Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 94

Wątek: 400D Vs 5D Dylematy...

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

remol, jedno słowo - szum w 5d. 40d, 400d i cała kupa xxxD nie dają rady

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    remol, jedno słowo - szum w 5d. 40d, 400d i cała kupa xxxD nie dają rady
    Daj spokój z tym szumem. Na analogu nie wychodzę poza ISO400 i na cyfrowym też. Nie każdy fotografuje w nocy czarne koty. Szum to typowy forumowy parametr, najlepszy do podtrzymania niekończącej się dyskusji. Lubię ISO100.

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Nie trzeba mieć samych elek do 5D. To mit. Jest sporo w miarę tanich stałek które świetnie się sprawdzają z pełną klatką. Nie trzeba od razu kupować 35/1.4L i 85/1.2L Nawet jeśli kupisz jakiegoś budżetowego zooma to będzie on jedynie bardziej winietował i produkował nieco mydła w rogach. Spokojnie da się z tym żyć.
    Ja to wszystko sprzedałem, kupiłem dobrą małpę i też żyję. Poprostu nie chciało mi się już dźwigać tego całego złomu. Brandzlować stałkami też mi się nie chce. Przy moich zastosowaniach nie widzę różnic. Może kiedyś Sigma bo DR dobry.
    Ostatnio edytowane przez remol71 ; 07-08-2009 o 12:59 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

idę na koncert, robię zdjęcie w lokalu przy blasku świec i zależy mi żeby szum był odróżnialny od głównego tematu. Na 400d powyżej 800 bałem sie wyjść. W 5d 3200 poza czarnymi kotami jest w pełni używalne

Domyślnie

Przestańcie. Miałem 350D , mam 40D i dokupiłem 5D. Wszystkie inaczej obrazują. Dla mnie największą zaletą 5D oprócz bokeh to nieosiągalne dla wymienionych body APS-c rejestrowanie kolorów w cieniu. Głębokie cienie posiadają kolory tam gdzie w APS-c dawno już jest czarno lub czarne plamy. Jak się czepiać do 5D to, że łatwo o przepały w światłach na to trzeba uważać. Generalnie w obrazowaniu równie naświetlonej jednolitej sceny będą małe różnice, w scenach o bogatej kolorystyce i głębokich cieniach żadne inne body nie da rady , próbowałem przykład poniżej :
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze jeden przykład. Oświetlona scena tylko lampką biurową. 40D nie wykonam takiego zdjęcia nawet w PS niu udało mi się "podrobić"
    Ostatnio edytowane przez Mariusz.P ; 07-08-2009 o 15:59 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Mam i 400d i 5d. Od kiedy zaczalem robic 5d nigdy nie wracam do 400d. Przepasc we wszystkim. Czuwaj.

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Mam 400d i 40d. Owszem jest różnica i zapewne zdecydowanie częściej sięgam po 40d. Ale całkiem niedawno, gdy padła mi migawka w 40d zabrałem 400d w plener i zrobiłem jedne z lepszych moich fotek.

Widząc, jakie szaleństwo cenowe stało się przy 5D i 5D MkII, postanowiłem kupić sobie średni format na filmy i mam z nim więcej frajdy i dobre zdjęcia. Wg mnie najpierw niech spadnie cena 5D MkII, to może będzie miał sens jego zakup. 5D jeśli pojawi się z drugiej ręki, to cena mnie powala, a i tak wszystkie znajdują swoich nabywców prawie od ręki.
    Regulamin pkt 8.

Uzależniony

Domyślnie

Mssk. Nie ma znaczenia jaki sprzet. Przy pewnych fotach i obrobce nie stwierdzisz jakim sprzetem bylo zrobione foto.
    Najlepszy przyklad: Nikon Coolpix 5000 - http://www.archie-photography.cba.pl/karolina.jpg

Jazda

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

ArturBonoVox - zgadzam się z Tobą, że przy niektórych zdjęciach nie stwierdzisz czym zostało zrobione. Inna sprawa, że u Ciebie zdjęcie Karoliny to efekt ewidentnej obróbki, a u mnie są to szare filtry i wywołany RAW.
    Regulamin pkt 8.

Coś już napisał

Domyślnie

Moja koleżanka takim aparatem:

Robiła np takie fotki:

Więc dla chcącego nic trudnego
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów