzieć , że raczej CMYK oddaje wierniej to co zobaczymy na odbitce ( to jest jasne dla każdego na pewno) . Dlatego warto (jak wyczytałem w książce , którą tu cytuję) - przed oddaniem do labu plików w RGB- bo takie chce rzeczywiście większość ( prawie wszystkie?) labów -skorzystać w Photoshopie z okna Viev/Widok polecenia Proof Colors/Próba Kolorów i zobaczyć jak zdjęcie wygląda w CMYKu. Jeśli wcześniej wzięliśmy z naszego labu "odbitkę próbną" z próbą kolorów oraz "plik próbny" z którego zrobiono tę "odbitkę próbną" i ustawiliśmy nasz monitor tak by widzieć to samo na "odbitce próbnej" co na naszym monitorze w photoshopie po wczytaniu "pliku próbnego"- to wtedy odbitka z jakiegokolwiek innego pliku wykonana w labie będzie bardziej podobna do tego co zobaczymy oglądając nasz plik w PS na monitorze korzystając z w/w polecenia Viev/Proof Colors właśnie w CMYKu a nie w RGB . A więc oddajemy do labu plik w RGB bo tak chcą , ale wcześniej podgądamy go sobie w CMYKu aby zobaczyć jak będzie wyglądała odbitka. Tyle zrozumiałem z lektury Biblii- sam jeszcze nie spraktykowałem tego - poprawcie mnie jeśli się mylę.napisał Angmar:
Zresztą CMYK to jeden wielki fake, bo i tak ludzkie oko widzi wszystko w kolorach RGB