Pokaż wyniki od 1 do 10 z 169

Wątek: Micro 4/3 Panasonic GF1

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Prawdę rzekłszy to nie bardzo widzę jaką korzyść bym odniósł wydając 2kzł na takie coś (a gdzie obiektywy - to cena ze szkłem?).
    Tak, 900 z 14-45 i 900 z 20/1.7

Jak potrzebuję czegoś małego to biorę 350D z 50/1.8.
    gf-1 ze stałką 20 ma wymiary w mikronach w porównaniu z 350 (fotka z dpreview obok siebie lx3, gf-1 i jeszcze jeden)

Dla mnie ideałem byłby mały najlepiej metalowy aparat z możliwością wpięcia do niego szkieł które mam.
    Ten aparacik jest metalowy, ma jednak wady, które po LX-3 mnie uwierają jednak wczoraj w nocy kolejny raz dostałem porcję lampowych syfiksów na auto z S2 IS - MFD.
    I tu jest meeega siła tego aparaciku - iAuto bez lampy i video w dobrej jakości.
    the silence is deafening

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    gf-1 ze stałką 20 ma wymiary w mikronach w porównaniu z 350 (fotka z dpreview obok siebie lx3, gf-1 i jeszcze jeden)
    Nie no ja wiem - zresztą 350D to już staroć i myślę o jego wymianie. Tylko jakoś zupełnie nie mam ciśnienia na kupno kolejnego systemu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Mam niczym nie uzasadnione przeczucie, że niedługo Canon i Nikon wypuszczą "coś na kształt" tego Panasa i Olka. Jako podstawowy obiektyw jedna płaska stałka i styl retro ...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

OK czy ja mam klapki na oczach czy:

- fotki z fotopolis są nieostre/ruszone /nietrafione
    - to samo na IR

???
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Mam niczym nie uzasadnione przeczucie, że niedługo Canon i Nikon wypuszczą "coś na kształt" tego Panasa i Olka. Jako podstawowy obiektyw jedna płaska stałka i styl retro ...

Wspólny system Olympusa i Panasonca rozbudowuje się (4 body, 8 obiektywów, następne min. 5 zapowiedziane na 2010), a już inni dostrzegają potencjał w rynku małych aparatów zbliżonych rozmiarami do kompaktów ale dużą matrycą (w stylu micro4/3).

Ricoh też zabiera się do kompaktów z dużą matrycą i wymienną optyką:

http://k-rumors.com/k2-ricoh-is-work...0%99s-k-mount/

Samsung na przełomie 2009/2010:

http://k-rumors.com/k4-samsung-nx-fo...or-early-2010/

a Leica wypuści chyba coś mniejszego od M8 na APS z niewymienną optyką:

http://43rumors.com/ft4-leica-x1-pro...crofourthirds/

no i są już dwa kompakty Sigmy z APS-em (x1,7 crop) - DP1 i DP2

Gigantom (Nikon, Canon) trudniej, bo mają większą bezwładność, a w nowej działce rynku pt. micro nie mają żadnej przewagi. Stosy dotychczas wypuszczonych obiektówy do lustzanek FF (i trochę pod APS) nie są żadną zaletą. Do czegoś w stylu micro4/3 czy microAPS trzeba wyprodukować zupełnie nową linię obiektywów. Plus zdobyć trochę know-how w nowej działce (Panas opanował szybszy AF na kontraście, lepszy EVF, Olek zminiaturyzował stabilizację matrycy, a pewnie jest więcej problemów technicznych do rozwiązania).
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 04-09-2009 o 11:30

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Gigantom (Nikon, Canon) trudniej, bo mają większą bezwładność, a w nowej działce rynku pt. micro nie mają żadnej przewagi.
    Maja mala istotna przewage, $$$

Historia uczy ze bywaly sytuacje kiedy pomyslodawca stracil po krotkim czasie rynek ktory stworzyl.

Plodnosc olympusa w kwestii szkiel nie jest imponujaca.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale też bywały w historii giganty które przespały zmiany i straciły rynek na rzecz nowo powstających firm. Na razie wielcy siedzą cicho. Premiera G11 nie wskazuje na to, że Canon przewiduje większe matryce w małych aparatach.

Olek na razie w micro4/3 nie pokazał wiele szkieł, bo ciąży mu lustrzankowy garb 4/3 i głupio tak od razu się odciąć. Panas nie ma tu takich obciążeń i wysypał trochę nowych szkiełek i zapowiedział następne. Panasonic, jako koncern, też ma sporo $$$ na ekspansję. Więcej niż taki dajmy na to Nikon...

Uprawnienia umieszczania postów