W takim razie bezsensu kupować tą lampke jeśli ma sie 300D... mi tam ładowanie o 40% lot(t)o :P w takim razie chyba zaoszczedze i kupie 420ex. Jak wy sądzicie?Zamieszczone przez tmkwol
W takim razie bezsensu kupować tą lampke jeśli ma sie 300D... mi tam ładowanie o 40% lot(t)o :P w takim razie chyba zaoszczedze i kupie 420ex. Jak wy sądzicie?Zamieszczone przez tmkwol
Ostatnio edytowane przez Venio ; 08-10-2005 o 00:35
Dokładnie tak samo. Ale ja WIEM, że w dającym się przewidzieć czasie nie zmienię body, a 200 zł różnicy to już prawie 10% jakiegoś w miarę solidnego szkłaZamieszczone przez Venio
![]()
EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro
No ja tez raczej nie bede zmieniał bo wole kupić sobie inne akcesoria. A wiec o E-TLL II moge zapomnieć tak czy tak wiec wsumie poco dopłacac do 430? Dobrze myśle?Zamieszczone przez GoTo
![]()
Bardzo dobrze. To prawie tak jak z "Dosią"Zamieszczone przez Venio
![]()
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
jeżeli ktoś ma body z E-TTLII (ja może kiedyś?) to myślę że warto dopłacić 200zł aby z tego korzystać, natomiast jeżeli chodzi o użytkowanie z 300d to wydaje mi się że na plus 430 można zaliczyć: 1. szybsze ładowanie, 2. minimalnie większa liczba przewodnia, 3. wysuwana płytka rozpraszająca (podobnie jak w 580) umożliwiająca prawidłowe doświetlenie przy ogniskowej 14mm
moim zdaniem jeżeli ktoś ma 300d i 420 to nieopłacalna jest wymiana na 430, natomiast jeśli masz 300d brakuje Ci zewnętrznej lampy a w przyszłości planujesz zakup lepszego body (tak było w moim przypadku) to można zastanowić się nad 430
Tyle, że ettl2 dziala z obydwoma lampami: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421Zamieszczone przez tmkwol
sorry, masz rację - czyli argument z E-TTLII odpadaZamieszczone przez Tomasz Golinski
Ok. dziękuje. W międzyczasie zhackowałem trabanta więc problem zniknął :-))Zamieszczone przez tmkwol
Nieistotne, bo sam 300D za szybki nie jest i jego bufor prędzej będzie wąskim gardłem :-)Zamieszczone przez tmkwol
2,5%. Czy to moze mieć jakieś znaczenie?Zamieszczone przez tmkwol
Mam kartonik :-)Zamieszczone przez tmkwol
Zdecydowanie się zgadzam. Ale ja mam 300D i 380EX. Po update trabanta zniknał problem FEC, ale dokuczliwa jest możliwości obrotu głowicy lampy tylko w jednej osi, czyli brak możliwości błyskania o sufit przy pionowych kadrach. A że lubię uzywać lampy w ten sposób, więc chętnie bym zmienił na 4_0EX, ale właśnie na którą? Argument dostosowania kąta błysku nie ma znaczenia przy takim używaniu lampy (zresztą jak piszesz, w 300D i tak nie działa), E-TTL II też nie, bo 300D tego nie obsługuje. Tak więc wychodzi na 420EX. Ale czy warto jedna starą lampę na drugą zamieniać? Czy jest coś, co by mnie mogło przekonać do 430EX?Zamieszczone przez tmkwol
Pozdrowienia,
Tomek
Zamieszczone przez gwozdzt
Moje wrazenie ze zmiany 420EX na 580EX to na przyklad to ze te same akumulatorki przy tych samych warunkach fotografowania wytrzymuja ok 3 razy dluzej.
Czary czy poprawiony system ladowania? Ten sam zastosowano w 430EX.