Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: 30D i co dalej?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To o czym? 1 sensor krzyżowy, 8 liniowych (plus te sześć w piątce), zakres pracy -0.5 do 18 EV. Jakie są zatem (istotne) różnice?
    Różnice są w konstrukcji, szybkości i precyzji dzałania.
    http://www.usa.canon.com/uploadedima...EOS_30D_WP.pdf
    http://www.usa.canon.com/uploadedima.../EOS_5D_WP.pdf
    Porównaj sobie chociażby budowę sensora AF.
    .

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To o czym? 1 sensor krzyżowy, 8 liniowych (plus te sześć w piątce), zakres pracy -0.5 do 18 EV. Jakie są zatem (istotne) różnice?
    No ale skoro sam pytasz to czemu informujesz kolegę, że jest to "ten sam układ". Nie w prowadzaj ludzi w błąd i tyle. Linki które podał kolega dr11 wszystko szczegółowo wyjaśniają.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GORZÓW WLKP.

Domyślnie

Miałem identyczny problem jakies 7 miesięcy temu. Oczywiście 30D mam do dzisiaj i sprawuje się świetnie. Z racji tego że jeśli używam aparat do zastosowań komercyjnych ( a są to głównie śluby itp ...) wybrałem 5KMII.
    Głównym powodem takiego wyboru był zakres użyteczny iso. Jak potrzebuję zrobić "szybsze" fotografie to uśmiecham się do 30D. Ondośnie AF ja nie narzekam...

Domyślnie

a powiedz mi, w czym tak dokladnie przeszkadza Ci AF w 30D? Pracując w gazecie robiłem nim wszystko co musiałem, sport- hokej, żużel, nożną, kosza, siatkę, poza tym kotleta, portrety etc. i jakoś dawał radę, nawet billboard jeden zrobił. teraz mam 5D i uważam, że to dobra przesiadka. zdając sobie sprawę z gorszego AF, do niektórych zastosowań trzymam 30, bo i sprzedawać jej specjalnie nie ma sensu a backup może się kiedyś przydać. pozdrawiam

p.s. a jeśli chcesz zmieniać aparat ze względu na AF, to rzeczywiście w canonie tylko 1D, chociażby markII, chociaż robiąc nawet na archaicznym markI czuć porażającą przewagę nad 30D (co nie znaczy że ten jest zły).
    Ostatnio edytowane przez kinimodgdynia ; 15-08-2009 o 21:29

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów