I odebrałem z labu. Pani powiedziała, że tylko RGB ale gdy się zgłosiłem to okazało się, że "udało się" wszystkie wywołać.![]()
I odebrałem z labu. Pani powiedziała, że tylko RGB ale gdy się zgłosiłem to okazało się, że "udało się" wszystkie wywołać.![]()
No wiem, wiem.Zamieszczone przez akustyk
Odebrałem fotki i kolorystycznie są rozjechane. Może to przez ten CMYK?
Prosiłem lab o niestosowanie żadnej korekcji no i mam: przeważnie za dużo niebieskiego, a na jednej córka ma zieloną twarz??:
O co chodzi?
Stawiam na zla konwersje CMYK -> RGB ...albo po prostu cos Ci chcieli w tych fotkach 'poprawic'Zamieszczone przez p13ka
![]()
a co? nie lubisz zieleni? :-)Zamieszczone przez p13ka
po mojemu to zdecydowanie przez CMYK. juz przy RGB niezgodnosc profili barwnych potrafi skaszanic zdjecia, a co dopiero mowic jak po drodze jest konwersja koloru drukowego na ekranowy.
jesli masz zamiar sie stale "stolowac" w tym samym labie, to przejdz sie po zestaw do kalibracji. pod ta szumna nazwa kryje sie plik JPEG i odbitka wykonana z niego na docelowej maszynie. potem swoj wlasny monitor ustawiasz tak, zeby JPEG wygladal jak odbitka i masz profil, w ktorym mozesz spokojnie przygotowywac zdjecia do druku w labie.
szybko odwroc odebrane fotki na tylna strone i czytaj - szukaj korekcji kolorow, jakie zastosowali - sa to symbole ABC i cyferki 123 (latwo je zidentyfikujesz, inne to numery zdjecia i data). te literki/cyferki to ,,szyfrem'' zapisane manipulacje w kolorach - A to (chyba) odejmowanie danego koloru, cyfry - to dodawanie. i powinno byc ich w rzadku 4 - (chyba)cmyk lub rgb i ekspozycja. jesli wszedzie jest N - to znaczy nie ,,majstrowali''. jesli sa inne niz NNNN - to znaczy,ze Cie nie posluchali i ,,gratisem'' zrobili wspaniala korekcje. wiec? jak jest u Ciebie?Zamieszczone przez p13ka
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
w moim znajomym labie jest: D R G B C S FZamieszczone przez gawryl
D to zdaje sie gestosc (przyciemnia zdjecia)
R, G, B - wiadomo
C - kontrast (dla odbitek z cyfr warto zmniejszac, bo latwo jasne partie siadaja)
S - nasycenie
F - nie pamietam. cos z korekta jasnosci, ale nie pamietam jak to szlo
nawet ostatnio siedzialem przy tej maszynie i robilem korekty sam. po zajarzeniu slabych punktow minilabu mozna sobie bardzo dobre odbitki zrobic. D0 R0 G0 B0 C0 S0 F0 wcale nie zawsze jest najlepsze (przynajmniej jesli sie fotki robilo nie z profilu tego minilabu), ale trzeba albo wlasnego oka i troche doswiadczenia, albo doswiadczonego laboranta, zeby te parametry umiejetnie dobral
wlasnie kazda firma ma inaczej to zapisywane (brak standartu?): w Fuji sa drukowane cztery cyfry/litery, w Agfie sporo - moze tyle co podajesz, a w Kodaku tez sporo (nie pamietam, skleroza). w kazdym razie jak prosze ,,bez korekty'' to zawsze sprawdzam, czy mam N-ki, czy cos grzebali.Zamieszczone przez akustyk
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Nie może, a wyłącznie.Zamieszczone przez akustyk
Polemizowałbym.Zamieszczone przez akustyk
Tu jeszcze masz rację...Zamieszczone przez akustyk
...natomiast tego to chyba nie przemyślałeś.Zamieszczone przez akustyk
CMYK to system barwny addytywny, RGB to system substraktywny. CMYK to farba/pigment, RGB to światło. Nie mają ze sobą nic wspólnego poza tym, że czasami w CMYK-u próbuje się nieudolnie odwzorować kolory RGB. No, może jeszcze to, że jeden system barwny powstaje w wyniku łączenia kolorów podstawowych drugiego systemu.Zamieszczone przez akustyk
Zresztą CMYK to jeden wielki fake, bo i tak ludzkie oko widzi wszystko w kolorach RGB, więc i druk na przykład poligraficzny też jest rejestrowany jako odbite odeń światło RGB, mimo że jest wydrukowany farbami CMYK-owymi.
Gwoli wyjaśnienia.