Witam
Ja nie narzekam na 400D i nie sądze aby zdjęcia wychodziły plastikowe. Owszem 5D z FF daje inny obrazek, bokeh itp.
Zdziwiło mnie jak znajomy mając 5D i 17-40L przełożył obiektyw do mojgo 400D i ze zdziwienem powiedział, że szybciutko ostrzy
Ja robie zdjęcia 400D inwestuje w szkiełka pod FF i pewnie z czasem przejdę na 5D2Mark ale puki co nie narzekam na puszkę i nie wstydze się robić nim zdjęć. Uważam, że 400D i 350D to nie jest gówniany aparat.
Z dobrymi szkłami te puszki także pokazują pazur, z tym ,że na 5D zrobisz to lepiej ale tak jak ktoś napisał większość ludzi nawet nie zobaczy tej różnicy, bo zdjęcie dla większości ma być ostre i już, a to jak artystycznie je wykonasz to tylko sam wiesz i czasem trzeba kogoś uświadomić na co ma patrzeć - znam to z własnego doświadczenia.
Nie narzekaj rób zdjęcia a jesli masz wątpliwości co do AF itp. oddaj puszkę do kalibracji to nie jest wysoki koszt.
Koniecznie kup lampę zewnętrzną, bo wspomafa AF i nie masz tzw. plastikowego zdjęcia.
Wbudowany flash to lipa i to faktycznie może oddać zdjęcia mało naturalnie.
Do dziś w niektórych gazetach, nie przytocze nazw, bo bedzie to reklama robią fotki na 400D, 350D, 40D, 50D i to się sprzedajetakże w przypadku Nikonów zaobserwowałem D80, D70, zdjęcie ma mieć to coś czego, także się ucze i często mi to nie wychodzi, dlatego rób fotki, a spokojnie z czasem świadomie wybierzesz FF, a może nie bo crop bedzie dla Ciebie ciekawszy kto to wie.
Rozumiesz ktoś kto ma 40D i 50D i lubi robić reportersko fotki, nie bedzie zbtnio chciał przejśćna 5D bo jest wolniejszy. Każdy ma swoje preferencje.
Przepraszam rozpisałem się![]()