Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Czy to bf

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Czy to bf

Witam

Posiadam obiektyw Canona 85/1.8 po przesiadce na 5d wczesniej mialem 400d ostrość była bardzo dobra. Po przesiadce na 5d mam wrażenie że obiektyw jest mydlany. Zrobiłem dziś test tak na szybko i wyszło mi coś takiego. Czy to rzeczywiście back focus. Czy powinienem zrobić dokładniejsze testy. Co w takim przypadku zrobić z obiektywem. Czy można go wysłać na Żytnią w ramach gwarancji. Na 400d wszystko było w porządku. Czy może wysłać im do kalibracji. Ale jak mi go skalibrują skoro na 400d wszystko było w porządku. Czy może powinienem wysłać razem z body do kalibracji.
    Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Domyślnie

Body winno się skalibrować do jakiegoś jasnego standardu, więc myślę, że wyślij :]

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No tak ale jak mi skalibrują body to inne obiektywy będą wymagać kalibracji. A jak na razie tylko ten wykazuje takie objawy.

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lok Zobacz posta
    No tak ale jak mi skalibrują body to inne obiektywy będą wymagać kalibracji. A jak na razie tylko ten wykazuje takie objawy.
    wyślij obiektyw do kalibracji jeżeli z resztą szklarni body chodzi OK.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

BF to pół biedy. W zeszły weekend przekonałem się, że jedno z moich rzadko używanych szkieł współpracuje z body jedynie w rybie random focus (jakiś nowy patent Canona, ani chybi).
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A jak chcesz naprawić ten problem z obiektywem. Czy będziesz go wysyłał na kalibrację.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Najpierw posprawdzam na innych puszkach, zobaczymy. Potem albo serwis, albo - jak znajdzie się ktoś, komu owo szkło dobrze rozmawia z aparatem - sprzedam, i kupie sobie coś bardziej kompatybilnego. Wszystko niestety zależy od egzemplarza. Zarówno szkła jak i body.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No właśnie u mnie na 400d działało bardzo dobrze. Teraz na 5d jest tak zle ze nawet nie mam ochoty go używać.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

BF na tym szkle to pikuś, ustawiaj ostrość na mostku nosa zamiast na źrenicy. Gorszy jest FF w połączeniu z nosem jak klamka od zachrystii
    the silence is deafening

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Miałem podobną sytuację. Przesiadka na 5D+jasne szkła jest bardzo fajną sprawą, pod warunkiem że ten zestaw ostrzy tam gdzie ostrość być powinna. Proponuje sprawdzić puszkę, kupowałem na wiosnę używany 5D. Pierwszy kupiłem w fotoaparaciki.pl, puszka miała mały przebieg, ale całkiem spory FF, więc ją zwróciłem. Po następną pofatygowałem się osobiście (250 km) i stwierdziłem tą samą przypadłość, pomimo idealnego wyglądu zewnętrznego i przebiegu 4500 klatek, . Dostałem upust na kalibrację więc ją wziąłem. Po wysyłce na Żytnią jest OK, również przebieg okazał się rzeczywisty.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów