Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Wątek: 400D Vs 5D Dylematy...

LordLuca
    Guest

Domyślnie 400D Vs 5D Dylematy...

Witam!

Na wstępie zaznaczam, że nie są to dylematy czy kupić ten, czy tamten, bo to nawet rozjechany ślimak wie... Dylematy tyczą co następuje...

Mam 400D i do niedawna byłem szczęśliwy jak knur w chlewie. Potem kolega pożyczył mi 5D z obiektywem 85mm i na moje nieszczęście zaczęły się porównanki. Zabrałem oba sprzęty na test i się zaczęło...
    Teścik robiłem w absolutnie identycznych warunkach oświetleniowych, na manualu, na statywie, na tym samym szkle...
    I tu pytania, na które, mam nadzieję udzielicie mi odpowiedzi (zanim mnie ktoś pojedzie, że odpowiedzi są, tylko tzreba poszukać).

1. Zdjęcia z 400 wyglądają jak robione przez dziecko - są strasznie 'plastikowe' brak im tego pazura 'profesjonalizmu' w porównaniu z 5D. tak, wiem, pełna klatka robi swoje, ale żeby była aż tak drastyczna różnica?

2. Na 10 zdjęć 2 są w punkcie ostrości reszta zazwyczaj za (testowane na szkle 85 i na Sigmie 17-70 kalibrowanej w serwisie konkretnie pod moje body) - czy 400 ma rzeczywiście tak fatalny AF, czy tylko moja? Da się go jakoś poprawić? - zazwyczaj korzystam z jednego punktu AF - albo centralny, albo prawy skrajny. Zauważyłem, że na prawym górnym wogóle mi nie potrafi złapac ostrości - kto wie dlaczego i jak to naprawić?

3. Robię w RAWach, ale rawy z 5D mają w sobie nasycenie i świetne kontrasty, natomiast 400 daje obraz taki 'zmulony' lub bardziej obrazowo 'bez jaj'

Zdaję sobie sprawę, że porównywać 400 do 5 to jak rower do ferrari, wiem, że 400 to plastikowa zabawka, ale chciałbym, żeby ktoś z Was wypowiedział się logicznie na ten temat, może doradził co można zrobić, żeby zdjęcia z 400 były lepsze (pod kątem sprzętowym, nie techniki fotografa :P)

i na koniec jeszcze pytanko - jest moż jakiś gadżet zakładany na sanki, który spełniałby rolę wspomagania AF (jakas latarka diodowa cycuś, zintegrowana ze spustem?)
    Ewentualnie jaką STARĄ lampę ze wspomaganiem proponowalibyście kupić, coby ją wykorzystywać JEDYNIE jako wspomaganie AF...

Dzięki za ewentualne odpowiedzi...

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie miałem 5D ale widziałem zdjęcia. Różnica jest. Nie jest jednak tak duża jak różnica cenowa Przynajmniej na poziomie amatora czytaj "10x15"
    Mam 400D i uważam że AF działa poprawnie. Zdjęcia w rawach rzeczywiście wychodzą trochę wyprane ale zazwyczaj podciągnięcie kontrastu załatwia sprawę.
    Zdjęcia których nie zamierzam retuszować od razu trzaskam w jpg z podbitym kontrastem.
    Co do latarki diodowej "cycuś" to proponuje kupić lampę... jak AF sobie nie radzi to i tak przyda się błysk
    Pozdrawiam

Zablokowany

Domyślnie

Dylemat między cropem 1,6 a FF jest delikatnie mówiąc ,,hamletowski''

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

miałem dokładnie taki problem. Było 400d i chciałem zmienić. 40d, 5d i mam 5d. Nie żałuję. Czasem na koncertach chciałbym miec więcej niż 4zdj/sekundę, ale do drugiej pasji-autobiografii- 5d jest niezastąpiony

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Mialem kupowac 40d ale poszedlem po rozum do glowy i bedzie 5d mkII. Mam podobne spostrzezenia co do 400d, to nie to samo co foty z FFa.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Domyślnie

Tylko ten FF jest taki strasznie drogi.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordLuca Zobacz posta
    Witam!

Na wstępie zaznaczam, że nie są to dylematy czy kupić ten, czy tamten, bo to nawet rozjechany ślimak wie... Dylematy tyczą co następuje...

Mam 400D i do niedawna byłem szczęśliwy jak knur w chlewie. Potem kolega pożyczył mi 5D z obiektywem 85mm i na moje nieszczęście zaczęły się porównanki. Zabrałem oba sprzęty na test i się zaczęło...
    Teścik robiłem w absolutnie identycznych warunkach oświetleniowych, na manualu, na statywie, na tym samym szkle...
    I tu pytania, na które, mam nadzieję udzielicie mi odpowiedzi (zanim mnie ktoś pojedzie, że odpowiedzi są, tylko tzreba poszukać).

1. Zdjęcia z 400 wyglądają jak robione przez dziecko - są strasznie 'plastikowe' .
    Może pokaż te zdjęcia bo nie bardzo rozumiem określenie "plastikowe".

Bywalec

Domyślnie

miałem napisać dokładnie to samo ... również chętnie naocznie doświadczyłbym tej miażdżącej różnicy
    pozdrawiam
    Tomek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordLuca Zobacz posta
    ...
    2. Na 10 zdjęć 2 są w punkcie ostrości reszta zazwyczaj za (testowane na szkle 85 i na Sigmie 17-70 kalibrowanej w serwisie konkretnie pod moje body) ...
    Nie wiem jak jest w 400D, ale 350D ma w środku mimośród do regulacji FF/BF puszki. Zabawa dla odważnych, ale można w pół godziny wyregulować puszkę jak się chce. Piszę, że dla odważnych, bo brak opcji powrotu do ustawień fabrycznych. Jak się zacznie kręcić, to już nie ma odwrotu

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Nie wiem jak jest w 400D, ale 350D ma w środku mimośród do regulacji FF/BF puszki. Zabawa dla odważnych, ale można w pół godziny wyregulować puszkę jak się chce. Piszę, że dla odważnych, bo brak opcji powrotu do ustawień fabrycznych. Jak się zacznie kręcić, to już nie ma odwrotu
    400 też chyba ma.. a powrót jest - w końcu to mimośród więc zawsze jest możliwe ustawienie pozycji startowej - tylko żeby trafić.. ale ta regulacja działa "globalnie" jak nie trafia ze wszystkim, jak tylko z jednym szkłem to raczej bym w serwisie regulował
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów