Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Jakość filmów

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janosik121
    tzn mozna brać 120 czy lepiej nie???????
    Jezu, jak masz aparat srednioformatowy to pewnie ze warto, do "normalnej" lustrzanki pasuja TYLKO filmy typu 135...
    Czytasz to co piszemy?
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Coś już napisał
    Miasto
    krosno

Domyślnie

przepraszam ale sie troche zamotałem. Juz wiem wszysko dzięki

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

120stki po prostu nie upchniesz fizycznie w aparacie małoobrazkowym tak, by działał transport.
    Ale, z tego co pisze fuji, wyszperałem, że to jest to samo, superia reala i reala to tylko oznaczenie na pudełkach, emulsja jest ta sama.

A o filmach, to najlepiej udaj się do labu i poproś aby Ci pokazali na kawałku filmu, czym różni się średni od małego obrazka.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    A o filmach, to najlepiej udaj się do labu i poproś aby Ci pokazali na kawałku filmu, czym różni się średni od małego obrazka.
    Tutaj mam przyklad:
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    W jakim dzisiejszym labie znajdziesz film 120? W sprzedarzy to jeszcze ale skrawek...
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus
    W jakim dzisiejszym labie znajdziesz film 120? W sprzedarzy to jeszcze ale skrawek...
    W labach gdzie obrabiają różne filmy... nie koniecznie w jakimś express fotojoku, ale w większości porządnych labów takie filmy się znajdzie.
    Dlatego w labie, nie w sklepie, bo w sklepie masz zapakowany, a w labie będą mieć i wywołany, i na szpuli, i może nawet do wywołania kawałek zawinięty.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

W labie w którym ja wywołuje stoją trzy lodówki i w każdej z niej co najmniej połowa to filmy 120, są 4x5" a zdarzają się nawet 220.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[QUOTE=kami74]
    Cytat Zamieszczone przez Scaramanga
    36 ujęć tego samego obiektu przy różnych ustawieniach aparatu. Bo pomimo , ze teorię znam to dopiero gotowe zdjęcie można ocenić czy to jest to o co chodziło. Cyfra w mojej opinii bardzo ułatwia nauke. A co do darmo to zestaw jaki bede chciał nabyć kosztuje około 7k . Dla mnie to nie darmo. Idąc dalej jak już dojdę do momentu, że z zamkniętymi oczami odrazu bedę widział co i jak w danej sytuacji ustawić to wtedy bedę mógł korzystać z subtelnych uroków fotografii analogowej. A może do tej pory matryce będą dopracowane tak, że klisze zarówno negatywowe jak i pozytywowe będą juz tylko przeżytkiem.
    Jesli piszes,ze znasz teorie i jak sie pobawisz w ujecia to wtedy bedziesz mogl korzystac z "urokow" fotografii analogowej dowodzi,ze albo twoja wiedza teoretyczna jest bardzo ograniczona,albo teorii uczyles sie nie z autorytatywnego zrodla.Z urokow nie bedziesz korzystal,bo nic nie bedziesz o nich wiedzial.Wtedy dopiero zrozumiesz,ze tak naprawde o fotografii nie wiesz nic.Ja polecam Ci nauke "budowy domu" od fundamentow,a nie od dachu. Przekonywanie Cie nie ma sensu.Musisz sam do tego dojsc,czego Ci szczerze
    zycze...
    Ostatnio edytowane przez Scaramanga ; 01-09-2005 o 15:46
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

w każdym dobrym..
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Scaramanganie rozumiem cię być może jestem zbyt ograniczony, ale jesli znam jakieś tam podstawy fotografii w teorii to bardzo chciałbym tą swoją szczątkową narazie wiedze przetestować w praktyce. Cyfra daje mi ta możliwośc że po poniesieniu jakiś nakładów na początku potem mogę testować za darmo. Nie wiem może na przykładzie ci to opowiem. akustyk np. piszę że szkło 50/1,8 ma brzydki bokeh. I co ja z tego wiem ? nic. Dopiero jak przypne to szkło zrobię zdjęcie spojrze na nie to ocenie czy jest on brzydki, ładny średni czy jakiś tam. A jak mam w analogu pstrykać filmy i potem robić z nich odbitki po to tylko własnie zeby się przekonać o czymś tam, to mam opory i tyle. Pewnie jesteś ze "starej" szkoły pstrykasz już kilkanaście lat i na początku robiłeś to Zenitem, Praktiką czy czymkolwiek innym i dlatego masz takie podejście. I OK Twoje prawo. Ja mam inne zdanie i twierdze, że (powtórze po raz setny) cyfra ułatwia nauke fotografii. I myślę, że na tym mozemy zrobić EOT. Pozdrawiam

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów