Strona 3 z 17 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 169

Wątek: Micro 4/3 Panasonic GF1

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Mam niczym nie uzasadnione przeczucie, że niedługo Canon i Nikon wypuszczą "coś na kształt" tego Panasa i Olka. Jako podstawowy obiektyw jedna płaska stałka i styl retro ...

Wspólny system Olympusa i Panasonca rozbudowuje się (4 body, 8 obiektywów, następne min. 5 zapowiedziane na 2010), a już inni dostrzegają potencjał w rynku małych aparatów zbliżonych rozmiarami do kompaktów ale dużą matrycą (w stylu micro4/3).

Ricoh też zabiera się do kompaktów z dużą matrycą i wymienną optyką:

http://k-rumors.com/k2-ricoh-is-work...0%99s-k-mount/

Samsung na przełomie 2009/2010:

http://k-rumors.com/k4-samsung-nx-fo...or-early-2010/

a Leica wypuści chyba coś mniejszego od M8 na APS z niewymienną optyką:

http://43rumors.com/ft4-leica-x1-pro...crofourthirds/

no i są już dwa kompakty Sigmy z APS-em (x1,7 crop) - DP1 i DP2

Gigantom (Nikon, Canon) trudniej, bo mają większą bezwładność, a w nowej działce rynku pt. micro nie mają żadnej przewagi. Stosy dotychczas wypuszczonych obiektówy do lustzanek FF (i trochę pod APS) nie są żadną zaletą. Do czegoś w stylu micro4/3 czy microAPS trzeba wyprodukować zupełnie nową linię obiektywów. Plus zdobyć trochę know-how w nowej działce (Panas opanował szybszy AF na kontraście, lepszy EVF, Olek zminiaturyzował stabilizację matrycy, a pewnie jest więcej problemów technicznych do rozwiązania).
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 04-09-2009 o 11:30

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Gigantom (Nikon, Canon) trudniej, bo mają większą bezwładność, a w nowej działce rynku pt. micro nie mają żadnej przewagi.
    Maja mala istotna przewage, $$$

Historia uczy ze bywaly sytuacje kiedy pomyslodawca stracil po krotkim czasie rynek ktory stworzyl.

Plodnosc olympusa w kwestii szkiel nie jest imponujaca.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale też bywały w historii giganty które przespały zmiany i straciły rynek na rzecz nowo powstających firm. Na razie wielcy siedzą cicho. Premiera G11 nie wskazuje na to, że Canon przewiduje większe matryce w małych aparatach.

Olek na razie w micro4/3 nie pokazał wiele szkieł, bo ciąży mu lustrzankowy garb 4/3 i głupio tak od razu się odciąć. Panas nie ma tu takich obciążeń i wysypał trochę nowych szkiełek i zapowiedział następne. Panasonic, jako koncern, też ma sporo $$$ na ekspansję. Więcej niż taki dajmy na to Nikon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Premiera G11 nie wskazuje na to, że Canon przewiduje większe matryce w małych aparatach.
    A cóż ma G11 tutaj jako znak dalszych ruchów? Przecież to zupełnie inny segment niż GF1.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przed premierą G11 różne plotki chodziły, między innymi takie że Canon pokusi się o większą matrycę w serii G. Jednak standardowo dał malutką-kompaktową. Mógł zagrać odważniej i wsadzić APS, albo choćby dawny format 2/3''. Byłaby jakaś konkurencja do m43. Ale zrobił tradycyjnie i przy cenie serii G lepiej dopłacić do m43 czy innych microAPS które się wkrótce pojawią (Samsung? Ricoh?).

A co do GF1, na fotopolis są pierwsze wrażenia:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9519

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Przed premierą G11 różne plotki chodziły, między innymi takie że Canon pokusi się o większą matrycę w serii G. Jednak standardowo dał malutką-kompaktową. Mógł zagrać odważniej i wsadzić APS, albo choćby dawny format 2/3''. Byłaby jakaś konkurencja do m43. Ale zrobił tradycyjnie i przy cenie serii G lepiej dopłacić do m43 czy innych microAPS które się wkrótce pojawią (Samsung? Ricoh?).

A co do GF1, na fotopolis są pierwsze wrażenia:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9519
    Przed każdą premierą są plotki ale przecież z tego nie można wyciągać żadnych wniosków co do ruchów firmy. Seria G to zaawansowane kompakty (ze wszystkimi wadami i zaletami tego rozwiązania) i jedyne co się może z nią stać to zakończenie produkcji. Bardzo bym się zdziwił gdyby Canon pchając w tę serię nowe matryce i pozbawił się możliwości otrąbienia światu wypuszczenia całkowicie nowej, rewolucyjnej linii sprzętu. Takich błędów marketingowych ta firma po prostu nie robi.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Ciekawe co pokaże w konkretnym użytkowaniu ten panas ? Poczekam na szkło mające wyjść w 2010 r. dające ogniskowa 28mm, do tego jeszcze drugie w granicach 80-90mm i pewnie wreszcie coś w tym segmencie kupię.

Jak to było lekko i przyjemnie chodzić z dalmierzowym Voigtlanderem Bessa i trzema stałkami . Zestaw lustrzany mam już całkiem dobry, teraz czas na dyskrecję i odpoczynek dla kręgosłupa (o Leice M9 na razie mogę jedynie pomarzyć).
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Uzależniony

Domyślnie

Jak Canon bedzie chcial wsadzic wieksza matryce do kompakta to zrobi to, zakladajac przy okazji nowa linie produktow. Ciezko to zrozumiec?

Strasznie sie przejmujesz losem Canona...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja sie zastanawiam, czemu az tyle stron na CB o E-P1 oraz GF1, a brak o GH1, ktory ma najwieksze mozliwosci z calej trojki... Tyle porownan, czasem narzekan na u43... Moze lepiej byloby porownywac do najlepszego reprezentanta u43?

GF1 to okrojona wersja GH1, dostepnego juz jakis czas. Jezli ktos wierzy, iz GF1 jest znaczaco mniejszy od GH1, tutaj porownanie:

Pozdrawiam!

Bywalec

Domyślnie

Jerry, niestety jest jeszcze różnica w cenie. Jakby się dało GH1 kupić w cenie GF1, to ja też wolę GH1, jednak najtańsze oferty to jest ok 6 tys zł. Wiem, że z wypasionym szkłem 14-140, ale to nic nie zmienia, zapłacić trzeba, a ja z tego systemu brałbym tylko naleśnika 20mm f/1,7
    hm...

Strona 3 z 17 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów