Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 169

Wątek: Micro 4/3 Panasonic GF1

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Micro 43 jest uznawane aktualnie za system, do ktorego mozna podpiac najwiecej roznych szkiel na swiecie.
    No to jest spora zaleta dla osób które mają dużo "obcego" szkła.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Prowadziłem w sobotę warsztaty w studio i jeden z uczestników miał GH1 i tak sobie patrzyłem i radził sobie tak samo jak posiadacze lustrzanek. Robił zdjęcia i tyle.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Prowadziłem w sobotę warsztaty w studio i jeden z uczestników miał GH1 i tak sobie patrzyłem i radził sobie tak samo jak posiadacze lustrzanek. Robił zdjęcia i tyle.
    Suma sumarum o to właśnie chodzi :-D . Wiem, czytając to forum (i inne sprzętowe) można w to powątpiewać ;-) .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta

OK, jak ktos chce zobaczyc GH1 w studio:
    http://picasaweb.google.com/Jerry.Ru...eat=directlink

ale koniecznie kliknac na zdjecie, a nastepnie wybrac z menu DOWNLOAD \ DOWNLOAD PHOTO.

A tu GH1 noca:
    http://picasaweb.google.com/Jerry.Rudzinski
    (mozna spokojnie uruchomic slideshow na pelnym ekranie - F11)

PS: Wszystko kitowe szklo 14-140mm.
    PPS: Sergiusz, dzieki raz jeszcze za bardzo ciekawe warsztaty :grin:
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 14-09-2009 o 22:18
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Oczywiście że GF1 ma największy sens z "naleśnikami". Z takim 20mm f/1.7 czy zapowiadanym na początek 2010 14mm f/2.8 wejdzie do kieszeni marynarki. Z zoomami lepiej wypadnie G1 / GH1.

I G1 czy GH1 świetnie wypadna z obiektywami pod inne bagnety.
    Przez przejściówki można do nich przypiąć wszystko, nawet obiektywy do dalmierzy których nijak nie da się podpiąc pod lustrzankę. A manualne ostrzenie w przypadku G1/GH1 to miodzio - na naprawdę niezłym wizjerze można jednym ruchem palca, bez odrywania oka, powiększyć obraz w wizjerze by dokładnie wyostrzyć. Takiej opcji nie ma nigdzie indziej. M43 (koniecznie z EVF) jest jakby stworzone do podpinania niesystemowych obiektywów.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Następny planujący coś na kształt micro4/3 (Pentax):

http://www.amateurphotographer.co.uk...ws_289300.html

Tak więc po wspólnym systemie Panasonic-Olympus, swoje micro tworzy Samsung (model NX na początku 2010), coś podobnego planuje Ricoh, ostatnio były wieści że Sony też nad czymś pracuje, a teraz Pentax się przyznał.

Przy "starych" lustrach upierają się na razie jeszcze tylko Nikon i Canon. Choć już jakieś plotki o planach Nikona w tym temacie się pojawiały.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Przy "starych" lustrach upierają się na razie jeszcze tylko Nikon i Canon. Choć już jakieś plotki o planach Nikona w tym temacie się pojawiały.
    A skąd informacje że się "upierają"?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Może nie "upierają" się, ale na razie zostają przy klasycznych lustrach i pary nie puszczają że choćby rozważają czy planują coś na kształt micro4/3 (body + linia małych obiektywów). Jeśli więc w końcu się przekonają, to wejdą w ten biznes jako ostatni, gdy taki Panas będzie miał już 2-gą lub 3-cią generację i worek stosownych szkiełek.

A to mogłoby być coś na kształt nowoczesnych dalmierzowców, bo miałoby sporo dalmierzowych zalet. Tu porównanie dalmierzy do luster (i jedne i drugie mają swoje zalety, micro4/3 czy hipotetyczny microAPS łączyłby zalety obu).

http://kenrockwell.com/tech/rangefinder-vs-slr.htm

Porównanie wielkości obiektywów robi wrażenie.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Może nie "upierają" się, ale na razie zostają przy klasycznych lustrach i pary nie puszczają że choćby rozważają czy planują coś na kształt micro4/3 (body + linia małych obiektywów). Jeśli więc w końcu się przekonają, to wejdą w ten biznes jako ostatni, gdy taki Panas będzie miał już 2-gą lub 3-cią generację i worek stosownych szkiełek.
    No ale to że się o czymś nie mówi nie oznacza nic. Zobacz jak głupio wygląda tłumaczenie się Samsunga, że mają opóźnienie. "Krowa która dużo ryczy mało mleka daje" . Nic też nie oznacza, że nielicząca się praktycznie na tym rynku firma coś tam będzie miała.

http://kenrockwell.com/tech/rangefinder-vs-slr.htm

Porównanie wielkości obiektywów robi wrażenie.
    Szkoda że nie wziął do tego porównania EF 1200L to by dopiero robiło wrażenie .
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

i pary nie puszczają że choćby rozważają czy planują coś na kształt micro4/3 (body + linia małych obiektywów). Jeśli więc w końcu się przekonają, to wejdą w ten biznes jako ostatni, gdy taki Panas będzie miał już 2-gą lub 3-cią generację i worek stosownych szkiełek.
    P_0602 nie marudź Westfall pisał, że będą zwiększać powierzchnię sensorów w swoich produktach. Co z tego, że było D100, D200 i D300. Canon poczekał, wycyrklował features set i D300s mógłby w ogóle nie istnieć (40D deja vu). Wyliczyli puszkę na starcie! stówkę taniej i dali blekotę 15-85IS i Nikon advantage prysł (nie liczę ef-s 35/1.8 ).
    Co chcę ci powiedzieć to to, że jak Canon ogłosi swoje mikro ef-s to na starcie pewnie będą trzy stałki - rdzeń każdego systemu tj. 24/50/85 - plus zoom.
    O tym, że zrobią to lepiej od Olka/Panas mówił już jakiś rekin z Sony

To tyle o Canonie, jak chcesz głosić elaboraty to powiedz mi (jeszcze się zdecydowałem) jaki jest sens istnienia 14/2.8 obok 20/1.7. Kurde nie mogło by to być 12/2.8, miałbym problem z głowy
    the silence is deafening

Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów