Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 94

Wątek: 400D Vs 5D Dylematy...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Nie zauważyłem emotki więc kolejny kandydat do tytułu ,,rewelacji miesiąca'' jest właśnie tutaj.
    Ale że co ? Że cmos bardziej szumi jak się nagrzewa ? Bo to chyba każdy wie ?
    Czy że plastikowe body gorzej odprowadza ciepło od stopu magnezu ?
    Nie wiem czy jest tak faktycznie, ale myśląc racjonalnie wydaje mi się to całkiem prawdopodobne.

Ale oczywiście najłatwiej komuś zarzucić że pisze głupoty i to jeszcze w niezbyt "elegancki" sposób.
    Ostatnio edytowane przez IGI ; 10-08-2009 o 20:32
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Nie zauważyłem emotki więc kolejny kandydat do tytułu ,,rewelacji miesiąca'' jest właśnie tutaj.
    Poważnie?? Pewnie nigdy nie miałeś go w rękach. Może tylko fotografowałeś koty w nocy z przymrozkami. W lecie w słoneczny dzień po kilku godzinach ta czarna puszka nagrzewa się do tego stopnia że przy ISO200 spokojnie widać to na zdjęciach prześmiewco.

Zablokowany

Domyślnie

Nieelegancko? Wybacz. Miałem 350d, później kilka plastikowych xxd i w żadnym, powtarzam - żadnym nie widziałem związku działania słońca w Polsce czy ościennych krajach na czułość aparatu. Co prawda nie zostawiałem swojej puszki na 16 godzin w palącym słońcu ( w Polsce o to trudno), ale po kilka godzin zdarzało mi się wystawiać tak gębę jak i body (aparatu) na słońce. Bez powyższych uwag n/t szumiącej w słońcu matrycy. Przy iso 200 na dodatek. Tyle ode mnie.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

..... później kilka plastikowych xxd....
    Plastikowe xxD ?? To co nie jest plastikowe ?? Zenit ??

Zablokowany

Domyślnie

Dobrze, zwracam honor. xxd są ze stopów. Może nawet udowodnisz mi zaraz naukowo, że xxxd szumią na iso 200 w słoneczne popołudnie, ale na Boga nie uznawajmy tego za argument istotny przy wyborze, który jest istotą tego wątku...

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Dobrze, zwracam honor. xxd są ze stopów. Może nawet udowodnisz mi zaraz naukowo, że xxxd szumią na iso 200 w słoneczne popołudnie, ale na Boga nie uznawajmy tego za argument istotny przy wyborze, który jest istotą tego wątku...
    Piszę o tym co zaobserwowałem. Po kilkugodzinnym łażeniu w słoneczny dzień w lecie z włączonym 400D, na zdjęciach występuje większy szum. Podobnego zjawiska nie zaobserwowalem w przypadku 40D. Czy to jest istotne przy wyborze puszki, czy nie to już sprawa ewentualnego nabywcy. Zjawisko szumu termicznego jest chyba tak oczywiste, że nie ma tu co dalej się rozpisywać. Wzór jest do znalezienia w podręcznikach fizyki.

Coś już napisał
    Miasto
    Bba/Dub

Domyślnie

W sumie to 400 nie jest plastikowa zabawka, mozna nim robic naprawde dobre zdjecia, do 5 mu co prawda duzo brakuje ale nie jest zly na poczatek. Sam mialem 400 przez ponad dwa lata i wymienilem na 5 bo nadarzyla sie okazja zeby taniej kupic a myslalem o kupnie 50. 5 lepszym fotografem cie nie uczyni, ale da ci trochu wiecej mozliwosci niz 400 no i oczywicie co najwazniejsze, dziewuchy sie ogladaja za duzym czarnym aparatem.
    W sumie to canona mam i jest mi z nim dobrze.

Domyślnie

Akustyk
    Ja pisałem o nowych body od 450D i 40D w górę. 30D ma algorytm pomiaru bardzo podobny do 5D i mniejszy DR. Mam zarówno 40D i 5D moje wnioski są takie jak opisałem porównując 5D i 40D a nie 30D. 30D nigdy nie miałem za to 350D. 350D i 40D porównując znowu 40D miała większy DR.
    Do pozostałych nie widzących.
    Miałem okazję przejść Orlą z kolegą on miał 400D z zapiętym 17-85 a ja 40D z 17-40, robiliśmy zdjęcia, porównując je wieczorem na laptopie stwierdziliśmy że z 400D więcej zdjęć odpadła bo tonalność sceny przekraczała jego możliwości tam gdzie 40D miała szczegóły w światłach. Wszystkie zdjęcia robiliśmy w RAW. Teraz mając porównanie z 40D i 5D stwierdzam, że łatwiej się poprawnie naświetla 40D, 5D tak jak wcześniej pisałem inaczej i trzeba się tego nauczyć poza tym jeszcze raz napiszę z mojego doświadczenia wszystkie 350D , 400D, 40D i 5D którymi miałem okazję pstrykać inaczej obrazują, różnice są subtelne ale widoczne, największe w porównaniu APS-C i FF. Zaczyna mnie nudzić przekonywanie kogoś, że tak jest jak ten ktoś trzymał w ręku tylko jedno body i z uporem maniaka porównuje miniaturki z netu na kiepskim monitorku i wyciąga na podstawie tego wnioski omamiając cała resztę która powiela jego zdanie. Jak ktoś nie widzi różnicy pomiędzy obrazkiem z 40D , 400D lub nawet 5D to fajnie niech będzie szczęśliwy , ale niech nie pisze ,że różnicy nie ma bo wprowadza innych w błąd

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    Akustyk
    Ja pisałem o nowych body od 450D i 40D w górę. 30D ma algorytm pomiaru bardzo podobny do 5D i mniejszy DR. Mam zarówno 40D i 5D moje wnioski są takie jak opisałem porównując 5D i 40D a nie 30D. 30D nigdy nie miałem za to 350D. 350D i 40D porównując znowu 40D miała większy DR.
    spoko, mnie chodzilo tylko o ten pomiar. bo spostrzezenia o wypalaniu przez 5D mam troche inne i zastanawialo mnie jedynie czy nie wynika to z faktu, ze inaczej dobieram ekspozycje.

z reszta sie ogolnie zgadzam. mialem 10D, teraz mam 5D i 30D, i kazdy z tych korpusow dziala kapke inaczej. wszystkie matryce maja dosc zblizona charakterystyke barwna, ale nieco inaczej zachowuja tonalnosc.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    A może jeszcze się zastanowisz i będzie 1D lu 1DS
    Jesli 1d to chyba tylko markIII ale jak bym mial na niego kase to kupil bym 5d mkII.
    Plany sie pozmienialy, za tydzien bede mial 5d. W przyszlym roku dokupie 5dmkII i bede mega szczesliwy.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów