Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: 30D i co dalej?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar krzysiek187
    Miasto
    Waw

Domyślnie

myślałem nad 5DMII ale gdzieś wyczytałem że strasznie z AF, prawda to?
    reszta wyposażenia mi odpowiada jak najbardziej i myslę, że byłby to niezły wypas. ale coś z AF nie gra... a to ważne przeca!

miałem w ręku 40D i powiem szczerze że jakoś tak dziwnie się czułem z tym body
    jakieś takie nieporęczne ale co ciekawe, zdjęcia były starsznei ciemne.
    robiłem taki mały teścik, te same ustawienia tu i tu przysłona ISO czas naświetlania balans bieli i zdjecia z 30 były jaśniejsze i lepsze

jeśli chodzi o inną firmę to Nikon ma plastikowe obiektywy i jakoś nie lubię ich rozwiązań, np (o ile dobrze pamiętam) ustawianie balansu bili czy czułości było w menu!
    patrząc na wybór szkieł to Carl robi w sumie najlepsze ale Sony to Sony.
    tak jak i w innych dziedzinach elektroniki mają jakiś swój własny system zgrywania zdjęć i pełno dziwaczych progaramów itp.
    trzymałem jakąs mała alfę w reku z 200mm i nei czułem tego aparatu wcale
    lekki za piórko, za lekki jak dla mnie

wiadomo! z obiektywu będę się bardziej cieszył i widział większą różnicę!

a jeśli chodzi o fotografowanie zarobkowe to nie wykluczam tego w przyszłości
    Ostatnio edytowane przez krzysiek187 ; 06-08-2009 o 14:54
    30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Domyślnie

Jeżeli chcesz zostać w Canonie to wg mnie różnicy w obrazku w 40D w stosunku do 30D dużej nie zobaczysz, więc zostaje 5DmII tylko że tam AF jest znacznie gorszy niż w 40D.

Teraz pytanie. Do jakich zastosowań potrzebny Ci aparat. Jeśli zdjęcia krajobrazowe i/lub z zastosowaniem teleobiektywów (np. sport) to 30D lub 40D wystarczy.
    Jeśli portrety ludzie i zabawa małą GO to 5DmII ze wszystkimi jego ograniczeniami.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek187 Zobacz posta
    miałem w ręku 40D i powiem szczerze że jakoś tak dziwnie się czułem z tym body
    jakieś takie nieporęczne ale co ciekawe, zdjęcia były starsznei ciemne.
    robiłem taki mały teścik, te same ustawienia tu i tu przysłona ISO czas naświetlania balans bieli i zdjecia z 30 były jaśniejsze i lepsze
    Bo ISO w 30d jest naprawdę większe niż w 40d
    Np żeby iso w 40d było identyczne jak w 30d, to gdy w 30d ustawiamy iso 800 w 40d musiało by być iso 1000. Gdy w 30d ustawiamy iso 1600, to w 40d żeby uzyskać takie same parametry musimy dać iso 2000.
    Przekłada się to też na mniejsze szumy 30d, bo gdyby porównywać zdjęcia pod względem faktycznego iso to 40 wypada gorzej. Canon celowo, albo i nie zrobił takiego psikusa .
    Zresztą w 20/30d jest chyba jedna z najlepszych do tej pory matryc jakie canon wyprodukował do cropa.
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Coś już napisał

Domyślnie Żeby nie to badziewie Canona i Nikona robilibyśmy same świetne zdjęcia

Cytat Zamieszczone przez krzysiek187 Zobacz posta
    myślałem nad 5DMII ale gdzieś wyczytałem że strasznie z AF, prawda to?
    reszta wyposażenia mi odpowiada jak najbardziej i myslę, że byłby to niezły wypas. ale coś z AF nie gra... a to ważne przeca!
    Tak, AF w 5dm2 jest straszny, przez pół roku zrobiłem kilka tys. zdjęć i jestem załamany, bo wszystkie są gdzieś nieostre.

jeśli chodzi o inną firmę to Nikon ma plastikowe obiektywy ...
    To, że z plastiku, to pół biedy, gorzej, że dają plastik słabej jakości, który potrafi stopić się na słońcu. Z tym, że za te n tys. zł można kupić znakomitej jakości komplet parasolek - korzyść podwójna - jednocześnie chronimy przed światłem nasz cenny sprzęt, a odbite światło używamy do miękkiego doświetlenia fotografowanych obiektów.

Uprawnienia umieszczania postów