Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Konwersja sRGB do CMYK

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

A co tu rozwijać? O kolorach napisałem wszystko, co powinno się na ich temat wiedzieć. O konwersji RGB->CMYK przed drukiem wielkoformatowym np. na ploterze nie ma co pisać elaboratu, bo:
    1. tak, jak się nie pozostawia automatowi wolnego wyboru przy wywoływaniu RAW-ów, tak nie pozostawia się żadnym ripom i innym srypom swobody działania przy konwersji formatów,
    2. zdjęć się raczej amatorsko w ten sposób nie reprodukuje,
    3. jeśli ktoś potrzebuje nie-amatorsko taki wydruk wykonać, to... chyba powinien wiedzieć jak to zrobić ;-) Ja bym samochodem nie wyjechał na miasto, gdybym nie potrafił go prowadzić.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angmar
    2. zdjęć się raczej amatorsko w ten sposób nie reprodukuje
    no wlasnie cos takiego mnie niedlugo czeka, bo zbieram sie do plotowania zdjec w 70x100 i sprzedazy. a ze kluczem do sukcesu jest dobry kolor, to spodziewam sie niezlej jazdy...

ech... jak mowia: czlowiek uczy sie przez cale zycie. takze i z tym trzeba bedzie sobie poradzic
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angmar
    Zresztą CMYK to jeden wielki fake, bo i tak ludzkie oko widzi wszystko w kolorach RGB, więc i druk na przykład poligraficzny też jest rejestrowany jako odbite odeń światło RGB, mimo że jest wydrukowany farbami CMYK-owymi.
    No nie taki fake. W jakim systemie ludzie oko by nie widziało (nie pamiętam już lekcji anatomii oka, i jakie ma tam ono te pręciki, czopki czy cóś tam innego), Musi do niego najpierw dotrzeć światło o danej barwie.

RGB został stworzony do punktów barwnych świecących własnym światłem, natomiast CMYK do tych świecących światłem odbitym.
    Żeby więc obejrzeć określoną przestrzeń barwną, przy wydrukowanych kolorach i nałożonych na siebie w postaci rastra, potrzebne są te własnie 4 kolory (CMYK). Można oczywiście drukować w RGB (vide starsze plujki, ale o wierności kolorystyki nawet nie ma co dyskutować).

Dlatego oddając zdjęcia w postaci cyfrowej do fotolabu należy oddawać je w formacie RGB, bo naświetlone będą one przez świecącą matrycę (dla uproszczenia powiedzmy, że zadziała ona jak taki ekran LCD, czy cyfrowy rzutnik) czyli użyje palety barw RGB.

Niektóre fotolaby może nawet i przyjmą CMYK, ale będzie on i tak przekonwertowany przez jakiś automat albo przez oepratora tego sprzetu na format RGB. No i tu się może pojawić problem, bo nie mamy pewności, czy nie nastąpią tu jakieś przekłamania.

Formatu CMYK mógłbyś użyć natomiast robiąc odbitkę cromalinową w studio DTP.

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    Można oczywiście drukować w RGB (vide starsze plujki, ale o wierności kolorystyki nawet nie ma co dyskutować).
    Drukować w RGB? Tzn. jak... trzema tuszami - czerwonym, zielonym i niebieskim? Eeeee... farmazony waść opowiadasz ;-)
    Nie ma plujki, która drukowałaby w kolorach RGB - są takie, które drukują w CMY (starutkie modele, czarny jest wynikową 100% CMY); są takie, które drukują w CMYK; są też takie, które drukują w CcMmYK (z dwoma dodatkowymi kolorami - jasny cyan i jasna magenta). I to chyba wszystko, co można powiedzieć o kolorach w plujkach ;-)

Domyślnie

No racja mea culpa. To były drukarki CMY.
    Swoją drogą teoretycznie C+M+Y powiniem dawać K (czarny) a na tych trzykolorowych plujkach zawsze wychodził z tego jakiś taki mniej lub bardziej ciemny brązowy , ale to już chyba OT.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

No racja mea culpa. To były drukarki CMY.
    Swoją drogą teoretycznie C+M+Y powiniem dawać K (czarny) a na tych trzykolorowych plujkach zawsze wychodził z tego jakiś taki mniej lub bardziej ciemny brązowy , ale to już chyba OT.
    podobnie, z golego CMYK nie uzyskuje sie gladkich tonalnosci, i dlatego doklada sie c, m i y, zeby uplynnic odwzorowanie kolorow.

a w czarno-bialych systemach atramentow uzywa sie nawet kilku zasobnikow z roznej gestosci atramentami cz-b. w ktoryms tam Epsonie nawet 7 i podobno osiaga to piekna glebie cz-b.

takze z tym drukiem to nie do konca tak latwo, ze wystarczy skladowe zmieszac :-)
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    podobnie, z golego CMYK nie uzyskuje sie gladkich tonalnosci, i dlatego doklada sie c, m i y, zeby uplynnic odwzorowanie kolorow.
    To wszystko kwestia wielkości rastra. Plujki mają coraz więcej kolorów, bo ludzie robią nimi wydruki takie, które maja wyglądać na zdjęcia (żeby ogładać je z odległości 5 cm i podziwiać każdy szczegół).

Natomiast druk metodą offsetową nadal odbywa się w systemie CMYK. Wszystko dzięki innemu układowi rastra. Wydruki offsetowe stosują tekie rastry (m.in. kołowe, stochastyczne), że z odległości ok. 40 cm mogą dać złudzenie bardzo subtelnych przejść tonalnych.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

To wszystko kwestia wielkości rastra. Plujki mają coraz więcej kolorów, bo ludzie robią nimi wydruki takie, które maja wyglądać na zdjęcia (żeby ogładać je z odległości 5 cm i podziwiać każdy szczegół).

Natomiast druk metodą offsetową nadal odbywa się w systemie CMYK. Wszystko dzięki innemu układowi rastra. Wydruki offsetowe stosują tekie rastry (m.in. kołowe, stochastyczne), że z odległości ok. 40 cm mogą dać złudzenie bardzo subtelnych przejść tonalnych.
    ano wlasnie. znaczek pocztowy rozmiaru 9x13 musi miec drobna plamke, bo misie zwykly ogladac takie w duzym zblizeniu, zeby cokolwiek zobaczyc z tego, co wyprodukowal ich magiczny Sajberszot, czy nie mniej magiczny Pałerszot

a jak robisz plakat, czy nawet odbitke 20x30, to przeciez nikt tego nie bedzie ogladal z 1cm. poza onanistami pikslowymi, ale (poza tym forum) to znikomy procent ogladajacych
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    No wiem, wiem.
    Odebrałem fotki i kolorystycznie są rozjechane. Może to przez ten CMYK?
    Prosiłem lab o niestosowanie żadnej korekcji no i mam: przeważnie za dużo niebieskiego, a na jednej córka ma zieloną twarz ??:
    O co chodzi?
    Do labow oddawaj tylko w RGB - poszukaj labu, ktory udostepnia profile kolorow do swoich urzadzen i przygotuj foty uzywajac takiego profilu. Najlepiej jeszcze jak masz wlasna drukarke z dobrym profilem - wydrukuj wtedy taka fote i popatrz jak kolory wychodza - zawsze mozesz tez dolaczyc jako wzor.

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    jak to nie ma zadnych kodow???
    niewierze....
    zrob zdjecie (rewersu odbitki) i pokaz.
    Gawryl, oto zdjęcie:

Jak widzisz, nie ma nic.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów