Akustyk
Ja pisałem o nowych body od 450D i 40D w górę. 30D ma algorytm pomiaru bardzo podobny do 5D i mniejszy DR. Mam zarówno 40D i 5D moje wnioski są takie jak opisałem porównując 5D i 40D a nie 30D. 30D nigdy nie miałem za to 350D. 350D i 40D porównując znowu 40D miała większy DR.
Do pozostałych nie widzących.
Miałem okazję przejść Orlą z kolegą on miał 400D z zapiętym 17-85 a ja 40D z 17-40, robiliśmy zdjęcia, porównując je wieczorem na laptopie stwierdziliśmy że z 400D więcej zdjęć odpadła bo tonalność sceny przekraczała jego możliwości tam gdzie 40D miała szczegóły w światłach. Wszystkie zdjęcia robiliśmy w RAW. Teraz mając porównanie z 40D i 5D stwierdzam, że łatwiej się poprawnie naświetla 40D, 5D tak jak wcześniej pisałem inaczej i trzeba się tego nauczyć poza tym jeszcze raz napiszę z mojego doświadczenia wszystkie 350D , 400D, 40D i 5D którymi miałem okazję pstrykać inaczej obrazują, różnice są subtelne ale widoczne, największe w porównaniu APS-C i FF. Zaczyna mnie nudzić przekonywanie kogoś, że tak jest jak ten ktoś trzymał w ręku tylko jedno body i z uporem maniaka porównuje miniaturki z netu na kiepskim monitorku i wyciąga na podstawie tego wnioski omamiając cała resztę która powiela jego zdanie. Jak ktoś nie widzi różnicy pomiędzy obrazkiem z 40D , 400D lub nawet 5D to fajnie niech będzie szczęśliwy , ale niech nie pisze ,że różnicy nie ma bo wprowadza innych w błąd