Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Tania lufa do macro

Pełne uzależnienie

Domyślnie

http://benas.atspace.com/gallery.html

Te zdejcia robione Kompaktem 5mpix sony + DCR.
    Majac 18-55 IS z DCR-250 jestes w stanie zrobic naprawde piekne zdjecia macro, ograniczone praktycznie tylko Twoimi zdolnosciami.

Coś już napisał Awatar Zidus
    Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie

bez statywu ani rusz :P

Kolaj, czyli wszystkie foty były na manualu ; o !?!?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zidus Zobacz posta
    bez statywu ani rusz :P

Kolaj, czyli wszystkie foty były na manualu ; o !?!?
    Tak wszystkie makro na MF. I zdecydowanie bez statywu. Nie wyobrażam sobie polowania na lecącego owada ze statywem. Na siedzącego zresztą też. Myślisz, że ile czasu pszczoła usiedzi na jednym kwiatku? Zdążysz w tym czasie ustawić odpowiednio statyw?
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 06-08-2009 o 11:57
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie

Jestem w szoku ; o ten DCR musi nieźle pacać ;] ja bawiłem się starym kitem 28-90, myślałem że zrobiłem jakieś fajne zbliżenia ale teraz stwierdzam że są do bani ^^
    ...w sumie to zoom a nie macro ;s

http://img269.imageshack.us/i/img0185ynu.jpg/
    http://img401.imageshack.us/i/img0h162.jpg/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    wydaje mi się że statyw jest przydatny ale zależy co się foci. Też ie wyobrażam sobie statywu i lecącego owada, ale do przyczajonego ptasznika, czy modliszki - owszem.
    Mam takie zwierzaki i z myślą o nich chce macro ^^
    Ostatnio edytowane przez Zidus ; 06-08-2009 o 11:59 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

moja galeria na picasie -- też raynox. Szału nie ma, to były jakieś moje pierwsze próby a nic lepszego nie mam w necie, ale generalnie taki konwerter daje radę :>

W sumie to nie wiem, czy nie warto by Ci było wziąć jeszcze 50/1.8 do tego, miałbyś całkiem fajny obiektyw do "normalnej" fotografii.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie

A jak to jest z progiem ostrzenia? Czy ten konwerter coś zmienia czy jest tak jak podane na obiektywie? Lepiej dokupić konwerter i obiektyw z małym czy dużym zakresem ogniskowych (w końcu zoom też sie przydaje bo nie wszędzie da sie podejść :P )?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Tak wszystkie makro na MF. I zdecydowanie bez statywu. Nie wyobrażam sobie polowania na lecącego owada ze statywem. Na siedzącego zresztą też. Myślisz, że ile czasu pszczoła usiedzi na jednym kwiatku? Zdążysz w tym czasie ustawić odpowiednio statyw?
    Zalezy jakie macro robisz. W ladna pogode, owady na kwiatkach itd to ok. Ale w cieniu (las), albo z duzym zblizeniem lub aby miec duze GO to w F16-F22 jakos sobie nie wyobrazam bez statywu.

ps. DCR nawet z kamera uzywam - swietne efekty
    W podpisie nawet wisi jeden link (http://www.youtube.com/watch?v=jiSPkHAzTYA) A Ty kolego (autorze tematu) majac 500D takze mozesz piekne filmy macro nagrywac
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 06-08-2009 o 15:17

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zidus Zobacz posta
    A jak to jest z progiem ostrzenia? Czy ten konwerter coś zmienia czy jest tak jak podane na obiektywie? Lepiej dokupić konwerter i obiektyw z małym czy dużym zakresem ogniskowych (w końcu zoom też sie przydaje bo nie wszędzie da sie podejść :P )?
    Zmienia. Nie wiem, czy da się to jakoś wyliczyć, ale generalnie wychodzi ok 20cm, w zależności od ogniskowej mniej albo więcej. I na 50mm używa się go łatwiej niż na 70. Choć chyba najlepsze efekty są w okolicach 100mm...

I weź pod uwagę, że przy 200mm i raynoxie głębię ostrości masz mniej więcej 1-3mm i strasznie trudno coś przy tym zdziałać jak Ci się obiekt rusza (a przy makro to nawet jak nic nie wieje to i tak wieje).

No i do raynoxa obiektyw może mieć gwint filtra max 67mm.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tanio to może i nie będzie ale ja polecam
    1. canon 100
    2. tamron 90
    3. sigma 150
    Wszystkie to stałki przeznaczone do makro i sprawdzone przez wielu użytkowników
    Sam stoję przed takim samym dylematem jak Ty ale wolę dozbierać trochę niz potem kupować drugi raz, pomyśl nad tym, robaczki Ci nie uciekną
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Zalezy jakie macro robisz. [...]
    To prawda. Jak robisz macro martwych przedmiotów, to może Ci się statyw do czegoś przyda. Żadne żywe zwierzę po prostu nie usiedzi wystarczająco długo w płaszczyźnie ostrości.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów